Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΑΠΟΨΕΙΣ

«Θα πούμε το νερό… νεράκι» | της Δέσπως Καρνιαδάκη

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
ZYGOS

Απανωτές, δυσάρεστες ειδήσεις ! στο cretalive με τίτλο « αλλάζει το καθεστώς των ΔΕΥΑ και η κυβέρνηση σκέφτεται μία ανά νομό » ,  μια δεύτερη από τα Χανιώτικα Νέα  « συνενώσεις  των ΔΕΥΑ μια  τερατογένεση κυοφορείται  » μου έδωσαν το έναυσμα !  για το ερώτημα  λογοδοσίας α) Σε ποιο  στάδιο  είναι σήμερα  το  έργο  «Ύδρευση Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου από το Φράγμα Αποσελέμη   που υπογράφηκε στις 12-12-2023 .και β)  ποιο το χρονοδιάγραμμα  υλοποίησης  του  και  προς τούτο παραθέτω ένα  σύντομο ιστορικό .

Στις 26-10-2023 έγινε σύσκεψη εργασίας, στο Δήμο Αγίου Νικολάου με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ο.Α.Κ. παρουσία   του νεοκλεγέντος  δημάρχου  κ. Μανόλη Μενεγάκη, με  επίκεντρο το ευρύτερο ζήτημα της διαχείρισης του νερού σε περιφερειακό επίπεδο κα για το έργο  «Επέκταση των δικτύων του Φράγματος Αποσελέμη στην παραλιακή ζώνη του Αγίου Νικολάου – περιοχές Κριτσά, Μίλατος , Σίσι και Ελούντα,  ενός έργου «με έντονο ενεργειακό αποτύπωμα για την Ανατολική Κρήτη συνολικά » όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά στη συνάντηση. .

NOVA

Ο σχεδιασμός,  τονίστηκε  για την ύδρευση και  έχει δυο άξονες. Ο ένας αφορά την επέκταση των δικτύων ώστε να καλύψουμε το σύνολο του πληθυσμού με ποιοτικό νερό ύδρευσης και ο δεύτερος, εστιάζει στο να εξασφαλίσουμε επάρκεια νερού με τον οικονομικότερο δυνατό τρόπο. Μια δύσκολη εξίσωση που ο μοναδικός τρόπος για να λυθεί βρίσκεται στην ειλικρινή συνεργασία όσων εμπλέκονται σε αυτή την διαδικασία, με κανόνες πραγματικής οικονομίας και δεσμεύτηκε ο νέος δήμαρχος  με την ανάληψη των καθηκόντων του ότι θα γίνει μια διευρυμένη συνάντηση ενώ θ’ ακολουθήσουν κι επισκέψεις στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚ, με στόχο μια ακόμη πιο στενή συνεργασία, συνεργασία που  υπήρχε και στις δυο θητείες της  προηγούμενης διοίκησης του δήμου.

Στη συνέχεια, 12/12/2023 στο Ηράκλειο, στα γραφεία του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, από τον Διευθύνοντα Σύμβουλου του Ο.Α.Κ. κ. Άρη Παπαδογιάννη και το Νόμιμο Εκπρόσωπο της  «ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»,  υπογράφηκε  η σύμβαση  του έργου «Ύδρευση Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου από το Φράγμα Αποσελέμη – Επέκταση Υδραγωγείου προς Δεξαμενές Δ1 και Δ3 Ηρακλείου», Πρόκειται για ένα εκ των εννέα συνολικά υποέργων του μεγάλου έργου «ΥΔΡΕΥΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΑΠΟΣΕΛΕΜΗ – ΕΡΓΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟΥ» συνολικού προϋπολογισμού άνω των 25 εκ. ευρώ.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Το δικό μας έργο, είναι συνολικού προϋπολογισμού 5.764.277 ευρώ, χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» του Υπουργείου Οικονομίας & Επενδύσεων» και θα εκτελεστεί σε χρονική διάρκεια δέκα οκτώ (18) μηνών. Το χαρακτήρισαν ένα έργο «πνοής» που αφορά την ύδρευση της Ανατολικής Κρήτης.  ένα ακόμη υποέργο, από τα εννέα συνολικά, που αποτελούν το «πλέγμα» των έργων, από τα οποία τα επόμενα χρόνια, θα υδρεύονται χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε Ηράκλειο και  Άγιο Νικόλαο, με νερό εξαιρετικής ποιότητας του Φράγματος Αποσελέμη. Πρόκειται για 8,5 χιλιόμετρα νέων υπερσύγχρονων δικτύων, που αναβαθμίζουν ουσιαστικά τη διαδρομή του πολυτιμότερου αγαθού δυο νομών και η έγκριτη εφημερίδα  ΑΝΑΤΟΛΗ  αφιέρωσε εκτενή, αξιόπιστα σχετικά άρθρα  .

Σήμερα , έξι μήνες μετά,  στη  ειδική συνεδρίαση της λογοδοσίας ( 19/6)  « έσκασε » η τρίτη είδηση –  όπως  τη «βόμβα»  που έπεσε  24/5, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την  πρόθεση της δημοτικής αρχής αναθεώρησης   του σχεδιασμού   για ανέγερση σχολικού συγκροτήματος στη Μεσοράχη  –  ότι υπάρχει βάσιμος  φόβος απένταξης του έργου !

Mechanical Solutions

Μείζον ερώτημα : το γνώριζε η  δημοτική αρχή ( από πότε ? ) και τι έπραξε ! , έπρεπε να ενημερωθεί το δημοτικό συμβούλιο ? , όφειλε να  ενημερώσει  ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ το διοικητικό συμβούλιο και  ………….!
Αύριο , εγώ λέω χθες,   επιβεβλημένη άμεση  σύσκεψη-συνάντηση,     με αρμοδίους – εμπλεκόμενους του έργου, έχοντας  πρόταση  και σχεδιασμό  να δούμε την επόμενη μέρα  για να  …μην πούμε το νερό-νεράκι

Για πολλούς λόγους αλλά και γιατί είναι  σημαντικής σημασίας για την περιοχή μας δεδομένου    ότι  τους καλοκαιρινούς μήνες, που ο πληθυσμός της σχεδόν τριπλασιάζεται, τα  υδατικά αποθέματα είναι φτωχά σε ποσότητα  και ο κίνδυνος εξάντλησης υδροφόρου ορίζοντα πιθανός Η κλιματική κρίση δείχνει  ότι  ο «κύκλος του νερού» αρχίζει να βρίσκεται «εκτός ισορροπίας». και είναι επιτακτική ανάγκη τόσο οι υπηρεσίες μας  να έχουν τον τρόπο διαχείρισης του «κύκλου του νερού» για να «σώσει το νερό» και εμείς οι πολίτες οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι το νερό, που δικαίως θεωρείται ‘δημόσιο αγαθό’ και ‘ανθρώπινο δικαίωμα’, δεν είναι ανεξάντλητο για να έχουμε την πολυτέλεια να το σπαταλάμε αλόγιστα.

 Δέσπω Καρνιαδακη

δικηγόρος – δημοτική σύμβουλος


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button