Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Καθημερινής”, ετοιμάζονται να τοποθετήσουν Ισραήλ και Ελλάδα μέσω της εγκατάστασης ενός μεγάλου βεληνεκούς ραντάρ που θα φτιαχτεί και θα τοποθετηθεί στην ανατολική πλευρά της Κρήτης.
Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη για την άμυνα της χώρας, σε άμεση συνάρτηση με το θέμα ΑΟΖ και το κεφάλαιο της έρευνας αλλά και αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Παράλληλα με την κίνηση αυτή θα επισφραγιστεί η επέκταση της πολιτικής-γεωστρατηγικής-ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας, όπως αυτή αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια μέσω του τριμερούς άξονα Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδος και σε στρατιωτικό-επιχειρησιακό επίπεδο.
Σίγουρα δεν περνά απαρατήρητο ότι η είδηση περί επικείμενης κατασκευής και λειτουργίας μεγάλου ελληνοϊσραηλινού ραντάρ στην Ανατολική Κρήτη κυκλοφόρησε λίγες ημέρες πριν την επικείμενη τριμερή σύνοδο Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδος, που αναμένεται να φιλοξενηθεί εντός του Μαρτίου επί κρητικού εδάφους – και συγκεκριμένα κοντά στην Κνωσό, όπως τουλάχιστον έχει προαναγγελθεί διά στόματος του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Πέρα από την πολιτική συνεργασία, η οποία θα επιβεβαιωθεί προσεχώς στην Κρήτη κατά την τριμερή Ελλάδας-Ισραήλ-Κυπριακής Δημοκρατίας, υπό την έγκριση των ΗΠΑ, υπάρχουν και βήματα επιχειρησιακού συντονισμού. Στην κορυφή βρίσκεται το ραντάρ “Long Horizon”, που θα κατασκευαστεί στην Ανατολική Κρήτη και θα παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης όλων όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Ισραήλ.
Η Αθήνα ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως γι’ αυτό το έργο, στο οποίο συμμετέχει από κοινού με την Ιερουσαλήμ με ένα κόστος που δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο, ιδιαίτερα για τον μειωμένο αμυντικό προϋπολογισμό της Ελλάδας».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το επόμενο χρονικό διάστημα η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με το Ισραήλ στην παροχή τεχνογνωσίας αλλά και εμπειρικών γνώσεων στο ναυτικό της χώρας, που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια. Στα τέλη του μήνα, 40 Ισραηλινοί δόκιμοι θα μεταφερθούν με ελληνικό αρματαγωγό από τη Χάιφα μέχρι και την Κρήτη, δίχως, πάντως, στάση στην Κύπρο. Οι Ισραηλινοί θα συμμετάσχουν μαζί με τις ελληνικές δυνάμεις στην άσκηση “Noble Dina ’19” και έπειτα θα επιστρέψουν στη Χάιφα, αφού κάνουν στάσεις στη Μήλο και στη Ρόδο.
Η αμυντική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες δεν είναι κάτι νέο, ωστόσο διαρκώς ενισχύεται, αφενός λόγω της στρατηγικής συναντίληψης σε πολλά ζητήματα που αφορούν την περιφερειακή σταθερότητα και αφετέρου διότι η Αθήνα έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναπλήρωσης ορισμένων εξοπλιστικών κενών από το Ισραήλ. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη ενοικιάσει από το Ισραήλ επτά drones, που επιτρέπουν, μεταξύ άλλων, τη διευκόλυνση επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.
ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ
Από το 2015
Βεβαίως δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για κοινό ελληνοϊσραηλινό ραντάρ επί κρητικού εδάφους με σκοπό την πλήρη εποπτεία της Ανατολικής Μεσογείου. Και το 2015, με φόντο και επίσκεψη του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στο Τελ Αβίβ, είχαν βγει στην επιφάνεια πληροφορίες και δημοσιεύματα που ήθελαν την Ελλάδα και το Ισραήλ να προχωρούν στην εγκατάσταση ενός μεγάλου ραντάρ (“Over The Ηοrizon”) στην Ανατολική Κρήτη. Ραντάρ που θα έχει ως αποστολή την επιτήρηση του θαλάσσιου και εναέριου χώρου της Ανατολικής Μεσογείου, με στόχο να ελέγχονται οι κινήσεις του τουρκικού ναυτικού και της τουρκικής αεροπορίας.
Όπως χαρακτηριστικά είχε γραφτεί τότε, το ισραηλινό ραντάρ, σε συνεργασία με τα UAV, θα μπορούσε να διπλασιάσει τις δυνατότητες σε εμβέλεια (λέγεται ότι θα φτάνει τα 600 χλμ. η εμβέλειά του) και θα μπορούσε να τριπλασιάσει την ταχύτητα και το είδος της επεξεργασίας των πληροφοριών από το νυν σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της Ρόδου και της Κρήτης, διεισδύοντας βαθιά στον τουρκικό εναέριο χώρο και με τη βοήθεια των ισραηλινών δορυφόρων, και θα έχει πραγματική εικόνα ακόμα και από την περιοχή του Εσκί Σεχίρ, όπως και από όλη την Κεντρική και Νότια Τουρκία.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram