Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για υβριδικό στην Κρήτη

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Σταθερή πορεία προς το στάδιο της υλοποιήσεις διαγράφει ακόμα ένα υβριδικό έργο “πράσινης” ενέργειας. Το πρότζεκτ δρομολογείται στην Κρήτη και αποτελείται σχεδόν από όλες τις τεχνολογίες των ΑΠΕ, όπως αιολικό σταθμό, φωτοβολταϊκά και υποδομές αποθήκευσης.

Το έργο πήρε την έγκριση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τους περιβαλλοντικούς όρους, μετά από την σχετική γνωμοδότηση των αρμόδιων τοπιικών υπηρεσιών. Με αυτόν τον τρόπο συμπλήρωσε ένα κρίσιμο κομμάτι στο παζλ των αδειών.

NOVA

Τα υβριδικά έργα αποτελούν σημαντικό συστατικό για το ενεργειακό οικοδόμημα της επόμενης ημέρας. Έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλεύονται όλες τις καιρικές συνθήκες είτε με τις ανεμογεννήτριες είτε με τα φωτοβολταϊκά.  Παράλληλα  αποθηκεύουν την περίσσια ενέργεια με στόχο να τη διοχετεύσουν στο σύστημα όταν παραστεί ανάγκη.

Συνήθως τα υβριδικά έργα είναι μονάδες χαμηλής ισχύος αλλά η ανάπτυξη τους σε μεγάλη κλίμακα προσφέρει πολλές δυνατότητες.

Ταυτότητα έργου

Σύμφωνα με τα σχέδια, το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 8 MW αιολικό, 33,9 MW φωτοβολταϊκά και 22MW συσσωρευτές. Εκτός από τις μονάδες του υβριδικού σταθμού προβλέπεται και η κατασκευή ενός υποσταθμού (Υ/Σ ) ανύψωσης τάσης.

Οι υποδομές θα αναπτυχθούν στις θέσεις «Αγκινάρα», «Μετόχι», «Άνω Καστελλιανά», «Κάτω Καστελλιανά», «Κάτω Καστελλιανά Νότια» και «Άγιος Γεώργιος» του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, στην Περιφέρεια Κρήτης.

Mechanical Solutions

Ο αιολικός σταθμός θα κατασκευαστεί στη θέση «Αγκινάρα» και θα αποτελείται από 4 ανεμογεννήτριες.

Ο σταθμός θα συνδεθεί μέσω υπόγειων γραμμών μέσης τάσης στο νέο Υ/Σ  ανύψωσης τάσης, ο οποίος θα κατασκευαστεί από την εταιρεία σε γειτονική περιοχή των έργων στη θέση «Αγκινάρα». Έπειτα η παραγόμενη ενεργεία μέσω υπόγειας γραμμής υψηλής τάσης θα συνδεθεί με το υφιστάμενο δίκτυο υψηλής τάσης.

Το πρότζεκτ ανήκει στην εταιρεία Ακτίνα Κρήτης Α.Ε., με έδρα το Ηράκλειο. Το συγκεκριμένο δεν είναι το μοναδικό έργο που προωθεί η εταιρεία. Η Ακτίνα έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου υβριδικών έργων συνολικής ισχύος κοντά στο μισό γιγαβάτ. Ήδη έχει εξασφαλίσει από τη ΡΑΕ βεβαιώσεις τις απαραίτητες βεβαιώσεις.

Η πρόσβαση στις περιοχές του σταθμού θα γίνεται μέσω του κύριου οδικού δικτύου και των υφιστάμενων χωματόδρομων.

Τα “αγκάθια” της ΑΕΠΟ

Μπορεί το έργο να έκανε ένα σημαντικό βήμα στην αδειοδοτική πορεία ωστόσο η ΑΕΠΟ δεν αφορά όλα τα τμήματα του σταθμού . Πιο συγκεκριμένα, δεν επιτρέπεται η κατασκευή και η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών πριν την τελική έγκριση ή μη της θέσης τους από τη Διεύθυνση Αερολιμένων της  Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί ακόμη λόγω της κατασκευής του αεροδρομίου του Καστελίου και πριν την ολοκλήρωση της εκπόνησης των ενόργανων διαδικασιών των πτήσεων πολιτικών και στρατιωτικών αεροσκαφών στη περιοχή σύμφωνα με την σχετική γνωμοδότηση της ΥΠΑ .

Επιπροσθέτως, από την απόφαση αποκλείεται ο φωτοβολταϊκός σταθμός 6MW που προορίζονταν για κατασκευή στη θέση «Χουλι» , στο Δήμο Αρχανών Αστερουσίων.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Μέσω
Βαγγέλης Θάνος
Πηγή
ypodomes.com

Σχετικά άρθρα

Back to top button