Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια στα τρόφιμα: Από του χρόνου μειώσεις τιμών;

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στη χώρα μας, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, o εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή τον Απρίλιο στην Ελλάδα υποχώρησε περαιτέρω στο 4,5% από 5,4% τον Μάρτιο.

Στην Ευρωζώνη ο μέσος πληθωρισμός ανήλθε στο 7% σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Επέστρεψε ουσιαστικά στα επίπεδα που βρίσκονταν τον Δεκέμβριο του 2021 (4,4%).

NOVA

Εναρμονισμένος δείκτης καταναλωτή – Ελλάδα

  • Απρίλιος 2023: 4,5%
  • Μάρτιος 2023: 5,4%
  • Φεβρουάριος 2023: 6,5%
  • Ιανουάριος 2023: 7,3%
  • Δεκέμβριος 2022: 7,6%

Πρόκειται για τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη μετά το Λουξεμβούργο (2,7%), το Βέλγιο (3,3%) και Ισπανία – Κύπρο (με ποσοστό 3,8%). Στις 10 Μαΐου, η περαιτέρω αποκλιμάκωση των ανατιμήσεων θα αποτυπωθεί και στα στοιχεία που θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ.

Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, στην ευρωζώνη, ο τιμάριθμος κατέγραψε οριακή άνοδο στο 7% από 6,9% τον Μάρτιο.

Από του… χρόνου οι μειώσεις

Mechanical Solutions

Ωστόσο, όπως αναφέρουν retailers και προμηθευτές, οι καταναλωτές δεν πρόκειται να δουν και φέτος ουσιαστικές μειώσεις τιμών στο καλάθι του νοικοκυριού, δηλαδή στα είδη βασικής ανάγκης, κάτι άλλωστε το οποίο φαίνεται και από τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία πορεία του καλαθιού, η συντριπτική πλειοψηφία των προϊόντων παραμένει στις ίδιες τιμές, ενώ οι αυξήσεις κινούνται περίπου στα ίδια επίπεδα, αν όχι και ελαφρώς περισσότερες.

Κάποιες μεμονωμένες μειώσεις έχουν περάσει κυρίως σε κάποια γαλακτοκομικά προϊόντα (από αγελαδινό γάλα), εισαγόμενα τυροκομικά, ορισμένα βρώσιμα έλαια, χαρτικά, καθώς επίσης και αρκετά PL προϊόντα, στα οποία οι retailers έχουν μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων σε ό,τι αφορά τα περιθώρια κέρδους τους. Ωστόσο η… μεγάλη εικόνα δεν έχει αλλάξει

Νέες αυξήσεις από το 68% των προμηθευτών

Δεν είναι τυχαίο ότι σε πρόσφατη έρευνα της NielsenIQ, περίπου 7 στους 10 προμηθευτές (ποσοστό 68%) έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις στα προϊόντα τους φέτος. Ειδικότερα, από ένα δείγμα 32 CEO’s (λιανέμπορους και προμηθευτές), το 35% των ερωτηθέντων βλέπει αυξήσεις έως 5%, ωστόσο οι μισοί αναμένουν ανατιμήσεις σε ποσοστό έως 10%. Υπάρχει βέβαια και ένα ποσοστό (6%) που ανεβάζει ακόμα υψηλότερα τον πήχη των νέων ανατιμήσεων, έως το 20%.

Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι τα αυξημένα κόστη από τις υψηλότερες ενεργειακές τιμές και τις ακριβότερες πρώτες ύλες, δεν έχουν περάσει εξολοκλήρου στις τιμές των προϊόντων πέρυσι αφού οι περισσότερες εταιρείες προτίμησαν να τις περάσουν σταδιακά για να μην επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό η κατανάλωση, απορροφώντας παράλληλα ένα μέρος του κόστους.

Αυξήσεις 12,2% με το καλημέρα του 2023

Τα στοιχεία του α’ τριμήνου του 2023 στο ελληνικό οργανωμένο λιανεμπόριο δείχνουν αύξηση τιμών στο ράφι, της τάξης του 12,2%, ποσοστό κατά τι μικρότερο από το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο (13,2% στο δ’ τρίμηνο του 2022), ωστόσο παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Οι προμηθευτές επιλέγουν περισσότερο κάποιες προωθητικές ενέργειες από το να προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών στους τιμοκαταλόγους.

Όπως έχει φανεί από τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α’ τριμήνου από ελληνικές, αλλά κυρίως πολυεθνικούς ομίλους που ορίζουν τις τιμές σε έναν μεγάλο αριθμό βασικών προϊόντων και στα ράφια των εγχώριων super markets, το κύμα ανατιμήσεων δεν έχει ανακοπεί. Για την ώρα οι περισσότερες εταιρείες δεν εμφανίζονται διατεθειμένες να υποστούν πτώση κερδοφορίας από την μείωση της ζήτησης, επιλέγοντας τον δρόμο των ανατιμήσεων.

  • Η Νestle (με brands όπως Nescafe, Kit Kat, Maggi, Perrier, Purina κ.ά.) μετά τις μέσες αυξήσεις της τάξης του 8,2% πέρυσι, ξεκίνησε το α’ τρίμηνο του 2023 με νέες ανατιμήσεις ύψους 9,8%.
  • Σε μέσες αυξήσεις κατά 12,5% προχώρησε και η Unilever, παραγωγός brands όπως Knorr, Dove, Hellmann’s, Skip, Lipton κ.ά.
  • Η Coca-Cola Company προχώρησε σε νέες αυξήσεις 11% στο α’ τρίμηνο του 2023, ενώ ακόμα μεγαλύτερες ήταν οι αυξήσεις από την PepsiCo (16%)
  • Η Danone, παραγωγός του Activia, του Alpro και του Evian ξεκίνησε τη χρονιά με ανατιμήσεις 10,3%, ενώ στα επίπεδα του 10% κινήθηκαν και οι αυξήσεις στο α’ τρίμηνο για τον κολοσσό Procter & Gamble (με brands όπως τα Ariel, Always, Gillette, Tide, Pantene, Swiffer, Oral B κ.ά.).
  • Και η ανάπτυξη 9,2% της Heineken και 8% της Carlsberg στο α’ τρίμηνο, αποδίδεται από τις διοικήσεις κυρίως στις ανατιμήσεις που προχώρησαν οι ζυθοποιίες.

Οι επιπτώσεις στους όγκους πωλήσεων

Η αλήθεια είναι πως μέχρι στιγμής οι πολυεθνικοί κολοσσοί δεν έχουν δει σοβαρές επιπτώσεις στους όγκους πωλήσεων, παρά μόνο μικρές μονοψήφιες μειώσεις, μιας και πρόκειται για προϊόντα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προτιμήσεων για τους περισσότερους καταναλωτές.

Όπως είναι φυσικό και οι Έλληνες προμηθευτές, οι οποίοι λόγω κλίμακας έχουν μικρότερη ευελιξία κινήσεων, ακολουθούν την τακτική των μεγάλων «παικτών» της κάθε προϊοντικής κατηγορίας, έστω κι αν οι ανατιμήσεις συνήθως κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα για λόγους ανταγωνιστικότητας.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
Ημερησία

Σχετικά άρθρα

Back to top button