Στις αλλαγές στο φάρμακο λέμε, «ναι». Στην ανάσα στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις που πληρώνουν το 60% της φαρμακευτικής δαπάνης σαν να είναι ασφαλιστικά ταμεία, λέμε «ναι».
Αλλά στην αύξηση της συμμετοχής των ασθενών -σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβολικά μεγαλύτερη- λέμε «όχι»! Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι στατίνες για την αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερίνης…
Ανακοίνωση που διαχωρίζει τη θέση του από όλους και δη από την κυβερνητική πολιτική έκανε χθες ο πρόεδρος και το ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος μεταφέροντας τα σχόλια αγανάκτησης πολιτών που ανακαλύπτουν ότι το φάρμακό τους έχει με το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων εντελώς άλλη …συμμετοχή!
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μία ημέρα πριν, χαιρετίζοντας εκδήλωση του ΣΦΕΕ, ανέφερε ότι πρέπει να αυξηθεί στη χώρα η διείσδυση των γενοσήμων που αυτή τη στιγμή αγγίζει μετά βίας το 30%.
Και κάποιοι υπαινίσσονται ότι με τη μείωση που έκανε στις ασφαλιστικές τιμές των γενοσήμων, θέλει να πιέσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Αλλά αυτό είναι μόνο μία υπόθεση…
Το iEidiseis επικοινώνησε μάλιστα με φαρμακεία στην περιφέρεια και πληροφορήθηκε ότι ισχύει παντού στην Ελλάδα το ίδιο. Φαρμακοποιός σε νησί μάλιστα μάς είπε ότι κάποιοι πελάτες του έφυγαν χωρίς τα φάρμακά τους δηλώνοντας ότι θα σταματήσουν να τα παίρνουν!
Για παράδειγμα, μία κατηγορία φαρμάκων στην οποία υπερδιπλασιάστηκε η συμμετοχή των ασθενών, είναι οι στατίνες καθώς σημειώθηκε μείωση στην τιμή αναφοράς (αυτή δηλαδή που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ), με αποτέλεσμα την αύξηση της συμμετοχής για τους ασθενείς.
Αυτό δεν ισχύει φυσικά για όλες τις στατίνες αλλά για κάποιες και μάλιστα γνωστές. Αναφέρουν από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής: «Από την Δευτέρα 12/2 που άρχισε να ισχύει το καινούριο δελτίο τιμών στα φάρμακα, οι φαρμακοποιοί γίνονται δέκτες οργισμένων αντιδράσεων από πολλούς ασφαλισμένους. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής συμμεριζόμενος την δίκαιη αγανάκτηση των πολιτών θέλει να διευκρινίσει ότι:
1. Οι φαρμακοποιοί δεν φέρουν καμία ευθύνη για τον καθορισμό τωντιμών των φαρμάκων.
2. Οι αυξήσεις στις συμμετοχές συγκεκριμένων, κυρίως γενοσήμωνφαρμάκων, φτάνουν ακόμα και το 80%.
3. Η επιβάρυνση αφορά σε πάνω από 1700 γενόσημα φάρμακα.
4. Οι λιανικές και ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων καθορίζονται απότο υπουργείο Υγείας και οι φαρμακοποιοί δεν έχουν οποιαδήποτεευθύνη.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα η επιβάρυνση των ασφαλισμένων θα είναι της τάξης των 30 εκατ. ευρώ. Αυτό θα είναι και το ποσό που θαωφεληθούν οι φαρμακευτικές εταιρείες καταβάλλοντας αντίστοιχα λιγότερο clawback στον ΕΟΠΥΥ. Προφανώς και αυτό είναι κυβερνητική επιλογή, στην οποία και είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι».
«Πάνω η συνταγή γράφει 0% συμμετοχή. Γιατί να πληρώσει σε γενόσημο; Φάρμακο για τον προστάτη με τιμή 39 ευρώ σήμερα. Ο ασφαλισμένος πληρώνει 21 ευρώ συμμετοχή όταν επί της συνταγής αναφέρεται 25% συμμετοχή.
Στατίνη που η τιμή της είναι 23,28 ευρώ και επί της συνταγής αναφέρεται συμμετοχή 0%, πληρώνει ο πολίτης 16 ευρώ.
Σε ερώτημα του iEidiseis αν υπάρχει στατίνη στην τιμή που ορίζεται ως ασφαλιστική ώστε να πάρει αυτή ένα άτομο με οικονομικό πρόβλημα, η απάντηση είναι στην Ελλάδα δεν υπάρχει και η τιμή αυτή είναι 7,35 τα 40 mg. Την ίδια στιγμή τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα- όπως είναι κολλύρια, βρογχοδιασταλτικά, αντιβηχικά, βιταμίνες, παυσίπονες αλοιφές, γνωστά αναλγητικά και αντιπυρετικά- έχουν επίσης συνεχή αύξηση τιμών με αποτέλεσμα οι πολίτες να επιβαρύνονται σημαντικά και στο φαρμακείο (εκτός από το σούπερ μάρκετ).
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram