Η υπερβολική χρήση smartphone είναι επιζήμια για την υγεία και ειδικά για το δέρμα. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η εξάρτησή μας από τα gadget έχει αυξηθεί κατακόρυφα, με αποτέλεσμα να περνάμε πολλές ώρες καθημερινά, μπροστά από μια οθόνη.
Η άλλη κακή συνήθεια που έχουμε υιοθετήσει είναι να είμαστε συνεχώς με το κινητό μας στο χέρι: Από την ώρα που ξυπνάμε μέχρι που κλείνουμε τα μάτια. Από τη στιγμή μάλιστα που, λόγω καραντίνας, δεν μπορούσαμε να βγούμε έξω ή να συναντήσουμε κανέναν, το smartphone έγινε ο… σύντροφός μας που μας κρατούσε κοινωνικά ενήμερους.
Η υπερβολική ωστόσο χρήση του κινητού είναι επιζήμια για την υγεία, ειδικά για το δέρμα. Η αυξημένη έκθεση σε αυτό μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα όπως πονοκεφάλους, πόνους στον αυχένα, προβλήματα όρασης, αλλά και ακμή, ρυτίδες και άλλα.
Η Soumali Adhikary, beauty and lifestyle blogger, ανέφερε στο indianexpress.com ορισμένα κοινά δερματικά προβλήματα που προκαλούνται από την υπερβολική χρήση smartphone και πώς μπορούμε να τα αποτρέψουμε.
Πώς τα κινητά βλάπτουν το δέρμα σας
Ακμή: Κάθε ίντσα του κινητού σας έχει μικρόβια, γεγονός που το καθιστά ίσως το πιο ανθυγιεινό πράγμα με το οποίο αλληλεπιδράτε συνεχώς. Κάθε φορά που πραγματοποιείτε μια κλήση, αυτά τα μικρόβια μετακινούνται στο πρόσωπό σας και μπορεί να προκαλέσουν κάποια φλεγμονή του δέρματος.
Λύση: Καθαρίστε το τηλέφωνό σας κάθε μέρα με αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια και φροντίστε να το απολυμαίνετε αφού το έχει πιάσει κάποιο άλλο άτομο.
Αλλεργίες: Εάν εμφανίσετε εξανθήματα στα μάγουλά σας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχετε κάποια αλλεργική αντίδραση στο τηλέφωνό σας. Όχι όλα, αλλά τα περισσότερα κινητά περιέχουν νικέλιο και χρώμιο στο περίβλημά τους που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική δερματίτιδα με την επαφή.
Λύση: Η ιδανική μέθοδος είναι να βάλετε το κινητό σας τηλέφωνο σε μια πλαστική θήκη ή να το καλύψετε με ένα προστατευτικό.
Πρόωρες ρυτίδες: Το συνεχές κοίταγμα της οθόνης μπορεί να προκαλέσει ρυτίδες γύρω από τα μάτια και πρόβλημα στον λαιμό. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν κάθετες ρυτίδες ανάμεσα στα φρύδια.
Λύση: Οι ειδικοί προτείνουν να κρατάτε το τηλέφωνό σας στο ύψος των ματιών. Χρησιμοποιήστε κρέμες ματιών και κρέμες σύσφιξης του δέρματος για την ενίσχυση της ευελιξίας και για της παραγωγής κολλαγόνου.
Φως τηλεφώνου: Το μπλε φως του τηλεφώνου διεισδύει πιο βαθιά στο δέρμα σας σε σύγκριση με το φως UVA/UVB. Με απλά λόγια, η συνεχής χρήση ενός τηλεφώνου για τρεις ώρες μπορεί να βλάψει το δέρμα σας, όσο μια ώρα έκθεσης στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία. Μπορεί να μαυρίσει το δέρμα σας και να σας δημιουργήσει πολλά ακόμη δερματικά προβλήματα.
Λύση: Το απλό κόλπο για να αποφύγετε τη μελάγχρωση είναι να μην χρησιμοποιείτε συνεχώς το κινητό σας τηλέφωνο! Μπορείτε επίσης να ενεργοποιήσετε τη σκοτεινή/νυχτερινή λειτουργία, καθώς και να μειώσετε τη φωτεινότητα του τηλεφώνου σας.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram