Συνάντηση στο Μπενάκειο Ινστιτούτο για την πολιτική διαχείρισης αντιμετώπισης λοιμωδών νοσημάτων

Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε στην επιστημονική εργασία για την πολιτική διαχείριση λοιμωδών νοσημάτων, που πραγματοποιήθηκε στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. Η συνάντηση εργασίας έγινε στο πλαίσιο του έργου IDAlert, το οποίο έχει ως σκοπό την ενίσχυση του συντονισμού και τη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων στον τομέα της ετοιμότητας για την αντιμετώπιση των ζωονόσων.
Πρωταρχικός στόχος του έργου είναι η βελτίωση των στρατηγικών διαχείρισης των ασθενειών που μεταδίδονται με διαβιβαστές, υποστηρίζοντας την πολιτική της ΕΕ για το κλίμα. Παράλληλα, το έργο συμβάλλει στην ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία, ενισχύοντας τη μακροπρόθεσμη προσαρμοστικότητα της υγείας του πληθυσμού στην κλιματική αλλαγή. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από Υπουργεία και Εθνικούς Οργανισμούς, Ερευνητικά Ινστιτούτα, Πανεπιστήμια, Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς, φορείς διαχείρισης Σημείων Εισόδου (Point of Entries – PoE), Δήμους, Περιφερειακές Ενότητες κ.α.
Την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησαν ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Γιώργος Πιτσούλης και ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Δρ. Αντώνιος Παπαδάκης.
Κατά τη διάρκεια της διήμερης συνάντησης συζητήθηκαν σημαντικά θέματα όπως η ελεύθερη διακίνηση αγαθών και ανθρώπων, μέσω του εμπορίου και των ταξιδιών και πως αυτή διευκολύνει την εξάπλωση των μη ιθαγενών ειδών (non-native species) σε ολόκληρη τη γη. Τα φυτά και τα ζώα που εισέρχονται σε νέους βιότοπους μπορούν να αλλοιώσουν τη φυσική χλωρίδα ή πανίδα και να βλάψουν το περιβάλλον ακόμη και τον άνθρωπο. Οι εν λόγω οργανισμοί είναι γνωστοί ως «χωροκατακτητικά είδη» (invasive species). Ειδικότερα για τα κουνούπια, αρκετά είναι τα είδη τα οποία είναι χωροκατακτητικά (invasive mosquito speciesIMS). Λόγω της κλιματικής αλλαγής τα συγκεκριμένα είδη κουνουπιών, έχοντας «εισαχθεί» στην Ευρωπαϊκή επικράτεια βρήκαν ιδανικές περιβαλλοντικές και κλιματολογικές συνθήκες. «Έκπρόσωπος» της ομάδας αυτής είναι και το Ασιατικό κουνούπι τίγρης (Aedes albopictus) που ενδημεί στη χώρα μας από το 2004. Ένας άλλο είδος χωροκατακτητικού κουνουπιού είναι το Aedes aegypti (γνωστό και ως κουνούπι του κίτρινου πυρετού) που το 2022 καταγράφτηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο.
Δεδομένου ότι στην Ελλάδα καταγράφουμε την παρουσία του κουνουπιού Aedes albopictus σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας μας είναι υπαρκτός ο κίνδυνος εισαγωγής του νέου είδους Aedes aegypti. Το γεγονός αυτό απασχολεί όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και επιτάσσει τη λήψη μέτρων έναντι των συγκεκριμένων ειδών κουνουπιών, που αποτελούν διαβιβαστές των ιών Δάγκειου πυρετού, Zika και Chikungunya.
Οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κρήτης, πέραν της συζήτησης για την προστασία της Δημόσιας Υγείας από τα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές και τους προβληματισμούς που έχει επιφέρει η κλιματική κρίση παγκοσμίως, αναφέρθηκαν εκτενώς στις βραβευμένες επιστημονικές μελέτες και παρεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από την Περιφέρεια Κρήτης σε αυτό τον τομέα. Παράλληλα παρουσίασαν το ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης αλλά και της εντομολογικής επιτήρησης που πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια στο νησί η Περιφέρεια Κρήτης και το οποίο εναρμονίζεται πλήρως με τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Υγείας.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram

