Προβληματισμό προκαλεί και εκτός Ελλάδας η πρόσφατη απολογιστική έκθεση του ΔΝΤ για το πρώτο μνημόνιο, στην οποία γίνεται λόγος για «λάθη» στην πολιτική των δανειστών απέναντι στην Ελλάδα.
Αλλά πού ακριβώς έγιναν λάθη; Και πρέπει να διορθωθούν ή έχουν ήδη διορθωθεί, όπως ισχυρίζονται τα στελέχη του διεθνούς οργανισμού; Οι απόψεις διίστανται. Ο γερμανός ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάρκους Φέρμπερ συμφωνεί με όσους υποστηρίζουν ότι η έκθεση του ΔΝΤ δεν εκφράζει αυτοκριτική, αλλά κριτική απέναντι στους εταίρους της τρόϊκα, δηλαδή την ΕΕ και την ΕΚΤ- μία κριτική, την οποία αντικρούει ο Γερμανός ευρωβουλευτής.
«Κατ΄αρχήν το ΔΝΤ είναι ο οργανισμός που γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον πώς αποκαθίστανται τα δημόσια οικονομικά μίας χώρας. Γι’ αυτό ιδρύθηκε. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν πως ειδικά αυτός ο οργανισμός, που έχει τη μεγαλύτερη τεχνογνωσία παγκοσμίως στο συγκεκριμένο ζήτημα, ασκεί κριτική στην ΕΕ και την ΕΚΤ» λέει ο γερμανός ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle.
Περιθώρια για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους που υποδεικνύει η απολογιστική έκθεση, δεν βλέπει ο γερμανός ευρωβουλευτής «επί του παρόντος», όπως αναφέρει. Αλλά τότε, ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες της κριτικής που διατυπώνει το ΔΝΤ; «Οι συνέπειες είναι δεδομένες: Η Ελλάδα πρέπει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των δανειστών, ώστε το χρέος της να καταστεί βιώσιμο και να αναχρηματοδοτείται εκτός του μηχανισμού διάσωσης. Ακόμα δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το στάδιο. Πρέπει λοιπόν η Ελλάδα να παραμείνει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και να υλοποιήσει τις υποσχέσεις που έδωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και κυρίως η κυβέρνηση Παπανδρέου, έστω κι αν αυτό είναι επώδυνο για τη σημερινή κυβέρνηση Σαμαρά» υποστηρίζει ο Μάρκους Φέρμπερ.
«Πράσινη» σύμπλευση με το ΔΝΤ
Η συμπροεδρεύουσα των ευρωπαίων Πρασίνων στο Στρασβούργο Ρεμπέκα Χαρμς κινείται σε διαφορετική λογική και συμφωνεί με τις κριτικές επισημάνσεις του ΔΝΤ. Υποστηρίζει πως επιβεβαιώνεται η πάγια άποψη των Πρασίνων ότι η κρίση δεν αντιμετωπίζεται μόνο με περικοπές, αν και αυτό, όπως επισημαίνει, δεν αποτελεί ελληνική ιδιαιτερότητα, αλλά ισχύει για όλες τις χώρες που βρίσκονται σε μνημόνιο.
«Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για δημοσιονομική εξυγίανση σε όλες τις χώρες της κρίσης. Επιπλέον χρειάζεται πίεση από την Ευρώπη για μία πιο δίκαιη πολιτική στις χώρες της κρίσης, ιδιαίτερα για μεγαλύτερη φορολογική δικαιοσύνη με εξάλειψη των φορολογικών παραδείσων. Χρειαζόμαστε μία δημόσια συζήτηση για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής από μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες σήμερα δεν φορολογούνται στις χώρες, στις οποίες αποκομίζουν τα κέρδη τους» επισημαίνει η ευρωβουλευτής των Πρασίνων στην Deutsche Welle.
Κορυφαίοι πολιτικοί του Ευρωκοινοβουλίου εκφράζουν ανησυχία για την επιμονή στην ατζέντα των περικοπών, αλλά δεν φαίνονται αισιόδοξοι για άμεση αλλαγή πορείας. Ο προεδρεύων των ευρωπαίων Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ θεωρεί ότι «οι όποιες αποφάσεις αναβάλλονται για το τέλος του χρόνου», γιατί όπως υποστηρίζει «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει ‘όμηρος’ της εκλογικής ατζέντας στα κράτη-μέλη». Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Χάνες Σβόμποντα, μιλώντας στους δημοσιογράφους, καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να παρουσιάσουν συγκεκριμένες προτάσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου.
«Ζητήματα όπως η ανεργία, η φτώχεια, η φορολογική δικαιοσύνη πρέπει να έχουν προτεραιότητα. Δεν είναι μόνο τα ελλείμματα που πρέπει να μας απασχολούν, δεν είναι μόνο οι μακροοικονομικές, αλλά και οι κοινωνικές ανισορροπίες. Διαφορετικά θα χάσουμε την υποστήριξη των λαών προς το ευρωπαϊκό εγχείρημα» τονίζει ο αυστριακός ευρωβουλευτής.
«Παραδοχή αποτυχίας»;
Η Ευρωπαϊκή Αριστερά καταδικάζει την πολιτική λιτότητας σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους. Η επικεφαλής της Αριστεράς στο Στρασβούργο Γκάμπυ Τσίμερ προβλέπει εκτεταμένη συζήτηση για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους τους επόμενους μήνες και δηλώνει ότι δεν θα ανεχθεί τη σημερινή στάση της Κομισιόν, η οποία θεωρεί εκτός πραγματικότητας την απολογιστική έκθεση
«Η έκθεση του ΔΝΤ είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Ομολογεί ότι έγιναν λάθη στους υπολογισμούς, στις προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη, στην εκτίμηση των συνεπειών. Ουσιαστικά πρόκειται για την παραδοχή μίας μεγαλειώδους αποτυχίας» λέει η Γκάμπυ Τσίμερ.
Στον ίδιο τόνο ο και ο κύπριος ευρωβουλευτής Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, επικρίνει την επιμονή στις πολιτικές λιτότητας. Σε ερώτηση της Deutsche Welle, εάν θεωρεί ότι παρόμοια «λάθη» του ΔΝΤ δρομολογούνται και στην Κύπρο, ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ τονίζει: «Εδώ κι αν έγιναν λάθη, όχι μόνο από το ΔΝΤ, αλλά και από τα άλλα παρακλάδια της τρόικας. Είναι τεράστιο λάθος να χρησιμοποιείς μια μικρή χώρα ως πειραματόζωο, τουλάχιστον δεν δείχνει εντιμότητα».
Γιάννης Παπαδημητρίου
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram