Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

Το 2025 το πρώτο τρυπάνι για το φυσικό αέριο της Κρήτης

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Στα τέλη του 2025 ή στις αρχές του 2026 αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις στην Ελλάδα για κοιτάσματα φυσικού αερίου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θοδωρής Σκυλακάκης στη χθεσινή συνεδρίαση του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (East Mediterranean Gas Forum, EMGF) στην Αθήνα.

Το EMGF είναι επί της ουσίας το συντονιστικό όργανο για την έρευνα και την εκμετάλλευση φυσικού αερίου στην περιοχή, και εκπρόσωποι των κρατών-μελών του (Ελλάδα, Αίγυπτος, Γαλλία, Ιορδανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κύπρος, Παλαιστινιακή Αρχή) και συνεργαζόμενων φορέων (Παγκόσμια Τράπεζα, ΗΠΑ, ΕΕ) βρέθηκαν στην Ελλάδα το προηγούμενο διήμερο για επίσκεψη στην εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα και συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς.

NOVA

«Οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις στην Ελλάδα για φυσικό αέριο αναμένονται στο τέλος του 2025 με αρχές του 2026», είπε ο υπουργός Ενέργειας, αναφερόμενος στα κοιτάσματα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας έχει παραχωρήσει άδειες για την εξερεύνηση κοιτασμάτων στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης στην κοινοπραξία του αμερικανικού κολοσσού της ενέργειας ExxonMobil με την HELLENiQ ENERGY (πρώην ΕΛΠΕ). Αν και δεν υπάρχουν ασφαλείς εκτιμήσεις για την ποσότητα των υδρογονανθράκων, και μόνο το ζωηρό ενδιαφέρον και το μέγεθος των επενδύσεων της κοινοπραξίας στα ανοιχτά της Κρήτης είναι πολλά υποσχόμενα.

Αξιολόγηση

Μετά την επιτυχή εκτέλεση της πλέον πρόσφατης τρισδιάστατης σεισμικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο στο θαλάσσιο οικόπεδο «Νοτιοδυτικά της Κρήτης», η κοινοπραξία βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας και αξιολόγησης των δεδομένων, προτού συνεχίσει τις ερευνητικές γεωτρήσεις σε συγκεκριμένα σημεία. Η τελική απόφαση για τη διενέργεια γεωτρήσεων αναμένεται να ληφθεί προς τα τέλη του έτους ή τις αρχές του 2025. Οι αποφάσεις αυτές θα επιβεβαιώσουν την ύπαρξη κοιτασμάτων, ενώ θα δώσουν πληροφορίες και για το μέγεθος και την αξία τους.

«Τα κοιτάσματα αερίου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Η Ελλάδα θα διαδραματίσει ρόλο χώρας εισαγωγής καυσίμου στην Ευρώπη. Καθώς αυξάνεται ο ρυθμός απεξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό αέριο, με σκοπό να μηδενιστούν οι εισαγωγές μέχρι το 2027, θα ενισχυθεί ο ρόλος των εισαγωγών LNG από την Αίγυπτο και το Ισραήλ», πρόσθεσε ο Θ. Σκυλακάκης.

Τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στην εισαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ειδικά για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, είχε υπογραμμίσει, άλλωστε, και ο γενικός γραμματέας του EMGF Οσάμα Μομπάρεζ, στην πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» (25/5). Στη χθεσινή συνεδρίαση, ο Μομπάρεζ εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή διασύνδεση της Ανατολικής Μεσογείου με την ΕΕ, ενώ ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Μάριος Παναγίδης υπογράμμισε τη σημασία των ενεργειακών κοιτασμάτων της Κύπρου για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.

Mechanical Solutions

Στον Πρίνο

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα μεγάλα ενεργειακά έργα της χώρας, ο Θοδωρής Σκυλακάκης αναφέρθηκε στο μεγάλο πρότζεκτ του Πρίνου, στη Θάσο, όπου προχωρά ο στόχος αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα. «Το έργο είναι σημαντικό να προχωρήσει στο πλαίσιο του στόχου της απανθρακοποίησης» τόνισε ο υπουργός και ανέφερε ότι στην Ελλάδα εντοπίζονται 6 περιοχές που πληρούν τις προδιαγραφές για τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα.

Οπως είπε ο ίδιος, η εγκατάσταση αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο είναι ένα από τα μόλις τρία ανάλογα έργα στη Νότια Ευρώπη, με τα υπόλοιπα δύο να βρίσκονται σε Ιταλία και Γαλλία. Στο σύνολό τους, ωστόσο, οι τρεις αυτές υποδομές δεν επαρκούν για την ικανοποίηση των αναγκών για αποθήκευση εκπομπών, γι’ αυτό και κρίνεται αναγκαία η επένδυση και αξιοποίηση αντίστοιχων υποδομών και σε χώρες εκτός ΕΕ, όπως είναι η Αίγυπτος. Σύμφωνα με την αρμόδια υφυπουργό Αλεξάνδρα Σδούκου, πρόκειται για έργα απαραίτητα για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050, που είναι και ο στόχος της ΕΕ.

Ο σχεδιασμός της Energean για τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης CO2 περιλαμβάνει την κατασκευή αποθήκης σε εξαντλημένο κοίτασμα του Πρίνου με δυναμικότητα απορρόφησης 2,5 με 3 εκατ. τόνων CO2 ετησίως όταν θα είναι σε πλήρη λειτουργία. Η πρώτη φάση του έργου, που αφορά τη δυνατότητα αποθήκευσης περίπου 1 εκατ. τόνων ετησίως, αναμένεται να ξεκινήσει το 2026, ενώ η δεύτερη φάση θα ξεκινήσει το 2028. Ο προϋπολογισμός του έργου ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ συνολικά, με τη ΔΕΣΦΑ να συμμετέχει με 600 εκατ. ευρώ, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα συνεισφέρει 150 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καλύπτει η Energean, που έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα πετρελαίου και αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
tanea.gr

Σχετικά άρθρα

Back to top button