CNA ΘΕΜΑ

Αγιος Νικόλαος: Πόσο «μόνιμο» και «νόμιμο» θα συνεχίσει να είναι το παρκάρισμα στο 1ο Γυμνάσιο;

Ημερολογιακά και επίσημα, η νέα σχολική χρονιά κάθε χρόνο, ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου. Θα πρέπει λοιπόν όλα να είναι «εν τάξει», διότι εκτός από την προσέλευση όλου του εκπαιδευτικού προσωπικού, ξεκινάει και η διαδικασία της επανεξέτασης με προσέλευση μαθητών, εγγραφής με προσέλευση των γονέων, κλπ. Αρα μιλάμε για μία κανονικότητα που δυστυχώς δεν υπάρχει στο 1ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου, εκεί που ο αύλειος χώρος του συνεχίζει να λειτουργεί σαν parking οχημάτων, εξυπηρετώντας στην ουσία τον δακτύλιο που θα ισχύει για αρκετές ακόμη μέρες.

Στα Χανιά για παράδειγμα σε παρόμοια περίπτωση, ο Δήμος Χανίων γνωστοποίησε ότι ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς ο ελεύθερος χώρος στάθμευσης στην αυλή του σχολικού συγκροτήματος του 2ου ΕΠΑΛ (Δαίδαλος) στην οδό Κ. Σφακιανάκη θα λειτουργήσει για τελευταία φορά το Σάββατο 31/8/2024.

Στον Δήμο Αγίου Νικολάου, δεν είδαμε κάποια ανάλογη ανακοίνωση όπως είχε την υποχρέωση να κάνει, όπως υποχρέωση είχε προφανώς να έχει εξασφαλισμένη άδεια (;) για να λειτουργήσει σαν parking ο αύλειος χώρος του γυμνασίου, όπως επίσης θα πρέπει να είχαν δημοσιοποιηθεί και οι κανόνες ασφαλείας για την λειτουργία του.

Αλήθεια αφού ο χώρος συνεχίζει να προσφέρει υπηρεσίες parking, τι ασφάλεια προσφέρει σε μαθητές, γονείς και καθηγητές;

Η σχολική αυλή αποτελεί έναν τόπο κοινών εμπειριών για τα περισσότερα άτομα της κοινωνίας, βιώνοντάς τον κατά την ανάπτυξή τους, από την παιδικότητα προς την ενηλικίωση.

Αυτός ο χώρος δεν απευθύνεται στο κοινωνικό σύνολο αλλά η χρήση του περιορίζεται στους μαθητές του κάθε σχολείου, αποκλειστικά τις ώρες λειτουργίας του.

Ιστορικά, στην εκπαιδευτική θεωρία εντοπίζονται θέσεις που τονίζουν την σημασία του υπαίθριο χώρου και των κοινωνικών σχέσεων κατά την εκπαίδευση και την ανάπτυξη του παιδιού. Παράλληλα, στα σύγχρονα αστικά κέντρα τα δεδομένα που προσδιορίζουν την ισότιμη πρόσβαση κατοίκων σε υπαίθριους δημόσιους χώρους παρουσιάζονται ως χαμηλά.

Αφορμή για προβληματισμό στάθηκε το παράδειγμα του προγράμματος “Schoolyards to playgrounds” της πόλης της Νέας Υόρκης, μέσω του οποίου προκύπτουν ιδέες, προβληματισμοί, τρόποι εφαρμογής και εργασίας σχετικά με τη μετατροπή σχολικών αυλών σε δημόσιους χώρους γειτονιάς.

Στις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε παρακάτω, μπορείτε να δείτε τις φθορές που έχουν προκληθεί στο δάπεδο του αύλειου χώρου από την χρήση του σαν parking οχημάτων.

Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για την αποκατάσταση;

Και κάτι τελευταίο. Η Ελληνική σημαία, είναι σκισμένη εδώ και μήνες. Κανείς υπεύθυνος δεν έχει αντιληφθεί την ανάγκη αντικατάστασή της;

Σκισμένη η σημαία, εδώ και μήνες!!!

 

Σχετικά άρθρα

Back to top button