Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

Για ποιους λόγους υπάρχει έλλειψη εργαζομένων στην Κρήτη;

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
ZYGOS

Πρόβλημα εύρεσης εργαζομένων αντιμετωπίζει πάνω από μία στις τρεις μικρές επιχειρήσεις, με την πλειονότητά τους να ανήκει στον κλάδο της μεταποίησης.

Στα στοιχεία της εξαμηνιαίας έρευνας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, ουσιαστικά, αποτυπώνεται ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα, ειδικά τα τελευταία χρόνια, αρκετούς κλάδους της οικονομίας και αφορά στη δυσκολία που αντιμετωπίζουν γενικότερα οι επιχειρήσεις, να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας που προκύπτουν, όπως και να βρουν εργαζόμενους με τις κατάλληλες δεξιότητες.

NOVA

Ακόμη ένα ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα πάντως είναι πως η πλειονότητα των επιχειρήσεων (41,3%) θεωρεί ως κυριότερο παράγοντα για τις ελλείψεις που παρατηρούνται σε προσωπικό, τις μη ανταγωνιστικές αμοιβές που παρέχονται. Από την άλλη πλευρά, σε ποσοστό 36,9% αποδίδουν το πρόβλημα στην επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης ενώ το 35,4%, στην έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού (35,4%).

Στις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες συνήθως απασχολούν περιορισμένο αριθμό στο προσωπικό τους, λείπουν μεσοσταθμικά περίπου δύο εργαζόμενοι. Στον κλάδο της μεταποίησης σχεδόν το 45% αναζητά εργαζόμενους ενώ σε εκείνον της παροχής υπηρεσιών αντίστοιχο ζήτημα απασχολεί το 38,5% των επιχειρήσεων. Αντίθετα στον κλάδο του εμπορίου, ανήκουν οι περισσότερες επιχειρήσεις που δήλωσαν ότι δεν απασχολούν προσωπικό καθώς, προφανώς, εργάζονται μόνο οι ιδιοκτήτες τους.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Οι ειδικότητες με τις περισσότερες κενές θέσεις

Το πρόβλημα που επισημαίνουν οι επιχειρήσεις για την αγορά εργασίας, περί έλλειψης τεχνικά καταρτισμένου προσωπικού, αποτυπώνεται και στα αποτελέσματα της ίδιας έρευνας σχετικά με τις ειδικότητες που παρουσιάζουν τις περισσότερες κενές θέσεις.

Mechanical Solutions

Στην πρώτη θέση βρίσκονται οι ειδικευμένοι τεχνίτες και χειριστές μηχανημάτων με ποσοστό 37,1% ενώ ακολουθούν οι εργάτες / βοηθοί μαστόρων / καθαριστές-τριες με 17,9%. Στην τρίτη θέση με 13,2% βρίσκονται ειδικότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό και την εστίαση, όπως σερβιτόροι, μάγειρες και ζαχαροπλάστες. Πρόκειται άλλωστε για δύο κλάδους που ειδικά την τελευταία διετία και εν μέσω της ανοδικής πορείας του ελληνικού τουρισμού, το πρόβλημα της έλλειψης εργαζομένων αναδεικνύεται έντονα.

Το 11,1% των κενών θέσεων αφορά σε ειδικευμένους επιστήμονες ενώ σε αντίστοιχο ποσοστό, κενές θέσεις εμφανίζουν και οι ειδικότητες των πωλητών και ταμιών. Οδηγοί – ντιλίβερι με ποσοστό 5,4% και υπάλληλοι 4,3% ακολουθούν στη σχετική λίστα με τις ελλείψεις που καταγράφουν οι επιχειρήσεις.

Ανά γεωγραφική περιοχή, το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων που αναζητούν εργαζόμενους εντοπίζεται στη Βόρεια Ελλάδα (40,7%) καθώς και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη (36,8%). Στις συγκεκριμένες περιοχές, η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού θεωρείται ως ο κυριότερος λόγος που οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν εργαζόμενους, κάτι που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τη φύση της κυριότερης οικονομικής δραστηριότητας τους, τον τουρισμό δηλαδή, συνεπώς και με την εποχικότητα της πλειονότητας των προσφερόμενων θέσεων εργασίας. Αντίθετα, στην περιοχή της Αττικής καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό των επιχειρήσεων που θεωρεί ως βασικότερο παράγοντα των ελλείψεων, τις μη ανταγωνιστικές αμοιβές.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button