Δυτικότερα από το αρχικό σημείο χωροθέτησης των περιοχών «Κρήτη 2α» και «Κρήτη 2β» (ευρύτερη περιοχή Ελούντα) θα αναπτυχθούν τελικά τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, έπειτα από τις έντονες αντιρρήσεις που έχουν υποβάλλει τοπικοί φορείς σε υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ΕΔΕΥΕΠ.
Όπως εξήγησε στο ypodomes.com ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, στη σύσκεψη που έγινε την Τετάρτη στο υπουργείο Περιβάλλοντος με την συμμετοχή της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) που έχει επιφορτιστεί με την ανάπτυξη των offshore αιολικών, εξετάστηκε το πλαίσιο των αντιρρήσεων αλλά και οι αντιδράσεις για την οπτική όχληση που δημιουργούν τα έργα.
«Η ΕΔΕΥΕΠ παρουσίασε στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με φωτορεαλιστικά πως θα είναι οι ανεμογεννήτριες όταν εγκατασταθούν και μας έδειξε ότι δεν θα φαίνεται τίποτα από τον κόλπο της Ελούντα γιατί έχει περιοριστεί το οικόπεδο πιο δυτικά» επισημαίνει ο γενικός γραμματέας, τονίζοντας πως για σήμερα είναι προγραμματισμένη η συνάντηση με τους τοπικούς φορείς (ξενοδόχους και δημάρχους) για να παρουσιαστεί και σε εκείνους το νέο πλαίσιο.
Ερωτηθείς για τα επόμενα βήματα, διευκρίνισε ότι «εμείς θα κάνουμε τις έρευνες πεδίου μέσω της ΕΔΕΥΕΠ οι οποίες θα διαρκέσουν περίπου δύο χρόνια. Παράλληλα, εντός του έτους θα κλείσει και το ρυθμιστικό, έτσι ώστε το 2027 να γίνει ο πρώτος διαγωνισμός».
Οι μελέτες που θα τρέξουν
Μέσα στο έτος αναμένεται να τρέξουν οι μελέτες που θα αφορούν τα ανεμολογικά και βυθομετρικά δεδομένα και σκοπός είναι οι επενδυτές να έχουν διαθέσιμες όλες τις πληροφορίες πριν την διεξαγωγή των διαγωνισμών. Για να επιτευχθεί αυτό, η ΕΔΕΥΕΠ θα έχει την δυνατότητα να συστήνει θυγατρικές, προκειμένου να προχωρήσει στη δημιουργία ενός οχήματος ειδικού σκοπού που θα «παρακολουθεί» τις μελέτες.
Στο σχήμα, πέρα από την ΕΔΕΥΕΠ, θα συμμετάσχει και ο ΑΔΜΗΕ και ακόμη μία εταιρεία ώστε να μην έχει την πλειοψηφία το Δημόσιο. Η επιλογή του ανάδοχου για τις μελέτες, θα γίνει μέσα από τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού που θα διεξαχθεί από την εταιρεία ειδικού σκοπού.
Οι έρευνες θα χρηματοδοτηθούν από τα έσοδα των πλειστηριασμών των δικαιωμάτων ρύπων, με το σχετικό κονδύλι να ανακτάται σε δεύτερο χρόνο από τα ποσά που θα καταβάλουν οι επενδυτές για την αγορά των δεδομένων.
Τα στοιχεία που θα προκύψουν από τις μελέτες, θα είναι διαθέσιμα στους ενδιαφερόμενους επενδυτές σε ένα data room.
Υπενθυμίζεται ότι η ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών αναμένεται να αξιοποιήσει ένα φυσικό πλούτο για καθαρή ενέργεια προσελκύοντας επενδύσεις ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε πρώτη φάση έχουν μπει στα πλάνα 25 περιοχές έκτασης 2,7 km2 με εκτιμώμενη ελάχιστη ισχύ 12,4 GW.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram