Ο Δήμος Χερσονήσου γυρίζει σελίδα στον τομέα της διαχείρισης και επεξεργασίας λυμάτων δρομολογώντας οραματικές παρεμβάσεις με «πράσινο» αποτύπωμα που απαντούν στις ανάγκες των σύγχρονων πόλεων με ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική.
Προς αυτή την κατεύθυνση εξασφαλίστηκαν πιστώσεις 12 εκατομμυρίων ευρώ από πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.
Πρόκειται για έργα της ΔΕΥΑ Χερσονήσου προϋπολογισμού 7.247.900 ευρώ και του ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας προϋπολογισμού 4.792.586 ευρώ, η υλοποίηση των οποίων θα δημιουργήσει νέα, σύγχρονα δεδομένα στους ευαίσθητους τομείς της αξιοποίησης λυματολάσπης, διαχείρισης αποβλήτων και αξιοποίησης υδάτινων πόρων και Ανανεώσιμων Πηγών ενέργειας.
«Οραματιστήκαμε παρεμβάσεις εμβληματικού χαρακτήρα, τις σχεδιάσαμε, διεκδικήσαμε τις πιστώσεις και πλέον με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης μπαίνουμε στη φάση της υλοποίησης. Πρόκειται για έργα με ισχυρή και πολύπλευρη αναπτυξιακή δυναμική, απαντούν σε προβλήματα του σήμερα και τις ανάγκες του μέλλοντος και αλλάζουν το status quo τόσο σε θέματα επεξεργασίας λυμάτων όσο και αξιοποίησης υδάτινων πόρων για άρδευση», δήλωσε ο Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος.
Αναβάθμιση και αξιοποίηση ΑΠΕ στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων της ΔΕΥΑΧ
Αναπτυξιακό αλλά και περιβαλλοντικό πρόσημο έχουν τα έργα της ΔΕΥΑΧ που εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης για χρηματοδότηση. Πρόκειται για παρεμβάσεις αναβάθμισης, εκσυγχρονισμού, βελτίωσης της διαχείρισης ενέργειας και αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων της Δ.Ε.Υ.Α. Χερσονήσου.
Ο συνολικό προϋπολογισμός των έργων είναι 7.247.900 ευρώ και αφορούν σε παρεμβάσεις εγκατάστασης “smart” εξοπλισμού και την επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση προσφέροντας σημαντική «ανάσα» στον πρωτογενή τομέα και μάλιστα σε περιοχές που αντιμετωπίζουν διαχρονικά προβλήματα λειψυδρίας και υποβάθμισης υδροφόρου ορίζοντα.
Επίσης προβλέπονται έργα αξιοποίησης ΑΠΕ και νέα συστήματα διαχείρισης λυμάτων.
Οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν χωρίζονται σε 3 υποέργα τα οποία είναι τα εξής :
Ø ΥΠΟΕΡΓΟ 1ο: «Εκσυγχρονισμός ΗΜ εξοπλισμού ΕΕΛ Χερσονήσου & Μαλίων με στόχο την βελτίωση της ποιότητας των επεξεργασμένων εκροών προς επαναχρησιμοποίηση για άρδευση»
Ø ΥΠΟΕΡΓΟ 2ο: «Προμήθεια – εγκατάσταση ευφυών συστημάτων παρακολούθησης – διαχείρισης ενέργειας και ενεργειακός εκσυγχρονισμός πινάκων σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις μεταφοράς και επεξεργασίας λυμάτων της Δ.Ε.Υ.Α. Χερσονήσου»
Ø ΥΠΟΕΡΓΟ 3ο: «Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ενός φωτοβολταϊκού (Φ/Β) σταθμού για ενεργειακό συμψηφισμό των καταναλώσεων της ΕΕΛ Μαλίων της Δ.Ε.Υ.Α. Χερσονήσου»
Κατασκευή Κέντρου Επεξεργασίας Ιλύος στον χώρο του ΧΥΤΑ Χερσονήσου
Το Κέντρο Επεξεργασίας Ιλύος σχεδιάζεται για ετήσια δυναμικότητα επεξεργασίας 2.700 τόνων της βιολογικής ιλύος που παράγεται από τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων Μαλίων, Χερσονήσου, Αρκαλοχωρίου και μελλοντικά των οικισμών Καρτερού, Κοκκίνη Χάνι και Βαθειανού Κάμπου. Θα κατασκευαστεί στον χώρο του υφιστάμενου και εν λειτουργία ΧΥΤΑ Χερσονήσου και φορέας του έργου θα είναι ο ΦοΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας.
Θα καταλαμβάνει περίπου 4 στρέμματα και θα περιλαμβάνει μονάδα ηλιακής ξήρανσης και μονάδα αεριοποίησης.
Με τη μέθοδο της ηλιακής ξήρανσης, επιτυγχάνεται ξήρανση της ιλύος σε ποσοστό τουλάχιστον 88% και συνεπώς μειώνεται ο όγκος των προς διάθεση βιοστερεών κατ’ ελάχιστο στο 1/3 του αρχικού. Επίσης λόγω της ανάπτυξης θερμοκρασιών η ιλύς υγιεινοποιείται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εδαφοβελτιωτικό. Συγχρόνως τα βιοστερεά που παράγονται από την ηλιακή ξήρανση παρουσιάζουν μεγάλη θερμογόνο δύναμη και άρα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και ως καύσιμο σε επακόλουθη θερμική αξιοποίηση.
Από το Κέντρο Επεξεργασίας Ιλύων θα παράγεται ποσότητα αδρανούς τέφρας ίση με περίπου 150 τόνους ετησίως.
Συγκεκριμένα θα κατασκευαστούν:
Ø Μονάδα ηλιακής ξήρανσης της αφυδατωμένης ιλύος των ΕΕΛ (Δήμου Χερσονήσου και Δήμου Μινώα Πεδιάδας) που στόχο έχει την μείωση της υγρασίας της ιλύος σε ποσοστά μεγαλύτερα από 85% σε ξηρή ουσία. Η μονάδα ηλιακής ξήρανσης καταλαμβάνει περίπου 1,28 στρέμματα και θα κατασκευαστεί στο χώρο του ΧΥΤΑ Χερσονήσου.
2. Μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης της ξηραμένης ιλύος για παραγωγή ενέργειας και θερμότητας τα οποία διασφαλίζουν την ενεργειακή αυτονομία της εγκατάστασης και την υποβοήθηση της ηλιακής ξήρανσης.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram