Ο «σπόρος» για την μετατροπή του Οροπεδίου Λασιθίου, που αποτελεί ήδη χαρακτηρισμένη περιοχή Νatura, σε τόπο- παρατηρητήριο διαφορετικών ειδών πτηνών μπήκε σήμερα, με τη ραδιοφωνική συνάντηση του δημάρχου Γιάννη Στεφανάκη και του ορνιθολόγου ερευνητή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μιχάλη Δρετάκη στο Ράδιο Κρήτη και στο πλαίσιο της εκπομπής του Μανώλη Αργυράκη.
Αφορμή για την προοπτική ενίσχυσης της πανίδας της περιοχής, στάθηκε η φωλιά που ζευγάρι αποδημητικών πελαργών επέλεξε να κτίσει στο Οροπέδιο αυτήν την εποχή, φαινόμενο σπάνιο, αφού οι πελαργοί συνηθίζουν να αναπαράγονται σε περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης.
Σημειώνεται ότι καλιακούδες, όρνια, χρυσαετοί και γυπαετοί προσφέρουν ήδη μοναδικό θέαμα στους επισκέπτες του Οροπεδίου και, όπως ειπώθηκε, η διατήρηση και επέκταση υδροβιότοπων θα προσέλκυε περισσότερους πληθυσμούς πτηνών.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, δήμος Οροπεδίου και Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, δεσμεύτηκαν σε μια στενότερη εργασία με τον εμπλουτισμό με μεγαλύτερους όγκους νερού των τεχνικών έργων της περιοχής, που υδροδοτούν το Φράγμα Αποσελέμη. Οι υδατοσυλλογές, όπως λιμνοξεξαμενές, φράγματα και έλη, λειτουργούν ως πόλοι έλξεις για τα πουλιά αφού εκεί αναζητούν τροφή.
Σε ότι αφορά το ζευγάρι των πελαργών, ο δήμαρχος τόνισε ότι θα διασφαλιστεί η προστασία του και η μηδαμινή όχληση ενώ, διευρύνοντας τη συζήτηση, είπε με έμφαση ότι ήδη έχει εκδοθεί ψήφισμα από το Δημοτικό Συμβούλιο για την «αποτροπή εγκατάστασης ανεμογεννητριών βιομηχανικού τύπου στο Οροπέδιο, όπως αυτές που ήδη κυκλώνουν το Λασίθι».
Από τη μεριά του ο κ Δρετάκης, εξήγησε το σπάνιο φαινόμενο με τους πελαργούς που επέλεξαν να φωλιάσουν στο Οροπέδιο, λέγοντας ότι, τα τελευταία χρόνια, πυκνώνουν στη χώρα μας οι υδατοσυλλογές και οι υγρότοποι που αποτελούν τόπους τροφής γι’ αυτούς, την ίδια στιγμή που φαίνεται ότι μειώνεται και η όχληση από τους κυνηγούς. Όπως πληροφόρησε, αντίστοιχη περίπτωση καταγράφηκε πριν από δύο χρόνια με ένα ζευγάρι στο Αρκάδι Ρεθύμνου που επιχείρησε να στήσει φωλιά- δεν τα κατάφερε τότε, αλλά τα κατάφερε λίγο αργότερα με 5 νεοσσούς.
Το 2014 καταγράφηκαν στη χώρα μας περίπου 2000 ζευγάρια με την κατανομή τους σε Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία, Ήπειρο και κάποια σκόρπια ζευγάρια στην Πελοπόννησο.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram