Περιφέρεια Κρήτης: Συνάντηση για την πρόληψη της διαδικτυακής παρενόχλησης/κακοποίησης παιδιών και εφήβων
Οι δράσεις αυτές υλοποιούνται στο πλαίσιο του «Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των φύλων 2023-2025».
Με αφορμή την εβδομάδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη της διαδικτυακής σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης παιδιών και εφήβων που υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, της Ελληνικής Αστυνομίας από 22 έως 27 Απριλίου στην Κρήτη, πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα συνάντηση εργασίας, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Ισότητας, Γωγώς Μηλάκη. Οι δράσεις αυτές υλοποιούνται στο πλαίσιο του «Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των φύλων 2023-2025».
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Ψυχολόγος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.Α.Σ., Δρ. Γιώργος Νάκος, η Προϊσταμένη του Γραφείου Αντιμετώπισης της Ενδοοικογενειακής Βίας Ηρακλείου, Αγγελική Μπερνιδάκη, η Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Μαρία Παπαδακάκη και η Προϊσταμένη του Αυτοτελούς Γραφείου Ισότητας της Περιφέρειας Κρήτης Μερόπη Απελίδου. Από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας το παρών έδωσαν η Βιβή Φραγκοπούλου, συνεργαζόμενο μέλος του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ και η Μελιτίνη Χριστοδουλάκη, νομικός και υπεύθυνη επικοινωνίας της γραμμής Ηelp Line του Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ.
Όπως δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχη κ. Μηλάκη: «Σε συνέχεια των ενημερωτικών δράσεων που υλοποιήσαμε τον προηγούμενο χρόνο, τις οποίες παρακολούθησαν περίπου 700 μαθήτριες και μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου και περισσότεροι από 500 γονείς και εκπαιδευτικοί στην Κρήτη και ανταποκρινόμενοι στα αιτήματα σχολείων και συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, πραγματοποιούμε δεύτερο κύκλο ενημερώσεων στις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Λασιθίου. Αναγνωρίζοντας την επιτακτική ανάγκη πρόληψης της βίας, ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο και ενημέρωσης για τις πρακτικές αντιμετώπισης των διαδικτυακών κινδύνων, η Περιφέρεια Κρήτης επιδιώκει τη δικτύωση των υπηρεσιών της με όλους τους φορείς σε τοπικό και εθνικό επίπεδο για την επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων ως προς την προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων».
Από την πλευρά του ο κ. Νάκος ανέφερε ότι: «Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει αναπτύξει μια συστηματική συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση παιδιών, εκπαιδευτικών και γονέων σε θέματα ασφαλούς διαδικτύου σε όλη την Κρήτη. Η Διεύθυνσή μας έχει δεχθεί στο τηλέφωνο 11188 του Κέντρου Διαχείρισης Διαδικτυακού Κινδύνου cyber alert, το οποίο λειτουργεί σε 24ωρη βάση, πάνω από 91.000 κλήσεις για το έτος 2023 και έχει διαχειρισθεί περισσότερες από 10.000 υποθέσεις. Όσον αφορά στην υλοποίηση ενημερωτικών δράσεων το 2023 δεχθήκαμε 830 αιτήματα σε όλη την Ελλάδα και πραγματοποιήσαμε 587 διαλέξεις δια ζώσης και εξ αποστάσεως. Αυτό που ζητάμε από τα παιδιά στα σχολεία είναι, ότι, όπως κάθε τι που τους συμβαίνει στην πραγματική τους ζωή θα πρέπει να το πουν και όχι να το υποστούν, το ίδιο ακριβώς θα πρέπει να κάνουν και για τη διαδικτυακή τους ζωή. Εμείς είμαστε δίπλα τους για να διαφυλάξουμε την υγεία τους και το ίδιο τους το μέλλον».
Όπως ανέφερε η κυρία Φραγκοπούλου από το ΙΤΕ: «Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας μέσω του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου έχει μια πολύ σημαντική δράση τα τελευταία χρόνια για την ενημέρωση παιδιών, εκπαιδευτικών αλλά και γονέων, για θέματα που αφορούν τη βία στο σχολείο, το cyber bullying, την υπερβολική ενασχόληση και την υπερέκθεση στα κοινωνικά δίκτυα. Σ’ αυτό το πλαίσιο πρόκειται να δημιουργήσουμε μια εφαρμογή η οποία θα χρησιμοποιηθεί από τα παιδιά για να μπορούν με βιωματικό τρόπο να ενημερώνονται και να μαθαίνουν πως θα αντιμετωπίζουν και πως θα συμπεριφέρονται όταν έρχονται αντιμέτωπα με τέτοια θέματα. Είμαστε σε συνεργασία και με την Ίντερπολ, οπότε οποιαδήποτε καταγγελία αφορά αυτό το ζήτημα, σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα σε λιγότερο από 24 ώρες, καταχωρείται στη βάση δεδομένων που λειτουργεί η Ίντερπολ στη Λυών της Γαλλίας και διασυνδέονται με αυτό τον τρόπο 55 διαφορετικές ανοιχτές γραμμές όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά από όλο τον κόσμο για την πάταξη του φαινομένου».
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram