Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα έπρεπε να αποδεχτούν ότι η Ελλάδα ενδεχομένως να μην αποπληρώσει ποτέ το χρέος της, δήλωσαν αναλυτές στο CNBC, «ακόμα και αν η προβληματική οικονομία της διασφαλίσει παράταση του προγράμματος διάσωσης».
Το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί κατά τη διάρκεια «αυτής της ζωής» αναφέρει ο Κίνγκσλεϊ Τζόουνς, ιδρυτής και CIO της Jevons Global. «Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Το ελληνικό χρέος ανέρχεται πλέον στο 175% του ΑΕΠ, είναι μεγαλύτερο από ό,τι ήταν από όταν άρχισε αυτή η υπόθεση».
«Απλά δείτε την Ιαπωνία. Έχει κυβερνητικό χρέος που πλησιάζει ταχύτατα το 300% του ΑΕΠ. Μία ημέρα, αυτό το βουνό χρέους απλά καταρρέει. Δεν πρόκειται να αποπληρωθεί ποτέ, ούτε αυτό ούτε το ελληνικό χρέος. Δεν υπάρχει λόγος να στέκεται κανείς στο ηθικά “υψηλότερο έδαφος”» σημειώνει ο Τζόουνς.
«Οι όροι της παρούσας συμφωνίας σε γενικές γραμμές απαιτούν η Ελλάδα να προσπαθήσει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 4% για πάνω από μια δεκαετία…καμία χώρα με μη υγιή οικονομία δεν έχει πετύχει ποτέ κάτι τέτοιο. Οπότε, νομίζουμε ότι οι υπάρχοντες όροι που ζητούνται από την Ελλάδα είναι, ειλικρινά, αρκετά μη ρεαλιστικοί» πρόσθεσε.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας δεν απαιτεί πλέον «κούρεμα», δεδομένης της «περιορισμένης διαπραγματευτικής του ισχύος», ειδικοί επισημαίνουν ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση εάν θέλουν η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, δεδομένης της αδύναμης οικονομίας της.
«Αυτό που θα έπρεπε να αποδεχτεί το Eurogroup είναι ότι η Ελλάδα είναι αναξιόχρεη και χρειάζεται σημαντικό κούρεμα (material haircut). Θα έπρεπε να το είχαν κάνει αυτό το 2010, αλλά επέλεξαν να παρατείνουν την πίστωση της Ελλάδας και να απωθήσουν το πρόβλημα» αναφέρει ο Νίκολας Φέρες, της Eastspring Investments, ο οποίος συμπληρώνει ότι η λιτότητα «απλά δεν είναι βιώσιμη».
Ωστόσο, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα συνεχίσουν πιθανότατα να απορρίπτουν το ενδεχόμενο ενός κουρέματος, εφόσον θέλουν η Ελλάδα να τακτοποιήσει τα δημοσιονομικά του οίκου της, εξηγεί ο Έβαν Λούκας, market strategist της IG, υπογραμμίζοντας ότι οι αξιωματούχοι θα ήταν πρόθυμοι να εξετάσουν το ενδεχόμενο οποιασδήποτε άλλης παραχώρησης εκτός του κουρέματος.
«Βασικά αν δείτε τη συμφωνία της Παρασκευής, η Ελλάδα δεν πήρε τίποτα, η Γερμανία πήρε τα πάντα και πλέον οδεύουμε προς έξοδο της Ελλάδας από την ΟΝΕ» προσθέτει ο Λούκας, ο οποίος αναμένει ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα θέσει σε κίνδυνο το πολιτικό μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και θα ενισχύσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, που πιθανότατα θα έθεταν σε κίνδυνο οποιαδήποτε συμφωνία διάσωσης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Σε αντίστοιχο πλαίσιο κινούνται και οι προβλέψεις της Barclays: η τράπεζα εκτιμά ότι το ενδεχόμενο ενός Grexit είναι υψηλότερο τώρα από ό,τι πριν. «Οι ελληνικές αρχές θα μπορούσαν να αρχίσουν να δέχονται την πίεση της κοινής γνώμης στο εσωτερικό, που θα οδηγήσει σε χαλαρότερη εφαρμογή πολιτικής, ενώ οι διεθνείς δανειστές δεν θα ήταν πρόθυμοι να ανεχθούν περαιτέρω αποκλίσεις από το πρόγραμμα» εκτιμάται, ενώ η Morgan Stanley θέτει το βραχυπρόθεσμο ενδεχόμενο ενός Grexit στο 25% για τους επόμενους τρεις με έξι μήνες.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram