Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

Δασικοί Χάρτες: «Πάγωσαν» στο Λασίθι οι αγοραπωλησίες και οι κατασκευές στην εκτός σχεδίου δόμηση

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Η υπόθεση με τους δασικούς χάρτες ξεκινά από το 1970 όταν τότε το κράτος άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν και δασικές εκτάσεις. Στην Κρήτη είχαμε πάντα την ιδιαιτερότητα της ύπαρξης ιδιωτικών δασών από την  περίοδο της κατοχής από τους Τούρκους.

Με αφορμή τη διπλή Κοινοβουλευτική Παρέμβαση της βουλευτή Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ, Κ. Κατερίνας Σπυριδάκη, για το ζήτημα των Δασικών Χαρτών στην Κρήτη ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελευθέρων Επαγγελματιών Μηχανικών  Ιεράπετρας, αγρονόμος τοπογράφος κ. Κώστας Πανταζής, καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες συγκρότησης περισσότερων επιτροπών ώστε να εξετάσουν σε σύντομο χρόνο τις 20.000 ενστάσεις -αντιρρήσεις που έχουν υποβληθεί στο Νομό Λασιθίου και έχουν σταματήσει τις αγοραπωλησίες χιλιάδων ακινήτων και την ανέγερση εκατοντάδων κτιρίων επαγγελματικών και ιδιωτικών.

«Σήμερα υπάρχει μόνο μία επιτροπή που καλείται να εξετάσει 20.000 ενστάσεις και αντιρρήσεις που έχουν υποβληθεί στη Δασική Υπηρεσία Αγίου Νικολάου. Αυτή η επιτροπή μπορεί να εξετάσει την ημέρα 4-5 υποθέσεις. Στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να εξετάσει 400 υποθέσεις το μήνα. Με αυτό το ρυθμό θα χρειαστούμε πάνω από 5 χρόνια για να έχουμε τις απαντήσεις που ζητούμε όσοι έχουμε υποβάλει ενστάσεις και αντιρρήσεις για λογαριασμό των πελατών μας», εξηγεί στο neakriti.gr, ο κ. Κώστας Πανταζής.

NOVA

Η υπόθεση με τους δασικούς χάρτες ξεκινά από το 1970 όταν τότε το κράτος άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν και δασικές εκτάσεις. Στην Κρήτη είχαμε πάντα την ιδιαιτερότητα της ύπαρξης ιδιωτικών δασών από την  περίοδο της κατοχής από τους Τούρκους. Από το 1970 άρχισαν οι πρώτες προσπάθειες να γίνει το δασικό κτηματολόγιο αλλά και το πρώτο κτηματολόγιο της ιδιωτικής περιουσίας. Σήμερα έχουμε φτάσει να έχουμε ένα πολύ προχωρημένο κτηματολόγιο, αλλά οι περίπλοκοι Νόμοι του Ελληνικού κράτους δεν έχουν επιτρέψει να φτάσουμε και στη σύνταξη ενός ομογενούς δασικού κτηματολογίου.

«Τον Φλεβάρη του 2020 αναρτήθηκε ο πρώτος ψηφιακός δασικός χάρτης, ο οποίος στην πρώτη του μορφή ήταν σχεδόν καταπράσινος στο Νομό Λασιθίου  και στο Νομό Ηρακλείου γιατί αυτή η μελέτη αφορά και τους δυο νομούς της Ανατολικής Κρήτης. Τα παράπονα τον πρώτο καιρό ήταν πάρα πολλά και επειδή κατά την γνώμη μας ο χάρτης αυτός είχε στηθεί πρόχειρα  χωρίς να έχει πολλά δεδομένα  γιατί ενδεχομένως τα χρονικά όρια της σύνταξης του ψηφιακού χάρτη ήταν περιορισμένα. Η μελέτη αυτή κόστισε αρκετά χρήματα μέχρι να αναρτηθεί ο πρώτος δασικός χάρτης. Επειδή ωστόσο είχε πάρα πολλά σφάλματα υπήρξε πολύ μεγάλος αριθμός αντιρρήσεων και ενστάσεων.  Επειδή ο χρόνος των 120 ημερών αρχικά δεν έφτασε για να κατατεθούν οι ενστάσεις και οι αντιρρήσεις των πολιτών δόθηκαν στη συνέχει πολλές παρατάσεις. Υπήρξαν αρκετά πρόδηλα σφάλματα  τα οποία υποβλήθηκαν, ενώ σήμερα μόνο για το Νομό Λασιθίου οι ενστάσεις και οι αντιρρήσεις που έχουν κατατεθεί είναι πάνω από 20.000, τις οποίες έπρεπε να αναλάβει να εξετάσει το λεγόμενο σημείο διαχείρισης και εξέτασης αντιρρήσεων» μας είπε ο κ. Κώστας Πανταζής.

Mechanical Solutions

Το Τεχνικό Επιμελητήριο είχε εκφράσει την άποψη ότι αυτή η επιτροπή θα μπορούσε να εξετάζει την ημέρα 4 με 5 υποθέσεις και θα συνεδρίαζε 2 η 3 φορές την εβδομάδα.

«Αν λειτουργούσαν με αυτόν τον τρόπο οι υποθέσεις που θα εξέταζε η επιτροπή δεν θα ξεπερνούσαν τις 100 την εβδομάδα και τις 400 το μήνα. Μέχρι τις 20.000 υπάρχει μια μεγάλη απόσταση. Με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα δεν είναι υπόθεση ενός η δυο χρόνων αλλά μιλάμε για βάθος χρόνου ίσως ακόμα και μιας πενταετίας. Υπάρχουν πολλοί πολίτες που έχουν κάνει σχέδια να χτίσουν κατοικίες, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα  και ξενοδοχεία και άλλοι πολλοί που θέλουν να πουλήσουν η να αγοράσουν ένα ακίνητο και βρίσκονται σε ομηρία. Όσοι επείγονται θα πρέπει ναι ιδούν μέσα από τη Δασική Υπηρεσία που βρίσκεται η υπόθεση τους και αν δεν είναι προγραμματισμένη σε σύντομο χρόνο υπάρχει και η λύση της δικαστικής οδού.

Το πρόβλημα φαντάζομαι ότι μπορεί να λυθεί με τη συγκρότηση και άλλων επιτροπών εάν υπάρχει πολιτική βούληση, ώστε να καταμεριστούν οι 20.000 υποθέσεις  σε περισσότερους, για να έχουμε πιο γρήγορα αποτελέσματα», μας είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κώστας Πανταζής.

Σοβαρά προβλήματα στους πολίτες

Στον Νομό Λασιθίου, οι καθυστερήσεις στην εξέταση αυτών των υποθέσεων έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους πολίτες και την τοπική κοινωνία.

Οι καθυστερήσεις στην εξέταση των ενστάσεων έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους πολίτες, οι οποίοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μια χρονοβόρα και δυσλειτουργική διαδικασία.

«Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στο χρόνο διεκπεραίωσης αυτών των υποθέσεων. Την τελευταία φορά που ενημερώθηκα οι ενστάσεις και αντιρρήσεις έφταναν στις 15000 στο Νομό Λασιθίου ενώ σήμερα μαθαίνω ότι έχουν ξεπεράσει τις 20.0000. Μας είχαν πει ότι θα συσταθούν 10 με 15 επιτροπές για να εξετάσουν όλες αυτές τις υποθέσεις αλλά τελικά μείναμε σε μια και μοναδική επιτροπή. Οι άνθρωποι δεν προλαβαίνουν αν και κάνουν όσο μπορούν το καλύτερο δυνατόν. Αν κάνουμε όμως ένα πρόχειρο υπολογισμού θα διαπιστώσουμε ότι θα χρειαστούν κάποια χρόνια για να τους ιδούν όλους τους φακέλους. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Πρώτα βλέπουν τα πρόδηλα σφάλματα  και είναι λογικό αυτό. Είναι εξ ορισμού αναγκαίο να συσταθούν άμεσα  περισσότερες επιτροπές  να εξετάσουν όλα τα θέματα γιατί έχει παγώσει όλο το σύστημα της εκτός σχεδίου δόμησης και αγοραπωλησιών. Ταυτόχρονα τρέχουν και άλλα πράγματα που κάνουν το θέμα πιο πολύπλοκο. Η κυβέρνηση έχει πει ότι η εκτός σχεδίου δόμηση είναι σε διάφορα μεταβατικά στάδια  και θα καταργηθεί μέχρι το 2028. Έχουμε μόνο τρία χρόνια μπροστά μας. Είτε δε θα προλάβουν να χαρακτηρίσουν τα ακίνητα αν είναι δασικά η γεωργικά  η θα καταργηθεί η εκτός σχεδίου δόμηση. Πάνω σε όλα αυτά  έρχεται η μετατροπή των ΓΠΣ και των ΣΧΟΟΑΠ σε τοπικά πολεοδομικά σχέδια (ΤΠΣ) τα οποία διορθώνουν λάθη των ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ  και μέσα σε αυτά θα πρέπει να μπουν και τα δεδομένα των δασικών χαρτών τους οποίους δεν ξέρω πως  θα τους εντάξουν. Θα πρέπει να παρθεί μια απόφαση άμεσα από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο για να γίνει πιο γρήγορα η διαδικασία. Τρόπος υπάρχει… θέληση χρειάζεται», κατέληξε από την πλευρά του ο τοπογράφος μηχανικό κ. Τάκης Πατεράκης.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
Με πληροφορίες από Νέα Κρήτη

Σχετικά άρθρα

Back to top button