Τα συναισθήματα που επικρατούν είναι ανάμεικτα όπως επίσης και οι εκτιμήσεις για την παραγωγή μελιού, ανάλογα με την περιοχή, το είδος και την ποιότητα του τελικού προϊόντος χαρακτηρίζεται από μέτρια ως και μειωμένη.
Κοινός τόπος όμως, αποτελούν οι δυσκολίες που έφερε το αυξημένο κόστος παραγωγής, τόσο με τον διπλασιασμό της τιμής της ζάχαρης όσο και του πετρελαίου, που δεν επιτρέπουν στους επαγγελματίες του χώρους να σηκώσουν κεφάλι.
Η πλούσια βλάστηση της χώρας μας, οι περιβαλλοντικές και κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν, καθώς και η εξαιρετική μελισσοκομική χλωρίδα συμβάλλουν ώστε το ελληνικό μέλι, να έχει συγκριτικό πλεονέκτημα και να στοχεύει στην ποιότητα.
Ωστόσο, αυτά από μόνα τους δεν αρκούν. Οι βαθιές τομές και οι διορθωτικές κινήσεις, η ενίσχυση της παραγωγής, η καθιέρωση του ελληνικού σήματος, η ανάδειξη της ονομασίας προέλευσης, μπορούν να συμβάλλουν ώστε το ελληνικό μέλι να αποκτήσει τη θέση που του ανήκει.
Οι αποδόσεις
Καλύτερες ποσότητες από τις αναμενόμενες έδωσε τελικά φέτος και ειδικά κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους στις περισσότερες περιοχές της χώρας το έλατο, ενώ οριακές ήταν οι αποδόσεις για το πεύκο. Μάλιστα, στην Κρήτη, οι απώλειες του πευκόμελου, άγγιξε ακόμα και το 60%. Αντίθετα τα ανοιξιάτικα ανθόμελα ήταν ελάχιστα.
Όμως, όπως επισήμανε στον ΟΤ ο πρώην πρόεδρος και νυν μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Βασίλης Ντούρας, «επί της ουσίας η μελισσοκομική χρονιά έκλεισε κοντά στο μέτριο».
Πάνω στο ήδη δυσβάσταχτο κόστος μετακίνησης των μελισσιών σε άλλες περιοχές, με πιο πλούσια ανθοφορία, προστίθεται και η αύξηση στην τιμή της ζάχαρης, η οποία χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία των μελισσών.
«Όταν μία χρονιά κλείνει κοντά στο μέτριο με διπλασιασμό της τιμής ζάχαρης, την οποία αγοράζουμε στα 1,08 ευρώ/κιλό (συν ΦΠΑ) από 0,47-0,49 ευρώ/κιλό (συν ΦΠΑ), με το πετρέλαιο αυξημένο, τότε η χρονιά είναι δύσκολη για τους μελισσοκόμους, παρά το γεγονός ότι η χρονιά από πλευράς παραγωγής δεν ήταν. Δεν μπορείς να περιορίσεις τα έξοδα όταν είσαι ενεργός μελισσοκόμος και πρέπει αναγκαστικά να μετακινήσεις τα μελίσσια».
Σε ό,τι αφορά την συνολική παραγωγή, όπως εξηγεί στον ΟΤ ο κ. Ντούρας, δεν είναι εφικτό να υπάρξει συγκεκριμένος αριθμός. Υπολογίζοντας όμως ότι υπάρχουν 22.000 μελισσοκόμοι και 2,4 εκατ. μελίσσια, με παραγωγή κατά μέσο όρο τα 15 κιλά, τότε η ποσότητα εκτιμάται ότι άγγιξε τους 40.000 τόνους πανελλαδικά.
Σε ό,τι αφορά την τιμή παραγωγού, σύμφωνα με τον κ. Ντούρα, αυτή αυξήθηκε κατά 10 με 20 λεπτά και ανάλογα με την ποιότητα και το είδος του μελιού, η μέση τιμή κυμάνθηκε στα 4 με 4,20 ευρώ/κιλό.
Κατά 60% μειωμένο το πευκόμελο στην Κρήτη
Μειωμένο ακόμα και στο 60% είναι το πευκόμελο στην Κρήτη. «Τα τελευταία χρόνια, η συγκομιδή στην Κρήτη ολοκληρώνεται νωρίτερα από το Νοέμβριο, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε με τις μελιτοεκκρίσεις του πεύκου», λέει στον ΟΤ ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Κώστας Λεονταράκης, τονίζοντας ότι η μείωση της παραγωγής στην Κρήτη, είναι δραματική.
Παρά το γεγονός, ότι φέτος τα μέλια στην Κρήτη πουλήθηκαν και μάλιστα σε καλή τιμή αγγίζοντας τα 7 ευρώ/κιλό, το εισόδημα των μελισσοκόμων του νησιού ήταν μειωμένο. «Το αυξημένο κόστος παραγωγής σε ζάχαρη και πετρέλαιο, δεν βοήθησε ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε. Ακόμα και οι μετακινήσεις στη νομαδική μελισσοκομία περιορίστηκαν», τονίζει ο κ. Λεονταράκης, δηλώνοντας ότι οι μελισσοκόμοι του νησιού είναι προβληματισμένοι για το πώς θα ξεκινήσει η νέα σεζόν, που στην Κρήτη λόγω πρωιμότητας ξεκινά στα τέλη του Φεβρουαρίου. «Αυτή την στιγμή διεκδικούμε από το ΥπΑΑΤ αποζημίωση προκειμένου να πάρουμε μία ανάσα και μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τη νέα σεζόν. Η μελισσοκομία είναι ένα ακριβό επάγγελμα και αρκετά κοστοβόρο για να συντηρηθεί», υπογραμμίζει.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram