Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΑΠΟΨΕΙΣ

Μελετούμε και συσκεπτώμεθα για να μην σκεπτώμεθα; | του Αντώνη Ζερβού

( Ή πως το ΕΣΥ ακυρώνεται, άρα και το ΓΝΑΝ, λόγω κυβερνητικής αδράνειας )

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Η δημιουργία του ΕΣΥ, επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. απετέλεσε μία από τις μεγάλες τομές για την χώρα μας, αφού απέκτησε σοβαρές υπηρεσίες υγείας ο μέσος και φτωχός Έλληνας και κυρίως η ελληνική επαρχία.

Δυστυχώς όμως , και από το ίδιο το ΠΑ.ΣΟ.Κ., το δημόσιο σύστημα υγείας αφέθηκε να ‘’κρεμάσει’’ περιορίζοντας σημαντικά τις υπηρεσίες του προς τον πολίτη και έτσι τα ανεγερθέντα νοσοκομεία  – κυρίως τα περιφερειακά – διατηρήθηκαν μέχρι σήμερα υποστελεχωμένα.

NOVA

Την αξία του ΕΣΥ ως δημόσιο αγαθό, την ζήσαμε εμφατικά πολύ πρόσφατα με την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid – 19. Εκεί φάνηκε περίτρανα τι σημαίνει δημόσιο σύστημα υγείας, που έστω και κολοβωμένο στάθηκε στο ύψος του χάρις στην αυτοθυσία και την υπευθυνότητα του προσωπικού τους, κάθε βαθμίδας. Τότε μάλιστα οι κυβερνώντες, οι ίδιοι που είναι και σήμερα, εκθείαζαν το δημόσιο σύστημα υγείας και υπόσχονταν αναβάθμισή του. Και όλοι αναθαρρήσαμε.

Δυστυχώς όμως συνέβει ακριβώς το αντίθετο. Το ΕΣΥ οδηγείται σε αποδυνάμωση και σε απόλυτη αποστελέχωση. Οι περιφερειακές μονάδες υγείας που διατηρούν τον τίτλο ‘’Νοσοκομείο’’ αποτελούν πλέον αδιαβάθμητες μονάδες υγείας που λειτουργούν περιστασιακά. Απλά διατηρούν τις επιγραφές τους. Δυστυχώς  το δημόσιο σύστημα υγείας καταρρέει με πάταγο. Πανελλαδικό φαινόμενο βέβαια αλλά νομίζω στην τουριστική Κρήτη έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις μέσα σε πολύ λίγο χρόνο, τους τελευταίους 6-8 μήνες.

Χαρακτηριστική περίπτωση το Νοσοκομείο μας , νοσοκομείο β’ επιπέδου για την Κρήτη, σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό. Από τον Οκτώβρη του ’23 μέχρι σήμερα – 9-10 μήνες – διαλύεται εις τα εξ ων συνετέθει. Χωρίς κανένας αρμόδιος να ενδιαφέρεται. Μια πρότυπη αναισθησιολογική κλινική με ιατρείο πόνου εξαφανίσθηκε δια μιάς ενώ και υπόλοιπες κλινικές (χειρουργική, καρδιολογική, παθολογική, ακτινολογικό,ΜΕΘ, κλπ) καταρρέουν. Διαχειριζόμαστε πλέον την μιζέρια μας. Μετακινούμε – με εντέλλεσθε – τους γιατρούς των 4 νοσοκομείων του νομού γύρω γύρω χωρίς αποτέλεσμα. Κι όμως στο νομό υπάρχουν δύο πολιτικά στελέχη πρώτης γραμμής σήμερα. Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας είναι από τα μέρη μας. Δυστυχώς η προεκλογική κυβερνητική υπόσχεση για σταθερότητα, υπευθυνότητα τουλάχιστον στον τομέα της υγείας μένει κενό γράμμα.

Ως λύση του προβλήματος έχει επιλεγεί από την κυβέρνηση, εκβιαστικά, η κάλυψη εφημεριών στα δημόσια νοσοκομεία από ιδιώτες γιατρούς. Αλήθεια πιστεύουν ότι ο ιδιώτης γιατρός, όσο ικανός και να είναι, μπορεί να παίξει τον ρόλο του νοσοκομειακού γιατρού; Όχι λόγω ελλειπών γνώσεων ή ικανοτήτων. Γιατί δεν είναι μόνο οι γνώσεις που χρειάζεται, αλλά και η συνεργασία και το ‘’σμίξιμο’’ με το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό και η γνώση του ‘’χώρου’’ και η αξιοποίηση του όλου ‘’συστήματος’’ ενός νοσοκομείου που αποκτιέται με την συνεχή παρουσία και την συνυπηρέτηση στο χώρο. Οι ιδιώτες γιατροί, άξιοι καθ’ όλα, λειτουργούν μέσα σε ένα διαφορετικό πλαίσιο που έχουν επιλέξει εκείνοι, ως ελεύθεροι πολίτες. Και όπως πλέον οι ιατρικές παροχές έχουν μεταφερθεί στον ιδιωτικό τομέα – και έτσι κι αλλιώς υπάρχει πολύ δουλειά στα ιδιωτικά ιατρεία πλέον – οι ιδιώτες γιατροί δεν επιθυμούν εμπλοκή  με τον δημόσιο τομέα. Αυτές οι πρακτικές αυταρχικής επιβολής θυμίζουν άλλες εποχές αλήστου μνήμης. Πάμε να αντιμετωπίσουμε τον καρκίνο με τσιρότα και ασπιρίνες δηλαδή.

Mechanical Solutions

Εκδηλώσεις, όπως το χτεσινό μονοθεματικό ΔΣ στην πόλη μας όταν γίνονται απανωτά – έτσι για να γίνουν και όχι γιατί προσδοκούμε σοβαρά αποτελέσματα – αποτελούν κατά την ταπεινή μου άποψη ασκήσεις ψυχοθεραπείας και μέσο εκτόνωσης της έντασης. Μιλώ εξ ιδίας πείρας.

Και φάνηκε ξεκάθαρα  η αλήθεια του παραπάνω ισχυρισμού μου με την gest star εμφάνιση του Υπουργού Υγείας κ. Γεωργιάδη. Λόγω κυβερνητικού δημάρχου. Είπε τίποτα; Όχι. Προτάθηκε όμως ξανά νέα μελέτη για δημιουργία καταλληλότερου χάρτη υγείας του νομού!!!! Δηλαδή την μπάλα στην εξέδρα για καθυστέρηση. Αλήθεια; Ακόμα θα κάνουμε μελέτες; Τόσα χρόνια δεν ξέρουμε ακόμα πιο είναι το πρόβλημα στον χώρο της υγείας στο Λασίθι και ξαναεπικαιροποιούμε τις πριν λίγο καιρό  επικαιροποιημένες μελέτες; Και ποιο θα είναι το σενάριο με βάση το οποίο θα συνταχθεί η νέα μελέτη; Ένα νοσοκομείο β’ επιπέδου με 3 ενισχυμένα Κέντρα υγείας – με τις βασικές κλινικές – ή 4 υπολειτουργούντα και αλληλοσυγκρουόμενα δήθεν νοσοκομεία; Πότε θα σταματήσει η μικροπολιτική – λόγω πολιτικού κόστους – σε βάρος του Λασιθιώτη από την Ζάκρο μέχρι το Οροπέδιο; Τέσσερα νοσοκομεία σε ένα νομό 70.000 κατοίκων μπορούν να συντηρηθούν οικονομικά; Γιατί μας κοροϊδεύουν; Οι οικονομίες  κλίμακος που αναζητούνται, στην περίπτωση του Λασιθίου πως θα ικανοποιηθούν; Ή η πρόταση είναι ξανά – το χιλιοπαιγμένο παράλογο σενάριο – ένα νέο νοσοκομείο στην Παχεία Άμμο; Και αν θα βρεθούν πιστώσεις για την κατασκευή ενός τέτοιου μεγαλεπήβολου έργου με τι πιστώσεις θα λειτουργήσει; Ποιο θα είναι το κίνητρο για την στελέχωση του; Οι Σημερινοί μισθοί; Και αντί για τέτοια εκτός λογικής σενάρια γιατί δεν βρίσκονται πολύ λιγότερες πιστώσεις για την στελέχωση των ήδη υφισταμένων δομών του νομού που θα έχουν και άμεση ανταπόδοση για την επόμενη 15ετία; Ντροπή.

Το ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό/τεχνικό προσωπικό του ΕΣΥ ζητά απλά τα αυτονόητα για να συνεχίσει να μας υπηρετεί. Θέλει καλύτερες συνθήκες δουλειάς δηλαδή καλύτερους μισθούς (αυξήσεις, μπόνους, κίνητρα, κλπ), σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και φυσικά σεβασμό της προσωπικότητάς τους. Και μας έχει αποδείξει πολλάκις και περίτρανα ότι μπορεί να υπηρετήσει σωστά την υγεία του Έλληνα.

Μπορεί λοιπόν η κυβέρνηση αυτά που πρέπει να δώσει για να συνεχίσουν να μας υπηρετούν; Μόνο έτσι θα σταματήσει το doctor drain. Αλλιώς η αιμορραγία θα συνεχίζεται αμείωτη. Σήμερα οι μισθοί των Ελλήνων ιατρών ξεπερνούν μόνο τους μισθούς των γιατρών της Βουλγαρίας σε επίπεδο ΕΕ. Πως θα μείνουν λοιπόν στη χώρα που τους σπούδασε; Με ψίχουλα; Η ίδια η χώρα δεν λυπάται τα χρήματα που διαθέτει για την μόρφωσή τους χωρίς να μπορεί να τα αποσβέσει; Γνωρίζουμε πολύ καλά τις απολαβές τους στα Ευρωπαϊκά κράτη. Υπάρχει σύγκριση; Έχουμε το κουράγιο να σταματήσουμε τις εύκολες επιδοματικές πολιτικές και με τα χρήματα αυτά να στήσουμε κοινωνικές δομές και δομές υγείας που αξίζουν στους Έλληνες; Απαιτείται όμως σταμάτημα του λαϊκισμού και της παροχολογίας. Η βελτίωση των κοινωνικών δομών και των δομών υγείας αποτελεί ίσως τον καλύτερο και ποιο αποδοτικό κοινωνικό μισθό για τον πολίτη με κέρδος και για το κράτος. Θέλει όμως ‘’δύσκολες’’ πολιτικές αποφάσεις και πολιτικούς με όραμα και θέληση για αλλαγή που δεν μετράνε μόνο το πολιτικό κόστος.

Φυσικά όχι τόσο ‘’δύσκολες’’ (sic) όσο η εξελισσόμενη επιλογή ΔΥΠαρχών. Όπου – μιλώντας για την Κρήτη και την 7η ΥΠΕ που δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία – μέσω της συνέντευξης έχουμε μία από τα ίδια. Με τον βαθμό της συνέντευξης ανατρέπονται τα αντικειμενικά κριτήρια με ‘’χειρουργικό’’ τρόπο. Αυτή είναι η αξιοκρατία που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση; Ποιος κοροϊδεύει ποιόν;

Θα πω δυό λόγια και για την επιτροπή αγώνα για το ΓΝΑΝ που έχει συσταθεί εδώ και καιρό με την συμμετοχή όλων των φορέων της πόλης όπου συμμετέχω και γω. Η συμμετοχή όλων μας έφερε τα μέχρι σήμερα μετρήσιμα και σοβαρά αποτελέσματα ως προς την επιτυχία των εκδηλώσεων αλλά μάλλον χωρίς αντίκρισμα για τα διεκδικούμενα. Άρα ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση. Όχι όμως μόνοι μας ως Λασίθι. Η θέση της Επιτροπής Αγώνα που καταγράφηκε είναι ότι εν μέσω θέρους δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε επιτυχημένες δυναμικές παγκρήτιες ενέργειες. Και δεν μιλάμε για μια επίσκεψη στην 7η ΔΥΠΕ, αλλά για παγκρήτιο συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία του Ηρακλείου. Όμως εδώ ακριβώς είναι το ζήτημα. Ένα παγκρήτιο συλλαλητήριο. Μια τέτοια επιτυχημένη δράση θα ταρακουνήσει σίγουρα. Γιατί λόγω του θέρους και του έντονου τουριστικού ρεύματος που έχουμε, θα αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη σημασία και δημοσιότητα αφού θα περάσει σέ όλα τα εθνικά και παγκόσμια media και ίσως η κυβέρνηση να το αξιολογήσει πιο σοβαρά. Αυτό πρέπει να είναι το επόμενο βήμα μας. Με την ουσιαστική εμπλοκή όμως και της Περιφέρειας. Και των τουριστικών φορέων του νησιού (Ξενοδόχοι, Τουριστ. Πράκτορες, κλπ). Γιατί τουρισμός χωρίς σοβαρό υποστηρικτικό σύστημα υγείας αργά η γρήγορα θα καταρρεύσει. Και πρέπει να το προσπαθήσουμε άμεσα. Εξ άλλου ο συντονισμός όλων των εμπλεκομένων φορέων την περίοδο του κορωνοϊού με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων ( πρόεδρος ο άξιος Μιχ. Βλατάης) απέδειξε ότι είναι δυνατός.

Τώρα όσο για τα ψηφίσματα που προκύπτουν από συναντήσεις φορέων με πλειοψηφίες και όχι με σύνθεση των απόψεων που κατατίθενται ώστε να πείθει ότι καταγράφεται η ομοφωνία και η ομοθυμία των συμμετεχόντων, αποδυναμώνονται από μόνα τους. Και επιβεβαιώνουν τον εκτονωτικό ρόλο της προχτεσινής συνεδρίασης.

Τέλος τα περί αντιμετώπισης των προβλημάτων του ΓΝΑΝ μέσω του προϋπολογισμό του Δήμου Αγίου Νικολάου που αναφέρθηκε επίσης από Υπουργό και Δήμαρχο απαξιώ να τα σχολιάσω. Κρίμα. Γιατί δεν δόθηκαν ποτέ πόροι για τέτοιο σκοπό από την κυβέρνηση στον Δήμο ή σε οποιοδήποτε άλλο δήμο. Και εξ άλλου δεν μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο γιατί δεν είναι στις αρμοδιότητες των ΟΤΑ άρα δεν δικαιούνται χρηματοδότησης από τον κρατικό κορβανά. Άγνοια ή ηθελημένη παραπληροφόρηση; Γιατί 10 – 20 χιλίαδες ευρώ που θα μπορούσαν να διατεθούν από τα κουτσουρεμένα ίδια έσοδα του Δήμου, για έκτακτες μόνο περιστάσεις, ούτε για γάζες ενός έτους δεν αρκούν.

Το 41% που δόθηκε στους κυβερνώντες πριν ένα χρόνο  δεν ήταν λευκή επιταγή. Ήταν σαφής εντολή βελτίωσης της θέσης της χώρας αλλά και της καθημερινότητας του Έλληνα και υλοποίηση των προεκλογικών υπεσχημένων.

Το αποτέλεσμα των ευροεκλογών νομίζω επιβεβαίωσαν εμφατικά την δυσαρέσκεια του Έλληνα για την κυβερνητική ασυνέπεια. Και δεν ήταν καμπανάκι. Ήταν καμπάνα. Μεγάλη. Φυσικά και για όλο το πολιτικό σύστημα που αντί να ασχολείται με τα προβλήματα των πολιτών απλά διχειρίζεται κι αυτό τη μιζέρια του. Εισπράχθηκε λοιπόν σωστά; Φοβάμαι πως όχι.

Ελπίζω να διαψευστώ.

Αντώνης Εμμ. Ζερβός

Πρ. Δήμαρχος Αγ. Νικολάου

Υ.Γ.  Τα τελευταία χρόνια χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω τις υπηρεσίες υγείας του δημόσιου τομέα όπως και του ιδιωτικού και έχω μέτρο σύγκρισης. Του Βενιζελείου το 2018 (γαστρεντερολογικό/χειρουργικό), του ΓΝΑΝ το 2020 (χειρουργικό/κορωνοϊός) και του ΠΑΓΝΗ το τελευταίο 4μηνο (ακτινοθεραπευτικό) και διαπίστωσα –κυριολεκτικά στο πετσί μου – την πραγματικά υψηλή ποιότητα υπηρεσιών που παρέχουν οι εργαζόμενοι όλων των βαθμίδων παρ’ όλες τις περιορισμένες δυνατότητες που τους παρέχονται για να κάνουν σωστά το λειτούργημά τους. Γιατί γι’ αυτούς το νοιάξιμο για τον ασθενή είναι πραγματικό και όχι κατ΄ εντολήν του εργοδότη για να έχει πελατεία. Τους ευχαριστώ όλους από καρδιάς. Γιατρούς, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό για την ανθρωπιά και το δόσιμό τους σε όλους τους ασθενείς τους. Είναι κρίμα να καταρρεύσει αυτός ο βασικότατος πυλώνας της κοινωνίας μας. Το ΕΣΥ. Δηλαδή εμείς .


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button