Πάνω από 20% αυξήθηκε ο αριθμός των πυρκαγιών του πρώτου τετραμήνου του 2024 ενώ στη ζώνη υψηλού κινδύνου βρίσκονται κάποιες περιοχές της Κρήτης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Πυροσβεστικής, από 1/1/2024 έως 1/5/2024 εκδηλώθηκαν 3.543 αγροτοδασικές πυρκαγιές ενώ πέρσι την ίδια περίοδο είχαν εκδηλωθεί 2.907.
Την ίδια ώρα, με βάση τις εκτιμήσεις και τα δεδομένα που έχουν συγκεντρώσει οι επιστήμονες του Αστεροσκοπείου Αθηνών, αφενός κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για αυξημένες πυρκαγιές την αντιπυρική περίοδο, αφετέρου τονίζουν ότι η χώρα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη ακόμη και για το χειρότερο σενάριο.
Μιλώντας στην «Καθημερινή», ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, σημειώνει πως δύο είναι τα βασικότερα στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν σε ένα δύσκολο καλοκαίρι.
«Το πρώτο είναι η συγκέντρωση ξηρής καύσιμης ύλης στα δάση και το δεύτερο είναι η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών και ξηρασίας κατά τους πρώτους μήνες του 2024», συνοψίζει, συγκρίνοντας τα στοιχεία με παλαιότερα έτη.
Όπως τονίζει, το 2021 και το 2023 που ήταν η δεύτερη και τρίτη χειρότερη περίοδος -η πρώτη παραμένει το 2007- είχαν σημειωθεί και μεγάλοι καύσωνες μέσα στο καλοκαίρι. Με τη σειρά τους, οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την ξηρασία αλλά και την έλλειψη χιονοπτώσεων δημιουργούν εστίες ευφλεκτότητας στα δάση, καθώς η καύσιμη ύλη ξηραίνεται περισσότερο και αυξάνει τις πιθανότητες για εκδήλωση πυρκαγιών το καλοκαίρι.
«Επί δέκα συνεχόμενους μήνες οι τιμές αναφορικά με τη θερμοκρασία στην Ελλάδα είναι πάνω από τις κανονικές για την εποχή. Ταυτόχρονα σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας σχεδόν όλη η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση μεσαίου συναγερμού, εκτός από κάποια σημεία στις Κυκλάδες και την Κρήτη όπου ο κίνδυνος ξηρασίας είναι αυξημένος. Τα παραπάνω δημιουργούν ανησυχητικές καταστάσεις στα δάση», σχολιάζει ο ίδιος.
Οι τάσεις για το καλοκαίρι
Ο μετεωρολόγος σημειώνει πως σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά μετεωρολογικά κέντρα, η θερμοκρασία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα συνεχίσει να βρίσκεται πάνω από τα κανονικά επίπεδα σε ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης, ωστόσο δεδομένου πως δεν μπορεί να γίνει από τώρα πρόγνωση για την εκδήλωση καυσώνων, «το πιο σημαντικό είναι τι θα συμβεί το καλοκαίρι», επαναλαμβάνει.
«Όταν έφτασαν στα χέρια μας τα προγνωστικά δεδομένα του περσινού Ιουλίου, κανένα μοντέλο δεν είχε προβλέψει εξαρχής πως ο καύσωνας τότε θα ήταν ο μακροβιότερος στην Ελλάδα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και φέτος».
Προσθέτει πως είναι πολύ πιθανό να υπάρξει κάποιος «κρυμμένος καύσωνας» από τα μετεωρολογικά μοντέλα, οπότε προς το παρόν μόνο εκτιμήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν βάσει των τωρινών συνθηκών και σε σύγκριση με προηγούμενα έτη.
«Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό όλοι οι φορείς να κάνουν την καλύτερη δυνατή προετοιμασία και φυσικά να είμαστε έτοιμοι ακόμη και για το χειρότερο σενάριο, καθώς όπως φάνηκε και πέρσι η ένταση των φαινομένων μπορεί πολλές φορές να είναι απρόβλεπτη», καταλήγει.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram