Στην Κρήτη βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, για τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που έχουν διοργανωθεί με αφορμή την επέτειο της ιστορικής Μάχης του Λασιθίου που είχε διεξαχθεί μεταξύ 20 και 30 Μαΐου 1867.
Επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι η Ιερά Μονή Παναγίας Κρουσταλλένιας στο Οροπέδιο Λασιθίου, όπου ο κ. Παυλόπουλος έφθασε βάσει του πρωτοκόλλου στις 10:00 ακριβώς προερχόμενος από το αεροδρόμιο “Ν. Καζαντζάκης” του Ηρακλείου.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, στις 10.45 οι επίσημοι και οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων μετέβησαν στο Πάρκο Ελευθερίας όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση. Νωρίτερα στη Μονή Κρουσταλλένιας είχε τελεστεί Δοξολογία προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου.
Με αναφορές στον Νίκο Καζαντζάκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία της Μάχης του Λασιθίου χαρακτηρίζοντάς την «επική» ενώ επισήμανε ότι οι αγώνες των Κρητών αποδεικνύουν τη διαχρονική δίψα των Ελλήνων για την ελευθερία.
Πιο συγκεκριμένα, στη σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης επισημαίνονται χαρακτηριστικά τα εξής:
«Να θυμόσαστε κάτι, αυτός εδώ ο τόπος (Οροπέδιο Λασιθίου) μαζί με το Αρκάδι δίδαξαν πως για τους Κρήτες και για όλους τους Έλληνες, η αυτοθυσία είναι υπέρτατο χρέος», τόνισε πριν λίγο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από το Οροπέδιο Λασιθίου τιμώντας με την παρουσία του τις επετειακες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σήμερα για την 151η επέτειο της δεκαήμερης ιστορικής Μάχης του Λασιθίου στο Οροπέδιο Λασιθίου, τον Μάιο του 1867.
Μετά τη δοξολογία στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Κρουσταλένιας, έγινε κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας στο μνημείο των ηρώων του Λασιθίου που βρίσκεται στο Άλσος Ελευθερίας κάτω από ιστορικό μοναστήρι.
Στην τιμητική τελετή που ακολούθησε στο χώρο του Άλσους, τον κ. Παυλόπουλο υποδέχθηκε στο νησί και το Οροπέδιο Λασιθίου ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, τονίζοντας πως ο Μάιος είναι ο μήνας που διαδραματίστηκαν γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία του τόπου.
«Είναι κορυφαίες πράξεις ηρωισμού και φιλοπατρίας που τροφοδοτήθηκαν από το δίκιο των Κρητικών, των ντόπιων αγωνιστών που δεν ανέχθηκαν τον ξένο ζυγό. Των ανθρώπων που πάνω από τη ζωή τους έβαλαν την Κρήτη, των αγωνιστών που από τις Χανιώτικες Μαδάρες και τα Λευκά Όρη ως τα μαρτυρικά χωριά της Ανατολικής Κρήτης, ως τα χωριά του Μεραμπέλλου και του Οροπεδίου Λασιθίου, δίδαξαν σε όλους μας τι σημαίνει να θέλεις να ζεις Ελεύθερος».
Στις εκδηλώσεις την Κυβέρνηση εκπροσώπησε και μίλησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρος Κοντονής.
Παρέστησε και χαιρέτισε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμος (εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου), ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λεύκης Ευμένιος. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Ευρωβουλευτής Νικόλαος Ανδρουλάκης (Ελιά- Δημοκρατική Παράταξη-S&D)
Κατά την τελετή στο Άλσος χαιρέτισαν επίσης ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Εμμανουήλ Θραψανιώτης Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Λασιθίου, ο τ. Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννης Πλακιωτάκης Βουλευτής ΝΔ Ν. Λασιθίου, ο Ευρωβουλευτής Γεώργιος Γραμματικάκης (Το Ποτάμι-S&D), ενώ παραβρέθηκαν η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κα Μαρία Κοζυράκη, η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη, Δήμαρχοι Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι τοπικών Αρχών, Φορέων εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Επίτιμος δημότης Οροπεδίου Λασιθίου
Στην αντιφώνησή του κατά την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παίρνοντας αφορμή από την 151ή επέτειο από την εμβληματική Μάχη του Λασιθίου, η οποία «σηματοδότησε τους αγώνες των Κρητών αλλά και Ευρωπαίων εθελοντών για την απελευθέρωση της Κρήτης από τους οθωμανούς κατακτητές τον Μάιο του 1867», και μετά την εκτενή αναφορά του στα ιστορικά εκείνα γεγονότα, κατέληξε με τα συμπεράσματα. Συμπεράσματα, τα οποία, όπως επεσήμανε, «συνάγονται από τα προαναφερθέντα ηρωικά γεγονότα και την αυτοθυσία των Προγόνων σας, στην ιερή μνήμη των οποίων κλίνουμε πάντοτε ευλαβικά το γόνυ, είναι πολλά και πολλαπλώς χρήσιμα».
Περιοριζόμενος σε δύο από αυτά, που όμως «είναι απολύτως καίριας σημασίας, καθώς περιέχουν και αντίστοιχα σημαντικά μηνύματα», ο κ. Παυλόπουλος τόνισε: «Εμείς, οι Έλληνες, όπως έχουμε αποδείξει ιστορικώς, θεωρούμε υπαρξιακή, κυριολεκτικώς, αξία την Ελευθερία, αφού μόνον ελεύθεροι μπορούμε να ζήσουμε, να δημιουργήσουμε και ν’ αναπτύξουμε την προσωπικότητά μας. Για τούτο και είμαστε, ανά πάσα στιγμή, έτοιμοι να υπερασπισθούμε, με κάθε θυσία, το έδαφος, τα σύνορα και την κυριαρχία της Πατρίδας μας, τα οποία αποτελούν συγχρόνως και έδαφος και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό δεν πρέπει κανείς να το υποτιμά και, πολύ περισσότερο, να το αγνοεί».
Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι «αποτελούμε δύναμη Ειρήνης και Δημοκρατίας στην περιοχή και επιδιώκουμε καλές σχέσεις με όλους τους γείτονές μας. Ειδικώς, ως προς τις σχέσεις μας με την Τουρκία, επαναλαμβάνω, για πολλοστή φορά, ότι επιδιώκουμε σχέσεις ειλικρινούς φιλίας και καλής γειτονίας μαζί της και ευνοούμε την ευρωπαϊκή προοπτική της.
Τούτο, όμως», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, «προϋποθέτει εκ μέρους της γείτονος χώρας ειλικρινή σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου. Άρα οι διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης, όπως και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947-οι οποίες δεν αναθεωρούνται ούτε επικαιροποιούνται και είναι απολύτως σαφείς και πλήρεις, δίχως ν’ αφήνουν, ούτε κατ’ ελάχιστο, περιθώριο για «γκρίζες ζώνες»- πρέπει να γίνονται απ’ όλους πλήρως σεβαστές, οπότε και από την Τουρκία.
Πολλώ μάλλον», συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «όταν η αμφισβήτησή τους οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, ιδίως ως προς την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας κατά την Συνθήκη του Montego Bay του 1982. Το οποίο την δεσμεύει, μολονότι δεν έχει προσχωρήσει σ’ αυτό, διότι, κατά τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, παράγει πλέον γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου».
Κλείνοντας, ο Πρ. Παυλόπουλος επικαλέστηκε και πάλι -μετά την προηγηθείσα δήλωσή του- τα λόγια του μεγάλου Νίκου Καζαντζάκη: «Εγώ, εγώ μοναχός μου έχω χρέος να σώσω την Γης. Αν δεν σωθεί, εγώ θα φταίω».
Για να καταλήξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «αυτά τα διδάγματα, να είσθε βέβαιοι, θα οδηγούν τα έργα μου κατά την άσκηση των καθηκόντων μου ως το τέλος της θητείας μου, και όχι μόνον».
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram