Οι μαθητές του 1ου Γυμνάσιου Αγίου Νικολάου έζησαν μια αξέχαστη εμπειρία στον κόσμο της όπερας | +Video
Μαθητές/τριες του 1ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου έζησαν μια αξέχαστη εμπειρία, μυούμενοι στα μυστικά της όπερας, στο πλαίσιο του επιμορφωτικού προγράμματος «Η Όπερα διαδραστικά στα σχολεία» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Το 1ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου συμμετείχε στο επιμορφωτικό πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τίτλο «Η Όπερα διαδραστικά στα σχολεία» για το τρέχον σχολικό έτος. Μετά τις ενδιαφέρουσες επιμορφωτικές συναντήσεις με τους ανθρώπους της ΕΛΣ, ήρθε η ώρα να «φέρουμε» τον αέρα της όπερας μέσα στις σχολικές αίθουσες.
Τα παιδιά πριν από την προβολή περιηγήθηκαν στο σύμπαν της εν λόγω τέχνης με διαδραστικές εργασίες, animation, κουίζ, μουσικά ακούσματα, οπτικό υλικό, τα οποία δημιούργησε η ΕΛΣ για να μυήσει τις μαθήτριες και τους μαθητές στα μυστικά της όπερας. Στη συνέχεια απολαύσαμε την προβολή της παράστασης «Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ» του Κορνήλιου Σελαμσή.
Για να ολοκληρώσουμε με τον πιο ευχάριστο τρόπο αυτή τη δράση, δώσαμε στα παιδιά την ευκαιρία να αποτυπώσουν δημιουργικά, διακαλλιτεχνικά τη δική τους οπτική για την παράσταση.
Τα έργα των παιδιών της Α΄ Γυμνασίου σκαναρίστηκαν σε αρχεία PDF και δημιουργήθηκε ένα βίντεο με χαρακτηριστικές εικόνες από το κέφι, τη φαντασία, την πρωτοβουλία τους. Οι δραστηριότητες που δόθηκαν στα παιδιά: Δραστηριότητες
- Με βάση όσα παρακολουθήσατε κατά τη διάρκεια της παράστασης και σκεπτόμενοι το προφίλ που θα θέλατε να έχει η δική σας Ελένη, αφήστε ελεύθερη τη δημιουργικότητά σας και ζωγραφίστε την Ελένη που θα θέλατε εσείς να δείτε επί σκηνής. Προσοχή!
Δεν πρέπει να μας παρασύρει απαραίτητα το γεγονός πως η Ωραία Ελένη βρίσκεται στην αρχαία Ελλάδα. Στην όπερα και στο θέατρο πολλές φορές μπορεί να παρακολουθήσουμε μια αρχαία τραγωδία με φουτουριστικά κοστούμια που έρχονται από το μέλλον και έναν Ντον Τζοβάννι που, αντί για περούκα με λευκά μπουκλάκια και γιλέκο, να φοράει πολύχρωμο καμπάνα παντελόνι, ανοιχτό φλοράλ πουκάμισο και γυαλιά ηλίου. - Ας υποθέσουμε ότι ο Μενέλαος δεν ξεγελιέται από τη μεταμφίεση του Πάρη σε Μέγα-Μάντη της Αφροδίτης και δεν επιτρέπει στη σύζυγό του να τον «ακολουθήσει» στα Κύθηρα όπως προστάζει η θεά. Πώς θα εξελισσόταν η πλοκή του έργου; Δώστε το δικό σας ανατρεπτικό ή συμβατικό τέλος…
- Να μεταφέρετε την υπόθεση του έργου από τη Σπάρτη και το Ναύπλιο στο νησί της Κρήτης και συγγράψτε τη σύντομη περιγραφή της ιστορίας λαμβάνοντας υπόψιν τα ήθη που επικρατούσαν σε παλαιότερες εποχές στη Μεγαλόνησο. Να μην λησμονήσετε να χρησιμοποιήσετε και την κρητική ντοπιολαλιά στο κείμενό σας.
- Ο Πάρης εξομολογείται τα συναισθήματά του στην ηρωίδα με στίχους που έχει γράψει ειδικά για αυτήν και τους στέλνει με τη βοήθεια της αγαπημένης της βάγιας. Ακολουθήστε το μονοπάτι της έμπνευσής σας και δημιουργήστε αυτό το ποίημα της αγάπης.
- Η δυναμική και ασυμβίβαστη Ελένη συγκεντρώνει τις γυναίκες της Σπάρτης στην Αγορά, ανεβαίνει στο βάθρο και εκφωνεί έναν χειμαρρώδη επαναστατικό λόγο για τα δικαιώματα που στερούνται οι γυναίκες στην αρχαία Ελλάδα.
Μπείτε στη θέση της και συνθέστε αυτή την ξεχωριστή ομιλία-διαμαρτυρία. Μην ξεχάσετε να προσθέσετε και τα ηχητικά κομμάτια τα οποία θα επιλέγατε ως μουσική επένδυση στην ομιλία σας.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram