Η περιοχή της Μεσογείου από την προηγούμενη εβδομάδα πλήττεται από παρατεταμένες συνθήκες καύσωνα οι οποίες όπως προβλέπει η ΕΜΥ θα δημιουργήσουν στην Ελλάδα νέα θερμική εισβολή με υψηλές θερμοκρασίες 43° Κελσίου από την ερχόμενη Πέμπτη 20-7-23.
Την περίοδο αυτή ή κατανάλωση νερού εκτοξεύεται και το σύστημα υδροδότησης βρίσκεται υπό πίεση προκειμένου να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση. Η σοβαρή βλάβη στον τροφοδοτικό αγωγό της πόλης, που συνέβει την 13η Ιουλίου, προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην ομαλή υδροδότηση κυρίως υψηλών περιοχών.
Ημέρες υψηλών θερμοκρασιών οι τελευταίες ημέρες και σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα χαμηλές βροχοπτώσεις της προηγούμενης βροχομετρικής περιόδου είναι η καλύτερη αφορμή για να σκεφτούμε όλοι μας πόσο ελαφρά τη καρδία χρησιμοποιούμε αυτό το τόσο πολύτιμο αγαθό.
Οι παλαιότερες γενιές γνώριζαν ότι αν δεν βρέξει, το νερό που έχουν για να περάσουν είναι λιγοστό και εφευρίσκαν τρόπους εξοικονόμησης του.
Δυστυχώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας έχει οδηγήσει να θεωρούμε το νερό ως προϊόν (όπως το γάλα, ο καφές ή τα μακαρόνια) και όχι ως ένα πολύτιμο αγαθό για την ζωή μας, το οποίο δεν ανανεώνεται. Όσο νερό υπήρχε στον πλανήτη μας πριν 500 εκατομμύρια χρόνια, αυτό υπάρχει και σήμερα, σε όποια μορφή υπάρχει, αλλά δυστυχώς υποβαθμίζεται η ποιότητα και η επάρκεια του στην μορφή που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε, από τις ανθρωπογενείς χρήσεις..
Σήμερα, που απλά ανοίγουμε τη βρύση του σπιτιού μας κι έχουμε όσο νερό θέλουμε, δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι αυτό που μπορούμε να εξοικονομήσουμε σήμερα θα έχουμε την δυνατότητα να το χρησιμοποιήσουμε ‘αύριο’ εάν και το επόμενο έτος είναι βροχομετρικά φειδωλό.
Πραγματικά δεν θα υποβαθμιστεί η ποιότητα της ζωής μας από την εφαρμογή απλών καθημερινών καλών πρακτικών / συνηθειών που θα βοηθήσουν στην μη σπατάλη του νερού μας.
Αρκούν μικρές αλλαγές σε κάποιες συνήθειες μας και θα μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε μέχρι και το 50% της τωρινής μας κατανάλωσης.
Παρακάτω αναφέρουμε 10 + 1 πρακτικές που χωρίς ιδιαίτερο κόπο θα βοηθήσει στο να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.
- Αντί να πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά κάτω από τρεχούμενο νερό, μπορούμε να τα πλένουμε σε μία λεκάνη με νερό. Αυτό το νερό μπορούμε μετά να το χρησιμοποιήσουμε για να ποτίσουμε τα λουλούδια μας.
2. Όταν κάνουμε ντουζ κλείνουμε το νερό όταν σαπουνιζόμαστε. Με αυτό τον τρόπο εξοικονομούμε τουλάχιστον την μισή ποσότητα νερού που θα χρησιμοποιούσαμε.
3. Κλείνουμε την βρύση όταν πλένουμε τα δόντια μας ή ξυριζόμαστε. Όταν αφήνουμε ανοιχτή τη βρύση για πέντε λεπτά ξοδεύουμε περίπου 20 λίτρα νερό.
4. Συνεχίζουμε στο χώρου του μπάνιου, καθώς το καζανάκι σπαταλά περίπου το 1/3 όλης της οικιακής κατανάλωσης σε ένα σπίτι. Αν δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παλιό μας καζανάκι με ένα καινούργιο διπλής ροής, τότε τοποθετούμε μέσα σ΄ αυτό ένα πλαστικό μπουκάλι, μειώνοντας έτσι τον όγκο του νερού που καταναλώνεται.
5. Δεν χρησιμοποιούμε το πλυντήριο των πιάτων ή των ρούχων αν δεν έχουν γεμίσει πλήρως. Αν πλένουμε τα πιάτα στο χέρι, γεμίζουμε το νεροχύτη ή μια λεκάνη με σαπουνόνερο και τα μουλιάζουμε εκεί για να απομακρυνθούν τα λίπη και να μη σπαταλάμε τρεχούμενο νερό.
6. Χρησιμοποιούμε το ίδιο ποτήρι για να πίνουμε νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να μειωθεί ο αριθμός άπλυτων ποτηριών.
7. Πολλές δουλειές στο σπίτι μπορούν να γίνουν χωρίς νερό ή με πολύ λιγότερο από ότι τις κάναμε μέχρι σήμερα, όπως το να καθαρίσουμε το μπαλκόνι ή το πεζοδρόμιο. Αντί να πλένουμε τη βεράντα μας με λάστιχο και πολύ καθαρό πόσιμο νερό, μπορούμε απλά να την σκουπίσουμε πολύ καλά και αν είναι πραγματικά απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε στο τέλος πολύ λιγότερη ποσότητα νερού.
8. Περνάμε στον κήπο. Θα πρέπει να επιλέγουμε φυτά (λεβάντα, φασκόμηλο, δεντρολίβανο κ.α.), που είναι ανθεκτικά στις κλιματικές συνθήκες της περιοχής μας και χρειάζονται ελάχιστη ποσότητα νερού. Σε κάθε περίπτωση χρησιμοποιούμε ποτιστήρι για τα λουλούδια μας (και όχι με λάστιχο).
9. Πλένουμε το αυτοκίνητο μας είτε με πιεστικό είτε στα καθαριστήρια αυτοκινήτων (car wash). Η χρήση λάστιχου για την εργασία αυτή καταναλώνει τουλάχιστον πενταπλάσια ποσότητα νερού.
10. Επισκευάζουμε άμεσα τις βρύσες ή τις εγκαταστάσεις που έχουν διαρροή. Πχ σε ένα καζανάκι που παρουσιάζει ελάχιστη διαρροή μπορεί να σπαταληθούν ακόμα και 10.000 λτ νερού το μήνα.
10+1. Οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων θα πρέπει να παροτρύνουν αλλά και να διαφημίζουν τις καλές πρακτικές εξοικονόμησης νερού που χρησιμοποιούν και να ενημερώνουν τους πελάτες τους για την δυνατότητα που έχουν και αυτοί να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή. Πχ υιοθέτηση προγράμματος αντικατάσταση πετσετών και κλινοσκεπασμάτων μετά από αίτηση των πελατών και όχι σε ημερήσια βάση, ενημερωτικές πινακίδες για τις σωστές πρακτικές χρήσης του νερού κ.α
Εν κατακλείδι, αρκεί μια απλή ερώτηση στον εαυτό μας όταν χρησιμοποιούμε νερό : Κάνουμε την καλύτερη χρήση που μπορούμε ή μπορούμε και καλύτερα; Αν κάνουμε το καλύτερο δυνατό σήμερα για την προστασία του νερού, να είμαστε σίγουροι, ότι το αφήνουμε κληρονομιά στις επόμενες γενιές, τόσο ώς ποσότητα όσο και ώς νοοτροπία και παράδειγμα για την εν γένη συμπεριφορά μας απέναντι στο περιβάλλον και τα αγαθά που πρέπει να προστατεύουμε.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram