Σε πρόσφατη συνέντευξη της, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκη Κεραμέως, αναφέρθηκε στον στόχο αύξησης του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ μέχρι το 2027.
Η υπουργός Εργασίας ερωτήθηκε για το ότι, εφόσον η οικονομία αναπτύσσεται με υψηλότερους ρυθμούς και η ανεργία μειώνεται, εάν είναι πιθανό το 2027 να δούμε τον κατώτατο μισθό πάνω από τα 950 ευρώ;
Η ίδια ανέφερε ότι, «Είναι γεγονός ότι ύστερα από αρκετό καιρό, η πορεία της οικονομίας μας είναι σταθερά ανοδική και αυτό αποτυπώνεται τόσο στους αναπτυξιακούς δείκτες όσο και στους δείκτες που αφορούν την απασχόληση. Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας το 2019, η ανεργία ήταν στο 18%, ενώ φέτος, σύμφωνα με τα επίσημα επιβεβαιωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, έχει πέσει για πρώτη φορά κάτω από το 10%, στο 9,5%. Τα θετικά οικονομικά δεδομένα έχουν επιτρέψει την πολύ σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού, από τα 650 ευρώ το 2019 στα 830 σήμερα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει παρουσιάσει τον «οδικό χάρτη» που θα εφαρμοστεί για ετήσιες αυξήσεις, ώστε το 2027 ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα 950 ευρώ, αυξημένος κατά 46% σε σχέση με το 2019».
Έπειτα, η ίδια ερωτήθηκε για τον νέο μηχανισμό αναφορικά με τον κατώτατο μισθό και εάν μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες αυξήσεις από αυτές που έχουν δοθεί μέχρι τώρα και στο πως σκοπεύετε να ενισχυθεί η αγοραστική δύναμη των χαμηλόσμισθων δεδομένου ότι πλήττονται περισσότερο από την ακρίβεια.
Η κ. Κεραμέως δήλωσε τα εξής:
«Η Επιτροπή στο πόρισμά της προτείνει συγκεκριμένες φάσεις σταδιακής εφαρμογής της νέας προτεινόμενης διαδικασίας, με εφαρμογή του μαθηματικού τύπου ειδικά από το 2028. Ο μαθηματικός αυτός τύπος, σύμφωνα με τον οποίο θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός, θα λαμβάνει υπ’ όψιν αντικειμενικά οικονομικά στοιχεία, όπως συμβαίνει σε οκτώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το προτεινόμενο μοντέλο λαμβάνει υπ’ όψιν τον πληθωρισμό, αλλά και την αύξηση της παραγωγικότητας συνολικά.
Μάλιστα, η Επιτροπή προτείνει τη χρήση ενός νέου δείκτη που θα υπολογίζει τον πληθωρισμό ειδικά για το κατώτερο 20% των εισοδηματικών κατηγοριών των νοικοκυριών με προσαρμοσμένο «καλάθι» για τον υπολογισμό της ακρίβειας. Σημειωτέον ότι η εισοδηματική αυτή κατηγορία του κατώτερου 20% δαπανά κατά προσέγγιση 55% του εισοδήματός της σε τρόφιμα, στέγη και ενέργεια (ενώ οι υψηλότερες εισοδηματικές κατηγορίες δαπανούν χαμηλότερο ποσοστό του εισοδήματός τους), συνεπώς ο προσαρμοσμένος δείκτης για το 20% θα συνεπάγεται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση μισθού.
Στόχος είναι ο κατώτατος μισθός να στηρίζει τους εργαζομένους. Συνεπώς, ναι, ο νέος μηχανισμός θα μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις από αυτές που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα, αν έχουμε υψηλές τιμές και υψηλή παραγωγικότητα. Στο σημείο αυτό να επαναλάβω ότι, σύμφωνα με τα σχεδιαζόμενα, ο μισθός θα μπορεί μόνο να αυξάνεται, καθώς, ακόμη και σε περίπτωση δυσμενών οικονομικών στοιχείων, δεν θα μειώνεται. Αρα, αυτό που συζητάμε είναι το πόσο και πώς θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός από το 2028 έχοντας ως βάση τα 950 ευρώ».
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram