ΕΚΟΥΣΙΑ ΠΛΑΝΗ

Το μείζον και το έλασσον | του Κώστα Θεολόγου

Η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ πολιτικώς πρέπει να μας ενδιαφέρει όλους, διότι αφορά τη λειτουργία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, του πολιτεύματος μας.

Καμιά μονοκρατορία δεν συμβάλει στον εκδημοκρατισμό των θεσμών· αυτή την ανισόρροπη εκπροσώπηση θα την ισοστάθμιζε μια κεντροαριστερή παράταξη, που μακάρι να συγχώνευε αμφότερα τα δύο υπάρχοντα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ). Το κάποτε κραταιό και νυν αποψιλωμένο από στελέχη και τελματωμένο ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να γοητεύσει τους ψηφοφόρους. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραπαίει στο χάος της σύγκρουσης του διαφορετικού πολιτικού πλαισίου που ενσαρκώνεται στα πρόσωπα των διεκδικητών του.

Η θαμπή Αχτσιόγλου χαντάκωσε τον πολιτικώς ορθό εαυτό της μετερχόμενη άχαρα και πεπερασμένα εργαλεία έχοντας απέναντι της έναν λαμπερό και φωτογενή supernova που μπορεί να υποσχεθεί και να πραγματώσει το ζητούμενο κεντροαριστερό κόμμα. Θα μπορέσει το κάθε κομματικό (και όχι πολιτικό) Εγώ να αποδεχθεί το μείζον (την κοινοβουλευτική ενδυνάμωση της κεντροαριστεράς) και να υποταχθεί στο έλασσον (την ήττα του από έναν τύπο νεοφερμένο, άφθαρτο και με πολλά επικοινωνιακά προσόντα) και να μην επιλέξει τη διάσπαση;

Λέτε ο φορέας Κασσελάκης να είναι τελικά συμβατός με τους κομματικούς ξενιστές του αριστερού ιού; Και μόνον η ευγένεια και το χαμόγελο που ζητεί αποτελούν σπουδαία πολιτική πρόταση στο μπουρδέλο της αγένειας όπου ζούμε… Η δε δήλωση «Δεν θα σας προδώσω ποτέ!» αποπνέει πιο πολλή αντρίλα και αρρενωπότητα από πολλά ιδιοτελή βαμπίρ που κάθονται στα έδρανα.

Κώστας Θεολόγου

Ο Κώστας Θεολόγου διδάσκει στο ΕΜΠ και στο ΕΑΠ

Κώστας Θεολόγου

Ο Κώστας Θεολόγου είναι Καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας του Πολιτισμού και Διευθυντής του Τομέα Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών Επιστημών και Δικαίου (AKEΔ) στη Σχολή ΕΜΦΕ του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 1960 και αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σπούδασε Νομικά και Πολιτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης (Paris-I, Pantheon Sorbonne) στην Κοινωνική Ιστορία και Κοινωνική Θεωρία με τον Jean-Marie Vincent, εισηγητή της Σχολής της Φρανκφούρτης στη Γαλλία. Το διδακτορικό δίπλωμά του από τον Τομέα Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών Επιστημών και Δικαίου της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ (2006) εστιάζει στις συλλογικές ταυτότητες και στην Κοινωνιολογία του Πολιτισμού σε πολυεθνικά αστικά περιβάλλοντα. Διδάσκει σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στο ΕΜΠ και σε άλλα πανεπιστήμια. Είναι Συντονιστής της Θεματικής Ενότητας ΕΠΟ41 (Κοινωνική Θεωρία και Νεωτερικότητα) της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ). Έχει διδάξει στην τριτοβάθμια ιδιωτική και στη δευτεροβάθμια δημόσια εκπαίδευση και έχει δημοσιεύσει μονογραφίες, μεταφράσεις, συγγράμματα και έχει επιμεληθεί σημειώσεις μαθημάτων για διδακτικές ανάγκες. Έχουν δημοσιευθεί ή βρίσκονται υπό έκδοση εργασίες του (άρθρα ή κεφάλαια) σε ξενόγλωσσα και ελληνικά περιοδικά ή συλλογικούς τόμους. Κριτικά σχόλιά του για νέες εκδόσεις έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά Εντευκτήριο, Διαβάζω, Το Δέντρο, Οδός Πανός κ.α. Κείμενά του βρίσκονται επίσης στα περιοδικά Αντί, Μουσική, Άρδην, Νέμεσις και στις εφημερίδες Μακεδονία, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Η Αυγή, Τα Νέα κ.α. Δύο πρόσφατα βιβλία του είναι το «Φιλοσοφία και Τεχνολογία» (Δεκέμβριος 2023) και «Κριτικές Συναντήσεις: Άνθρωποι Βιβλία Τέχνες» (Μάρτιος 2024).

Σχετικά άρθρα

Back to top button