Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη τα αεροπορικά και το ελαιόλαδο: Τι δείχνουν τα στοιχεία

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Έπειτα από δύο χρόνια η κυβέρνηση κατάφερε να τιθασεύσει τον πληθωρισμό στα τρόφιμα, αλλά φαίνεται να της ξεφεύγει από αλλού. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, τον μήνα Ιούλιο είχαμε ανάκαμψη του πληθωρισμού στη χώρα μας στο 3%, από 2,5% που ήταν τον Ιούνιο και 2,4% τον Μάιο.

Στην ανάκαμψη αυτή του πληθωρισμού φαίνεται να μη διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο τα τρόφιμα ή η ενέργεια, αλλά το κόστος παροχής των υπηρεσιών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι πλέον οι υπηρεσίες είναι εκείνες που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό στη χώρα μας και όχι τα καταναλωτικά αγαθά ταχείας διακίνησης (FMCG), στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα τρόφιμα, τα καθαριστικά, τα είδη υγιεινής κ.λπ.

NOVA

Οι υπηρεσίες ”συντηρούν” τον πληθωρισμό

Η επεξεργασία των στοιχείων της ΕΛ.ΣΤΑΤ. δείχνει ότι κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους οι υπηρεσίες είναι αυτές που συντηρούν τον πληθωρισμό. Εξαίρεση αποτελούν μερικά βασικά αγαθά τροφίμων, όπως το ελαιόλαδο, η σοκολάτα, τα νωπά φρούτα, τα ψαρικά κ.ά., τα οποία ανατιμήθηκαν και μέσα στο α’ εξάμηνο του 2024 για ειδικούς λόγους, όπως είναι η μειωμένη παραγωγή.

Τις μεγαλύτερες ωστόσο ανατιμήσεις για το α’ εξάμηνο του 2024 εμφανίζουν οι υπηρεσίες. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους έχουν ανατιμηθεί:

  • Τα εισιτήρια σε μουσεία, βιβλιοθήκες κ.λπ. κατά 97%
  • Τα αεροπορικά εισιτήρια εξωτερικού κατά 66,9%
  • Τα αεροπορικά εισιτήρια εσωτερικού κατά 32,7%
  • Το κόστος διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία, μοτέλ κ.λπ. κατά 30,8% και
  • Το κόστος της ιδιωτικής ασφάλισης κατά 14%.

Αυτές είναι οι πέντε κατηγορίες αγαθών ή/και υπηρεσιών που παρουσιάζουν, σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., τη μεγαλύτερη αύξηση μέσα στο 2024. Ετσι, δεν είναι τυχαίο που πολλοί Ελληνες φέτος δεν θα κάνουν διακοπές, καθώς το κόστος των μεταφορών, της διαμονής και ψυχαγωγίας/ ενημέρωσης έχει εκτοξευθεί.

Mechanical Solutions

18,24% ανατιμήθηκαν αγαθά και υπηρεσίες από το 2020

Στις παραπάνω αυξήσεις πρέπει να προστεθούν και οι ανατιμήσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το είδος που έχει ανατιμηθεί περισσότερο τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., είναι τα αεροπορικά εισιτήρια εξωτερικού. Η συνολική αύξηση του κόστους των εισιτηρίων αυτών, από το 2020 μέχρι τον Ιούνιο του 2024, σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., διαμορφώθηκε σε 151,94%. Αξίζει να αναφερθεί ότι δεύτερο είδος σε αύξηση τιμής από το 2020 μέχρι και σήμερα είναι το ελαιόλαδο, η τιμή του οποίου ανατιμήθηκε κατά 138,20%. Το τρίτο είδος που ανατιμήθηκε μέσα στην τελευταία τριετία ήταν τα αεροπορικά εισιτήρια εσωτερικού (+73,23%) και το τέταρτο είδος το φυσικό αέριο (+57,36%). Κατά μέσο όρο τα αγαθά και οι υπηρεσίες στη χώρα μας έχουν ανατιμηθεί από το 2020 έως τον Ιούνιο του 2024 κατά 18,24%.

Έχει αναχαιτιστεί

Τα τρόφιμα έχουν ανατιμηθεί περισσότερο (+30,45%), αλλά τους τελευταίους μήνες ο πληθωρισμός έχει αναχαιτιστεί. Δεν έχει μηδενιστεί, αλλά τείνει προς το 1% έως 2%. Τον Ιούνιο του 2024, σύμφωνα με τη Eurostat, ο εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στα τρόφιμα ήταν 1,3%, από 2,6% που ήταν τον Μάιο και 5,4% τον Απρίλιο. Δεν αναμένεται ουσιώδης μεταβολή μέσα στον Ιούλιο, καθώς φαίνεται ότι πλέον δεν είναι τα τρόφιμα εκείνα που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό.

Τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. δείχνουν αύξηση των τιμών σε αρκετά αγαθά τροφίμων μέσα στους πρώτους έξι μήνες του έτους (π.χ. ελαιόλαδο, ψαρικά, φρούτα κ.ά.), αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν και σημαντικές μειώσεις, όπως για παράδειγμα στα γαλακτοκομικά (-2,6%), στα νωπά λαχανικά (-7,79%), όπως επίσης και στην ενέργεια, για την οποία αποκλιμακώνονται οι τιμές των βασικών ενεργειακών αγαθών, όπως το φυσικό αέριο, τα υγρά καύσιμα κ.ά.

Το αγαθό με τη μεγαλύτερη μείωση τιμής μέσα στο 2024 είναι η ζάχαρη, η τιμή της οποίας υποχώρησε τους τελευταίους έξι μήνες κατά 16,1%. Ακολούθησαν τα νωπά λαχανικά (-11,7%) και το φυσικό αέριο (-11,3%). Πάντως, και τα αγαθά αυτά, παρά τη μείωση που σημειώθηκε μέσα στο 2024, σε σχέση με το 2020 πωλούνται από 25% έως 57% ακριβότερα.

Νέο μέτωπο κατά της ακρίβειας οι υπηρεσίες

Ολα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι το νέο μέτωπο της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας θα είναι στις υπηρεσίες. Ηδη προς την κατεύθυνση αυτή κινήθηκε το υπουργείο Ναυτιλίας, που ζήτησε τη βοήθεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προκειμένου η ανεξάρτητη Αρχή να εξετάσει τις συνθήκες ανταγωνισμού που επικρατούν στην ακτοπλοϊκή αγορά. Το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων έχει ανατιμηθεί περίπου 32% μέσα στην περίοδο 2020-Ιούνιος 2024. Οι αυξήσεις στις υπηρεσίες είναι απότοκο της αύξησης του μισθολογικού κόστους (κατώτατου μισθού, ενεργοποίηση τριετιών κ.λπ.) και όσο αυτές λαμβάνουν χώρα, τόσο θα αυξάνει το κόστος παροχής των υπηρεσιών, καθώς αποτελούν δραστηριότητες εντάσεως εργασίας (απασχόλησης προσωπικού).


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button