Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΑΠΟΨΕΙΣ

Πυρηνικός πόλεμος: «Πρώτος στόχος η βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία»

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Ο Δρ. Θεόδωρος Λιόλιος, καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και Στρατιωτικών Επιστημών της Σχολής Ευελπίδων και πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Οπλων, τονίζει κατ’ αρχάς ότι στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί το σιδηρούν παραπέτασμα αντικαθίσταται «με ένα πυρηνικό παραπέτασμα».

Η πρώτη κίνηση της Ρωσίας

NOVA

«Περιμένω πολύ σύντομα να υποσκάψουν τελείως και να αλλοιώσουν τις συνθήκες απαγόρευσης πυρηνικών δοκιμών ακόμη και την τελευταία που βοήθησε να υπάρχει ειρήνη στον κόσμο, η συνθήκη απαγόρευσης πυρηνικών δοκιμών, κινδυνεύει. Η πρώτη κίνηση της Ρωσίας είναι να κάνει πυρηνική δοκιμή, αποσυρόμενη από τη συνθήκη απαγόρευσης», είπε ο καθηγητής, μιλώντας στο κυπριακό Ράδιο Πρώτο.

Ανέφερε ότι «έχουμε χιλιάδες πυρηνικές κεφαλές αλλά δεν έχει σημασία ο αριθμός κεφαλών αλλά η ευστοχία του μέσου μεταφοράς, το πυραυλικό/βομβαρδιστικό σύστημα και τι ισχύ έχει η καθεμιά πυρηνική κεφαλή. Ολα αυτά είναι ένας συνδυασμός που δίνει τη θνησιμότητα ενός πυρηνικού οπλοστασίου και την καταστροφικότητα που μπορεί να έχει σε κάθε χώρα».

«Σήμερα αυτό που ανησυχεί την ανθρωπότητα είναι αν θα χρησιμοποιήσει η Ρωσία πυρηνικά όπλα. Στη φάση αυτή δεν υπάρχει ένας ιδιαίτερος κίνδυνος όπως χαρακτηριστικά το λένε και οι ΗΠΑ. Γίνονται λεονταρισμοί προκειμένου να επέλθει μια ισορροπία στον συμβατικό πόλεμο.

Χρήση στην Ουκρανία

Mechanical Solutions

»Ετσι, δεν υπάρχει κανένας στρατηγικός λόγος να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα από τη Ρωσία στην Ουκρανία σήμερα, εκτός κι αν απειληθεί η ίδια η Ρωσία. Τότε δεν έχει να κάνει με την εισβολή και κατοχή στην Ουκρανία αλλά έχει να κάνει γενικότερα με έναν ρωσονατοϊκό πόλεμο ο οποίος αρχικά θα είναι συμβατικός και μοιραία θα εξελιχθεί σε πυρηνικό γιατί η Ρωσία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την υπεροπλία του ΝΑΤΟ. Θα χάσει η Ρωσία», σημείωσε ο Δρ Λιόλιος.

Ερωτηθείς για τα αίτια της εισβολής και της διασύνδεσής της με το θέμα των πυρηνικών, αφού καταδίκασε την εισβολή και την κατοχή, η οποία όπως τόνισε θυμίζει ότι έγινε στην Κύπρο, είπε ότι με ψυχρή στρατηγική λογική πρέπει να δούμε τα κίνητρα που οδήγησαν τη Ρωσία στην επίθεση.

«Το ΝΑΤΟ προφανώς θέλει να δημιουργήσει βάσεις γύρω από τη Ρωσία με κύριο σκοπό να αναχαιτιστούν οι υπερηχητικοί πύραυλοί της. Μιλώ για την αντιβαλλιστική ασπίδα που επρόκειτο να υπάρξει στην Ουκρανία, στη Γεωργία, στην Πολωνία και σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ γύρω από τη Ρωσία.

»Η τοποθέτηση μιας ασπίδας για αναχαίτιση των βαλλιστικών πυραύλων στα σύνορα της Ρωσίας, σημαίνει ότι τα ραντάρ τούς εντοπίζουν νωρίς και η αναχαίτιση μπορεί να γίνει προτού οι πύραυλοι αυτοί γίνουν υπερηχητικοί. Η Ρωσία δεν θα ανεχθεί να ενταχθεί η Φινλανδία στο ΝΑΤΟ. Η τοποθέτηση αντιβαλλιστικής ασπίδας εκεί σημαίνει ότι απειλείται πλέον η περιοχή εκτόξευσης πυραύλων της Ρωσίας σε ενδεχόμενο πόλεμο Ρωσίας – ΝΑΤΟ. Αν ενταχθεί και η Φινλανδία στο ΝΑΤΟ, το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας κινδυνεύει ακόμη περισσότερο», εξήγησε.

Ποια είναι η ισχύς των πυρηνικών όπλων

Η ισχύς κάθε όπλου αξιολογείται σε ισοδύναμο ΤΝΤ. Οταν λέμε «κιλοτόνος» εννοούμε χιλιάδες τόνους από ΤΝΤ.

«Στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι είχαμε 15 και 20 κιλοτόνους. Τα σημερινά συστήματα περιλαμβάνουν εκατοντάδες κιλοτόνους και μεγατόνους. Φτάνουμε σήμερα σε εκατομμύρια τόνους ισοδύναμο ΤΝΤ» τόνισε ο Δρ Λιόλιος και πρόσθεσε:

«Εν ολίγοις μιλάμε για όπλα που είναι 1000 φορές πιο ισχυρά απ’ αυτά της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι. Ο πυροκροτητής στα σημερινά θερμοβαρικά όπλα είναι μια βόμβα τύπου Ναγκασάκι. Από εκεί ξεκινά η ανάφλεξη και έχουμε μια βόμβα υδρογόνου, με πυροκροτητή βόμβας Ναγκασάκι. Τα λέω για να τα ακούνε και οι Τούρκοι που χτίζουν πυρηνικά εργοστάσια και σύντομα θα κατασκευάσουν και όπλα».

Επισήμανε, επίσης, γιατί κατά την άποψή του δεν υπάρχει κανένας λόγος στην Ουκρανία για να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά:

«Η Ρωσία δεν έχει κανένα λόγο για να καταστρέψει μεγάλες περιοχές. Θα ξεσηκώσει εναντίον της όλο τον πλανήτη. Τα πυρηνικά, ωστόσο, δεν θα δηλητηριάσουν περιοχές σε μεγάλες αποστάσεις. Στην περίπτωση της Χιροσίμα, για παράδειγμα, δεν είχαμε ιδιαίτερα αυξημένες τοξικές τιμές στο Τόκιο. Τα πυρηνικά όπλα δεν είναι έτσι όπως νομίζουμε. Μπορούν να καταστρέψουν μια μεγάλη περιοχή αλλά όχι μια χώρα. Το δόγμα είναι να χρησιμοποιηθούν σε μεγάλες ποσότητες για να καταστραφεί το οπλοστάσιο του αντιπάλου».

Γραφική έννοια το «πυρηνικό κουμπί»

«Το πυρηνικό κουμπί είναι μια έννοια γραφική», είπε ο Δρ Λιόλιος, συμπληρώνοντας ότι «Το Χόλυγουντ επηρέασε τον κόσμο όσο αφορά την πραγματικότητα των πυρηνικών όπλων».

Πώς μπορεί να γίνει η έναρξη ενός πυρηνικού πολέμου

Ο ίδιος εξήγησε ότι η έναρξη ενός πυρηνικού πολέμου μπορεί να γίνει με τους εξής τρεις τρόπους:

– Με βαλλιστικούς πυραύλους εδάφους-εδάφους που δεν ανακαλούνται.

– Με πυραύλους Κρουζ και από τα υποβρύχια.

– Πυρηνικά βομβαρδιστικά. (Βρίσκονται στη Βρετανία και αποτελούν αντίβαρο στα ρωσικά βομβαρδιστικά). Αυτά μπορούν να ανακληθούν. Γι’ αυτό ο πρόεδρος Πούτιν έθεσε το πυρηνικό οπλοστάσιο σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας. Μπορούν να ανακληθούν, αφού πρώτα τρομοκρατήσουν τον πλανήτη.

Η βάση του Ιντσιρλίκ

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το ισχυρότερο διπλωματικό όπλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ είναι η βάση του Ιντσιρλίκ:

«Η Τουρκία είναι σημαντική γιατί μπορεί να χτυπήσει τη Ρωσία μέσω της βάσης αυτής. Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ πηγαίνει πολύ συχνά εκεί κάθε φορά που θέλουν να κάνουν τον δικό τους λεονταρισμό από το έδαφος της Τουρκίας. Η βάση αυτή θα είναι ο πρώτος στόχος που θα χτυπηθεί σε περίπτωση ρωσονατοϊκού πολέμου».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
sigmalive.com

Σχετικά άρθρα

Back to top button