Στοιχεία -σοκ που καταδεικνύουν το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες πολίτες που διαμένουν στην Κρήτη οι οποίοι διαβιούν κάτω από το μισό του ορίου της φτώχειας έφερε στο φως το Ράδιο Κρήτη και το ekriti.gr.
Παρά το γεγονός ότι το νησί μας βρίσκεται σε καλύτερο επίπεδο σε σχέση με άλλες περιφέρειες της χώρας εντούτοις ο προβληματισμός είναι μεγάλος καθώς και το 2022, έτος που εκδηλώθηκε η νέα πολυεπίπεδη οικονομική κρίση, επηρεάστηκε ακόμη μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που βρέθηκαν να ζητούν είτε κρατική βοήθεια μέσω επιδομάτων, είτε προσέτρεξαν στις δομές αλληλοβοήθειας για την παροχή τροφίμων.
Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη, η Προϊσταμένη του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης της Περιφέρειας Κρήτης κ. Κατερίνα Βλασάκη, εξέθεσε την εικόνα που έχει καταγράψει το Παρατηρητήριο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς, επισημαίνοντας ότι αν και δεν υπάρχουν ακόμη ακριβείς αριθμοί και ποσοτικά στοιχεία για το 2022 καθώς βρίσκονται υπό επεξεργασία οι πρώτες ενδείξεις κάνουν λόγο για επιδείνωση και αύξηση των ανθρώπων που ζουν κάτω υπό συνθήκες ακραίας φτώχειας.
Χιλιάδες Κρητικοί ζουν από επιδόματα, προγράμματα επισιτιστικής συνδρομής κοινωνικά παντοπωλεία
Δυστυχώς, η σύγκριση, είπε, με τα έτη 2019, 2020 και 2021 δείχνει ότι υπάρχει αύξηση.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το 2020 είχαν καταγραφεί στην Κρήτη, 15.290 άτομα που ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας, το 2021 ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στα 19.251, σημειώνοντας αύξηση 26% και το νούμερο αυτό θα αυξηθεί το 2022.
Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 11.000 νοικοκυριά ζουν κάτω από το μισό του ορίου ακραίας φτώχειας.
Το 2019 το ποσοστό ανερχόταν στην Κρήτη σε 31,5% με τον αντίστοιχο πανελλαδικό όρο να φτάνει το 37,3 % και το 2020 στο 32,2%.
Προβληματισμός για την φτώχεια στο…πλούσιο νησί
Σε κάθε περίπτωση αυτά τα στοιχεία δημιουργούν έντονο προβληματισμό καθώς στην Κρήτη και τουρισμός υπάρχει και πρωτογενής τομέας και άλλες δραστηριότητες και θα έπρεπε το φαινόμενο να είναι χαμηλότερα επίπεδα.
Τα αίτια του φαινομένου
Η πολυετής οικονομική κρίση και στη συνέχεια η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις του, η ακρίβεια, η ενέργεια και τα καύσιμα αλλά και άλλοι παράγοντες φαίνεται ότι έχουν επιδεινώσει την κατάσταση δημιουργώντας ένα εφιαλτικό σκηνικό για χιλιάδες πολίτες που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν ακόμη και στις βασικές τους ανάγκες.
Ποιοι ζουν κάτω από όριο της φτώχειας
Αναλύοντας περαιτέρω τις ομάδες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας δηλ. με εισόδημα από 2.400 έως 4.800 ευρώ το χρόνο, η κ. Βλασάκη ανέφερε ότι πρόκειται για άτομα ηλικίας από 35 – 45 ετών, άνδρες και γυναίκες, ΑΜΕΑ, ηλικιωμένους, Ρομά, εργαζόμενους που αμείβονται με ψίχουλα, άνεργους κ.α
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram