Αναδείχτηκε το σοβαρό θέμα της σχολικής στέγης στο Δήμο Αγίου Νικολάου, για το οποίο έχουμε ασχοληθεί στο παρελθόν και ενημερώσαμε. Θεωρούμε λοιπόν αναγκαίο να υπάρξει και πάλι μια πληρέστερη ενημέρωση και κοινή προσπάθεια. Ενημερώνουμε λοιπόν συνοπτικά την πορεία του θέματος:
Για την κάλυψη των αναγκών τόσο οι Δήμοι όσο και η Αντιπεριφέρεια Λασιθίου προώθησαν αρκετά ζητήματα. Η Αντιπεριφέρεια ενέταξε στο ΕΣΠΑ 1. το Α’ Δημοτικό Αγίου Νικολάου, 2. το Β’ Δημοτικό Αγίου Νικολάου, 3. το Γ’ Δημοτικό Αγίου Νικολάου, 4. το Α’ Δημοτικό Νεάπολης, 5. το Β’ Δημοτικό Νεάπολης και έγιναν σοβαρές εργασίες για την επέκταση, εκσυγχρονισμό και βελτίωση των κτιρίων. Ο Δήμος ανέλαβε σημαντικές ευθύνες για την αποπεράτωση. Ο Δήμος Αγίου Νικολάου προώθησε 6. το έργο αφαίρεσης του αμιάντου στο Λύκειο-Γυμνάσιο Νεάπολης, όπου χρειάζονται παρεμβάσεις. Επίσης ο Δήμος Αγίου Νικολάου, σε κοινόχρηστο χώρο στον Σταυρό κατασκεύασε 7. το 5ο Δημοτικό Σχολείο με ειδικά υλικά και φυσικά χρειάζεται οικόπεδο, μελέτη και κατασκευή στην περιοχή. Παρεμβάσεις φυσικά έγιναν για την διευκόλυνση των σχολείων με διάφορους τρόπους
Μέχρι το 2008 κάναμε προσπάθεια για αντιμετώπιση του προβλήματος με βάση τα δεδομένα της εποχής. Προωθήθηκε από τον ΟΣΚ (Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων) που έχει σημαντική γνώση και εμπειρία, η διαδικασία κατασκευής Σχολικών Κτιρίων με τη διαδικασία ΣΔΙΤ. Με αυτό τον τρόπο και λόγω στενότητας πόρων, με βάση την προετοιμασία κυρίως των Δήμων και με την απαιτούμενη διαδικασία αναθέτει ο ΟΣΚ τον σχεδιασμό και κατασκευή των κτιρίων, με προδιαγραφές, στις εταιρείες που αναλαμβάνουν και τη διαχείριση και συντήρηση.
Η Κρήτη και Δωδεκάνησα εντάχθηκαν στο 5ο πακέτο και ήδη είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες . Προϋπόθεση ήταν η διάθεση δανείων από τις τράπεζες. Δυστυχώς, η μόνιμη κατάρα μας, οι τράπεζες ουσιαστικά κατέρρευσαν το 2009 και δεν υπήρξαν διαθέσιμα για χρηματοδότηση του προγράμματος. Ο ΟΣΚ συνέχισε τις προσπάθειες για προώθηση του προγράμματος αλλά τελικά δεν βρέθηκε λύση και διεκδίκησε άλλους τρόπους και κυρίως της συνεργασία με τις Περιφέρειες .
Προσπαθήσαμε στο Δήμο, με τη συνεργασία της Περιφέρειας, των Σχολικών Υπηρεσιών και άλλων δομών με συντονισμό και διαχείριση των υπαλλήλων μας να ετοιμαστούν οι προτάσεις για την ένταξη σχολικών κτιρίων.
Μετά από μια επίμονη και απαιτητική προσπάθεια ετοιμάστηκαν 3 φάκελοι με στοιχεία που θα αναφέρουμε αναλυτικά με εξασφαλισμένο χώρο, ώστε να προχωρήσει η μελέτη και κατασκευή των:
1. Β΄ Λύκειο Αγίου Νικολάου και Γ’ Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου στη θέση ΜΕΣΟΡΑΧΗ
2. Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ( ΕΕΕΕΚ ) Αγ. Νικολάου στη θέση ΜΑΡΔΑΤΙ.
2. Για το Βραχάσι, η πρώην κοινότητα είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες για ανέγερση Δημοτικού Σχολείου στο χώρο του παλαιού γηπέδου. Μάλιστα η πρώην Νομαρχία είχε εκπονήσει και σχετική μελέτη αλλά προτιμήθηκε τότε η προώθηση μέσω ΟΣΚ. Σημειώνουμε ότι το Δημοτικό Σχολείο Βραχασίου είναι από τα μεγαλύτερα στο Δήμο. Περίπου 140 μαθητές
Προωθήσαμε λοιπόν την παραπάνω διαδικασία, κάναμε πρόβλεψη στο ΣΧΟΟΑΠ και ετοιμάσαμε το σχετικό φάκελο για το τοπικό ρυμοτομικό. Η πρόταση έχει υποβληθεί στο ΠΕΧΩ αλλά δεν γνωρίζουμε αν έχουν ολοκληρωθεί για να υποβληθεί στον ΟΣΚ
Οι προτάσεις αυτές του Δήμου, μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις και συνεργασίες, είχαν ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΟΣΚ για μελέτη- κατασκευή.
Δυστυχώς όπως αναφέραμε η οικονομική κατάσταση με τις μνημονιακές δεσμεύσεις ακύρωσε το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Στην πορεία αυτής της θητείας η Περιφέρεια προκήρυξε πρόγραμμα 24 εκ. ευρώ για σχολική στέγη στην Κρήτη. Αρκετοί Δήμοι προετοίμασαν μελέτες και φακέλους και ικανοποιήθηκαν αρκετές προτάσεις όπως πχ οι Δήμοι Ιεράπετρας και Χερσονήσου με σημαντικές μονάδες. Ο Δήμος δεν πρόλαβε να ετοιμάσει προτάσεις και χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία όταν μάλιστα έχουμε και προεργασία για τα κτίρια. Ο Δήμος έχει ολοκληρώσει μελέτη για βρεφονηπιακό σταθμό και υπάρχει αναμονή για ένταξη.
Πέραν των αναγκών που υπάρχουν και σε άλλα σχολεία, σημειώνουμε τις πιθανές ευκαιρίες που θα μπορούσαν να αξιολογηθούν ως δυνατές:
1. Προώθηση των μελετών των σχολείων ώστε να υπάρχει ετοιμότητα με βάση τις δυνατότητες που διαθέτει ο Δήμος.
2. Πιθανή αξιοποίηση υπολοίπων του ΕΣΠΑ που διαχειρίζεται η περιφέρεια.
3. Διερεύνηση της πιθανότητας συνεργασίας με τον πρώην ΟΣΚ (σήμερα Δνση του Υπουργείου Υποδομών) που είναι ο πλέον έμπειρος φορέας στο τομέα.
4. Διερεύνηση της πιθανής ένταξης των σχολείων σε ΣΔΙΤ αφού βεβαίως ολοκληρωθεί ο φάκελος του Σισίου. Φαίνεται πως ανοίγει μια πιθανότητα μετά την ένταξη σχολείων σε πρόγραμμα ΣΔΙΤ του Δήμου Χανίων. Σημειωτέον ότι τα σχολεία αυτά ήταν στο πρόγραμμα του ΟΣΚ μαζί με τα σχολεία της Κρήτης και της Δωδεκανήσου. Αφού λοιπόν ενέταξαν τα σχολεία αυτά θα πρέπει να εξασφαλιστεί η ένταξη και άλλων σχολείων από την Κρήτη, στα οποία εμείς έχουμε 4 ολοκληρωμένες προτάσσεις.
Υπάρχει πάντως ετοιμότητα με βάση του φακέλους που ετοιμάστηκαν, για μελέτη των σχολείων που θα επιλεγούν, δεδομένου ότι υπάρχουν και οι πρότυπες μελέτες του ΟΣΚ, υπάρχουν βεβαίως και οι ανάγκες στα υπόλοιπα σχολεία, όπως η αποκατάσταση στο Λύκειο- Γυμνάσιο Νεάπολη, αντιστοίχως στο ΕΠΑΛ Νεάπολης, η επέκταση στο Δ.Σ. Ελούντας, η εξεύρεση χώρου για το Ε’ Δημοτικό, τα νηπιαγωγεία κ.ο.κ.
Άγιος Νικόλαος 29/3/2018
ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΔΗΜΟΣ
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram