Σε ιδρύματα, ούτως ώστε να μην πεινάσουν, αφήνουν τα παιδιά τους οι Έλληνες γονείς της μεσαίας τάξης, γράφει σε άρθρο της η εφημερίδα Daily Mail. «Παιδιά γελούν και παίζουν στην αυλή. Μοιάζει μια διαχρονική ειδυλλιακή σκηνή αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για μια σύγχρονη ελληνική τραγωδία», αναφέρει ο αρθρογράφος.
«Γιατί αυτή είναι η εικόνα από ένα ίδρυμα για παιδιά στην Αθήνα. Αλλά πολλά από αυτά δεν είναι ορφανά ούτε μέλη δυσλειτουργικών οικογενειών. Είναι τα ξεχασμένα θύματα της κρίσης στην ευρωζώνη και μεταφέρονται εκεί από τους γονείς τους που δεν μπορούν πλέον να φροντίσουν ούτε για το φαγητό τους», λέει η εφημερίδα.
«Η οικονομική κατάρρευση στην Ελλάδα έχει προκαλέσει πόνο και βάσανα σε όλη τη χώρα. Αλλά σε ένα λαό που η ιδέα της οικογένειας είναι κυρίαρχη στην καθημερινή ζωή, οι νεότεροι πολίτες σηκώνουν από τα μεγαλύτερα βάρη της κρίσης. Πολλά παιδιά αφέθηκαν από τους γονείς τους σε ορφανοτροφεία και ιδρύματα για οικονομικούς λόγους. Ένα από τα ιδρύματα λέει πως 80 στα 100 παιδιά στους ξενώνες του είναι εκεί επειδή οι γονείς τους δεν μπορούν πια να τα θρέψουν. Το δέκα τοις εκατό των παιδιών στην Ελλάδα λέγεται πως είναι στα όρια της πείνας», συμπληρώνει το άρθρο.
Το ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρεται στο Ζάννειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας και Αγωγής. Ο ρεπόρτερ γνώρισε τον 9χρονο Νικόλα Ελευθεριάδη που μένει εκεί με τα αδέλφια του από Δευτέρα έως Παρασκευή. Οι γονείς του, Όλγα και Αλέξανδρος, παίρνουν τα παιδιά σπίτι κάθε Σαββατοκύριακο. Είναι και οι δύο άνεργοι.
Με πέντε παιδιά έδιναν τη μάχη της επιβίωσης με 400 ευρώ και «μαύρα» μεροκάματα. Η γιαγιά των παιδιών, μητέρα της Όλγας, συνέβαλε κι εκείνη συνεισφέροντας για τα παιδιά από το δικό της επίδομα καρκινοπαθούς. Αλλά φως δεν φαινόταν κι έτσι ο Νικόλας και τα δύο μικρότερα αδέλφια του ζουν εδώ κι ένα χρόνο στο Ζάννειο.
«Ήταν τόσο σκληρό, απίστευτα σκληρό, ειδικά στην αρχή», αφηγείται στην εφημερίδα η μητέρα τους. «Δεν μπορούσα να το αντέξω, τα παιδιά το συνήθισαν. Η μόνη παρηγοριά μου ήταν πως έδειχναν πιο χαρούμενα και οι δάσκαλοί τους είναι πολύ ευγενικοί και καλοί».
«Η ιστορία της οικογένειας Ελευθεριάδη αποτυπώνει τη δυσκολία της ζωής στη σύγχρονη Ελλάδα, με την οικονομία σε ελεύθερη πτώση και το ποσοστό ανεργίας στα υψηλότερα επίπεδα όλης της Ευρώπης», σημειώνει ο αρθρογράφος.
«Είναι τέτοια η κλίμακα της κρίσης που η οικονομική συρρίκνωση της Ελλάδας είναι ήδη διπλάσια βαθιά από της Βρετανίας κατά τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του ’30», προσθέτει.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram