Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

InnoDays 2023: H καινοτομία στην «κορυφή» της ατζέντας για την Περιφέρεια Κρήτης

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Με στόχο την εμβάθυνση των δεσμών και των κοινών δράσεων, επιχειρήσεων και ακαδημαϊκών ερευνητικών ιδρυμάτων, αλλά και τη διάχυση καλών πρακτικών από πρωτοπόρες καινοτόμες επιχειρήσεις προς τις μικρομεσαίες, η Περιφέρεια Κρήτης μέσω του Παρατηρητηρίου Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας και της Περιφερειακής Αναπτυξιακής Εταιρείας Κρήτης (ΠΑΝΕΤΑΙΚ ΑΕ), πραγματοποιείται και φέτος από τις 24-26 Νοεμβρίου 2023, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης (Γούβες, Ηρακλείου), το τριήμερο καινοτομίας «InnoDays 2023»: «Ημέρες Καινοτομίας 2023 – Η Κρήτη της Γνώσης και της Παραγωγής».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας Αντώνης Παπαδεράκης, ανέφερε ότι μέσω της διοργάνωσης αυτής, επιχειρείται να προκύψει το κατάλληλο γόνιμο έδαφος για την καλλιέργεια καινοτόμων λύσεων και προτάσεων, ώστε η Περιφέρεια Κρήτης να καταστεί παραγωγικός κόμβος διαφοροποιημένων προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.

NOVA

«Η Περιφέρεια Κρήτης μέσω του Παρατηρητηρίου Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας και της Περιφερειακής Αναπτυξιακής Εταιρείας Κρήτης, αποσκοπεί τόσο στην ενίσχυση της ανάπτυξης των καινοτόμων επιχειρήσεων όσο και στην έμπρακτη και στην ουσιαστική διασύνδεση των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων με τους επιχειρηματικούς φορείς για την ανάπτυξη πλέγματος σχέσεων παραγωγής καινοτομίας» ανέφερε ο κ. Παπαδεράκης, συμπληρώνοντας ότι φέτος στα «InnoDays» αναμένεται να συμμετέχουν περισσότερες από 160 επιχειρήσεις, εργαστήρια, κόμβοι καινοτομίας και συνεργατικοί σχηματισμοί, θα πραγματοποιηθούν πάνω από 40 παρουσιάσεις καλών πρακτικών επιχειρήσεων και συμπράξεων, 21 ομιλητές σε θεματικά τραπέζια, μαραθώνιος καινοτομίας, όπως και 25 προτάσεις από επιχειρήσεις για τα βραβεία καινοτομίας.

Τα «InnoDays» αποτελούν, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας, μέρος του Οικοσυστήματος Καινοτομίας της Περιφέρειας Κρήτης, πέριξ του οποίου συναρθρώνεται ένα σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό από τον ακαδημαϊκό και τον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς από τη μια πλευρά βρίσκονται τα τρία Ακαδημαϊκά Ιδρύματα του νησιού, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πολυτεχνείο Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, μαζί με το Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας, το ΜΑΙΧ, το «ΕΛΓΟ Δήμητρα» και το ΕΛΚΕΘΕ και από την άλλη, οι καινοτόμες επιχειρήσεις του νησιού που δρομολογούν, όπως πρόσθεσε, την ποιοτική ανάκαμψη της περιφερειακής οικονομίας, που διασφαλίζει την ανθεκτικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφειά της.

«Είναι σημαντικό το αποτύπωμα καινοτομίας των νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups) που δραστηριοποιούνται στο νησί και αποτελούν το 6% (44/738) του συνολικού αριθμού των νεοφυών επιχειρήσεων της επικράτειας σύμφωνα με τα στοιχεία του Elevate Greece καθώς και το γεγονός ότι σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό δείκτη καινοτομίας των Περιφερειών η Κρήτη κατέχει τη 2η θέση στη χώρα μας με πολύ μικρή απόσταση από την Περιφέρεια Αττικής. Οι 44 αυτές start-ups έχουν δημιουργήσει 350 νέες θέσεις εργασίας και έχουν αντλήσει συνολικά κεφάλαια ύψους περίπου 18,5 εκατ. ευρώ» είπε ο κ. Παπαδεράκης, προσθέτοντας ότι για την Περιφέρεια Κρήτης στρατηγική επιλογή συνιστά «η δημιουργία και η λειτουργία ενός βιώσιμου οικοσυστήματος καινοτομίας, με σκοπό την ενίσχυση και ανάπτυξη της διασύνδεσης των επιχειρήσεων με τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα, καθώς και τη συνεχή αποτύπωση και χαρτογράφηση του οικοσυστήματος καινοτομίας της Περιφέρειας Κρήτης.

Ανάμεσα στις δράσεις που υλοποιούνται στην Περιφέρεια Κρήτης, προς αυτή την κατεύθυνση, είναι το Μητρώο Ερευνητικών Εργαστηρίων, το Μητρώο Επιχειρήσεων που υλοποιούν ή έχουν υλοποιήσει Τομεακά ή Περιφερειακά Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα Καινοτομίας και το Μητρώο Μεντόρων Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας για την καθοδήγηση επιχειρηματικών ομάδων και νεοφυών επιχειρήσεων, ενώ ξεχωριστή θέση στο πλαίσιο των δράσεων του Παρατηρητηρίου κατέχει το «Φυτώριο Ιδεών» που συνιστά δράση στο πλαίσιο λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κρήτης και αποτελεί μια εμβληματική συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης, του Πολυτεχνείου Κρήτης, του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.

Mechanical Solutions

«Στόχος είναι η ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων ή υπηρεσιών και η ενίσχυση της κουλτούρας επιχειρηματικότητας στα ιδρύματα τα οποία συμμετέχουν στο πρόγραμμα» επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαδεράκης, αναφέροντας ότι «το οικοσύστημα καινοτομίας του νησιού εμπλουτίζεται και ενδυναμώνεται με τα γραφεία μεταφοράς τεχνολογίας των Πανεπιστημίων, τα οποία είναι επιφορτισμένα να μεταφέρουν τα αποτελέσματα της έρευνας σε έναν άλλο οργανισμό (ιδιωτικό ή δημόσιο) που θα αναλάβει να τα αναπτύξει περαιτέρω, με στόχο τη δημιουργία καινοτόμων νέων προϊόντων και υπηρεσιών, προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας».

Ενισχύοντας τις δράσεις αυτές, καθοριστικός όπως ανέφερε θα είναι ο ρόλος και του Κόμβου Καινοτομίας Κρήτης που είναι μια υπερκείμενη οργανωτική δομή δικτύου του συστήματος έρευνας και καινοτομίας της Περιφέρειας και θα φέρει σε συνέργεια, μέσω συντονισμένων δράσεων και πρωτοβουλιών, την ακαδημαϊκή αριστεία, με την επιχειρηματική αλλά και την κοινωνική καινοτομία.

«Βασική μέριμνα του Κόμβου Καινοτομίας Κρήτης θα αποτελεί η προώθηση της πρόσφατα αναθεωρημένης Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης RIS3 της Περιφέρειας Κρήτης και η επίτευξη των στόχων αυτής. Ο Κόμβος είναι το εργαλείο που θα βοηθήσει στην αξιοποίηση των περιφερειακών πλεονεκτημάτων στην ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας, της εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της Περιφέρειας. Θα προωθεί την συνέργεια, μέσω συντονισμένων δράσεων και πρωτοβουλιών, αφενός της ακαδημαϊκής αριστείας με την δημιουργία δικτύων Ερευνητικών υποδομών, αφετέρου την επιχειρηματική και την κοινωνική καινοτομία μέσω υποδομών θερμοκοιτίδων και δομών υποστήριξης καινοτόμων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών» είπε ο κ. Παπαδεράκης. Η πρόταση στηρίζεται σε ένα πλαίσιο που επεξεργάστηκαν τα τέσσερα Ιδρύματα (Πανεπιστήμιο, Πολυτεχνείο, ΕΛΜΕΠΑ, ΙΤΕ) σε συνεργασία με τη Περιφέρεια, με απαιτούμενη χρηματοδότησης της τάξης των 25 εκατ. ευρώ, η οποία, όπως σημείωσε, καταλήγοντας, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας, κατατέθηκε προς τον αρμόδιο υφυπουργό Μάξιμο Σενετάκη και τον γενικό γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας, Αθανάσιο Κυριαζή, οι οποίοι την υιοθέτησαν και δεσμεύτηκαν για την υποστήριξη και χρηματοδότηση της σημαντικής αυτής προσπάθειας.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button