Πρόσφατα μέσω δημοσίευσης απάντησε ο Δήμος Αγίου Νικολάου στο αίτημα μας για έκτακτο Δ.Σ., με θέμα το αντιδιαβρωτικό έργο στην παραλία του Γαργαδώρου. Σύμφωνα με όσα γράφονται δεν θεωρείται σημαντικό θέμα για τη σύγκλιση του, παρόλο που είχε ήδη δημοσιευτεί η απάντηση από το Συνήγορο του Πολίτη για το συγκεκριμένο θέμα που θέτει πολύ σοβαρά ζητήματα τόσο για την εξ’ αρχής έγκριση όσο και για τις αυθαιρεσίες.
Ο Συνήγορος του Πολίτη είναι μια ανεξάρτητη αρχή που θέτει ερωτήματα και ζητάει απαντήσεις. Σύμφωνα με το έγγραφο του θα έπρεπε να διακοπεί το έργο γιατί υπάρχουν προφανείς αυθαιρεσίες, ώστε να γίνει έλεγχος γι’ αυτά και να επιβληθούν κυρώσεις. Θεωρώντας η πρωτοβουλία ότι 15 μέρες μετά την έναρξη και τις αρχικές καταγγελίες, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί το έργο, καθώς μένει μόνο η τελική διάστρωση της παραλίας, δεν ασκήσαμε αυτό το δικαίωμα. Χωρίς να σημαίνει ότι δεν πρέπει να αρθεί το αυθαίρετο μπάζωμα στο νότιο μέρος. Το έγγραφο του Συνηγόρου αναφέρει επίσης τις παραβλέψεις της μελέτης για τα γύρω έργα όπως ο μολίσκος που δεν έχουν ληφθεί υπ’ όψιν, καθώς και τις παρακείμενες φωλιές από φώκιες. Αλήθεια αυτές θεωρούνται από το δήμο «νομικίστικες» διαδικασίες; Την χρήση του μοναδικού όπλου που έχει κάθε πολίτης απέναντί σε «νόμιμες» διαδικασίες, τον Συνήγορο του Πολίτη;
Πέρα από τις πολύ σοβαρές επισημάνσεις του παραπάνω εγγράφου, όταν μελετάται ένα έργο λαμβάνονται υπ’ όψιν κάποιες παράμετροι. Επί του προκειμένου μιλάμε για ένα αντιδιαβρωτικό έργο παραλίας με κύριο αποδέκτη τους δημότες, τον άνθρωπο. Το έργο λοιπόν επιτελεί εν μέρει το σκοπό που κατασκευάστηκε, την αντιδιαβρωτική προστασία του δρόμου, ωστόσο γίνεται μη λειτουργικό για τους πολίτες. Η μελέτη προβλέπει επίστρωση άμμου (20 εκ.!!!, δηλαδή μόλις ένα παιδικό κουβαδάκι ) αλλά μόνο για το κομμάτι της παραλίας έξω από τη θάλασσα. Το υπόλοιπο έως τον αναβαθμό θα καλύπτεται από χαλίκι διάστρωσης λατομείου, το οποίο δεν μπορεί να περπατηθεί με γυμνά πόδια. Επίσης, ο ύφαλος αναβαθμός αποτελείται από μεγάλου μεγέθους ακανόνιστες πέτρες επικίνδυνες στην διάβαση. Το μέγιστο βάθος της κατασκευής (-1,20!!!, δηλαδή όσο την μέση) από την επιφάνεια της θάλασσας κάνει τη κολύμβηση αδύνατη, πολύ περισσότερο δε με την απότομη αύξηση στο -2,65 μετά τον αναβαθμό προς την ανοιχτή θάλασσα. Σε καμία περίπτωση δεν κρίνουμε τη μελέτη ως προς τα τεχνικά στοιχεία αλλά αξιολογώντας τα παραπάνω δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να αντιληφθείς την αστοχία του έργου.
Ως προς την νομιμότητα του έργου, προφανώς υπάρχουν εξόφθαλμες αυθαιρεσίες όπως αναφέρεται παραπάνω οι οποίες θα είχαν αποφευχθεί αν ακολουθούνταν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και όχι επιλεκτικά παραβλέποντας την ενημέρωση των υπηρεσιών για την έναρξη του έργου. Οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι σύμφωνα με την απάντηση της Αποκεντρωμένης Διοίκηση Κρήτης στην καταγγελία μας, το οποίο σας έχουμε κοινοποιήσει, δεν κατατέθηκε ποτέ άδεια εκτέλεσης του έργου. Αυτό είχε αποτέλεσμα να μην οριστεί επιβλέποντας από τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών. Ενώ ανέφερε ο κ. Δήμαρχος πριν 10 μέρες ότι δεν χρειάζεται επίβλεψη από δημόσια αρχή, 16 μέρες μετά την έναρξη κατασκευής του έργου (και λόγω της καταγγελίας μας) ορίστηκε επιβλέπων μηχανικός από την υπηρεσία της Περιφέρειας. Μήπως κακώς ορίστηκε κ. Δήμαρχε; Ποιος έλεγξε την ποιότητα των υλικών ώστε να μην είναι μπάζα οικοδομής; Ποιος θα έλεγχε τα μέτρα ασφαλείας, ώστε να μην γίνει κάποιο ατύχημα; Επίσης δεν κατατέθηκε ΤΕΠΕΜ (Τεχνική Περιβαλλοντική Μελέτη), το οποίο είναι υπό διερεύνηση αν χρειάζεται για τα συνωδά έργα αλλά δεν πάρθηκε ούτε απαλλαγή για αυτή. Να σας πληροφορήσουμε ακόμα ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου απάντησε στο ερώτημα μας πως ενημερώθηκε για την έναρξη κατασκευής στις 23-02-2018, τρεις μέρες μετά και όχι 35 πριν το ξεκίνημα του έργου παραβαίνοντας τους όρους της έγκρισης.
Κανένας πολίτης θεωρούμε ότι δεν είναι ενάντια στα έργα στην περιοχή μας, θέλουμε να έχουμε υγιής, κερδοφόρες επιχειρήσεις και ένα ανταγωνιστικό τουριστικό προϊόν έναντι της Τουρκίας ή της Ισπανίας. Αλλά ένα προϊόν πραγματικά καλό που θα τραβήξει τους λάτρεις της φύσης και όχι κάτι φθηνό μόνο για ωραίες φωτογραφίες στα περιοδικά. Ποιος έμπειρος ταξιδιώτης θα ανεχτεί να περπατάει σε χαλίκι και μια βιομηχανική παραλία; Αυτός ο επισκέπτης θα ξανάρθει στην πόλη μας; Μην ξεχνάμε ότι έχουμε και μικρότερες επιχειρήσεις, μικρά ξενοδοχεία και καταλύματα που δεν διαθέτουν πισίνες, αυτοί οι επισκέπτες δεν είναι υπολογίσιμοι; Σε ποιες παραλίες θα πάνε, θα περάσουν όμορφα και θα μας διαφημίσουν; Αν αναπτύχθηκε η περιοχή ήταν λόγω του φυσικού κάλλους που κάποιοι διέκριναν και το εξέλιξαν. Θέλουμε να διατηρηθεί με σωστές παρεμβάσεις για να το χαιρόμαστε όλοι, ντόπιοι και επισκέπτες.
Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας για την έλλειψη αντίδρασης του ’15, παρόλο που δεν υπήρχε επαρκής ενημέρωση με ανοιχτή παρουσίαση του θέματος. Ενδιαφερόμαστε για όλες τις παραλίες και τους άλλους δημόσιους χώρους και σας υποσχόμαστε ότι θα είμαστε μαζί σας για να αποκαταστήσουμε από κοινού όλες τις παρανομίες που έχουν γίνει στον αιγιαλό εδώ και είκοσι χρόνια. Ένας από τους στόχους της πρωτοβουλίας μας είναι η διατήρηση του φυσικού κάλλους της περιοχής καθώς και της ελεύθερης πρόσβασης όλων των δημοτών στις παραλίες μας.
Ο Δήμος δεσμεύτηκε για δεύτερη φορά για την παρακολούθηση της σωστής εφαρμογής και τώρα πλέον των κατασκευασθέντων καθώς το έργο τελειώνει. Αναμένουμε βέβαια διευκρίνιση πώς θα ελεγχθεί από το δήμο, ποιος θα είναι υπεύθυνος της εποπτείας καθώς και πότε θα έχουμε το πόρισμα αυτής. Επίσης ο επιχειρηματίας δήλωσε ναι μεν ότι πρόθεση του δεν είναι να βάλει ξαπλώστρες και θαλάσσια σπορ, αλλά όπως ανέφερε ο δήμαρχος σε περίπτωση τέτοιας αίτησης, ο δήμος δεν μπορεί να αρνηθεί, πράγμα που μας δημιουργεί έντονη ανησυχία για την διατήρηση του ελεύθερου χαρακτήρα της παραλίας.
Είναι απορίας άξιο όντως, μετά τα παραπάνω, πως ο Δήμος δεν θεωρεί παρανομίες, αυθαιρεσίες, τη διαφύλαξη της τελευταίας ελεύθερης παραλίας της πόλης και το έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη, το οποίο αναφέρει την άμεση διακοπή του έργου, αρκετά σημαντικά για έκτακτο Δ.Σ. Όταν καταθέσαμε το αίτημα για έκτακτο ΔΣ και έγιναν οι καταγγελίες για τις αυθαιρεσίες ήταν όντως επιτακτικό να σταματήσει το μπάζωμα και ο γερανός να απομακρύνει τα υλικά. Πλέον η ζημιά έχει γίνει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνουν κάποιες αλλαγές, καθώς επίσης να συζητηθούν η αλλαγή της τελικής επίστρωσης και του μεγέθους της παραλίας. Βασικά θέματα που θέτουμε ως πρωτοβουλία βλέπουμε ότι υπάρχει πρόθεση να διευθετηθούν, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του Δήμου. Όποτε ζητάμε να μπει το θέμα στο επόμενο Δ.Σ. για να μπορέσουμε να σώσουμε ότι σώζεται! Μικρές τροποποιήσεις για να προλάβουμε μεγαλύτερες καταστροφές λόγω του έργου στην γύρω ακτογραμμή, στο βυθό καθώς και τη βελτίωση –όσο γίνεται- της παραλίας ΜΑΣ.
Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία των Παραλιών
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram