Εξι βήματα για τη βελτίωση της ποιότητας του νερού μας
Μια νέα μελέτη παρέχει έξι βήματα για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από άζωτο και τη βελτίωση της ποιότητας του νερού.
Τα αζωτούχα λιπάσματα είναι ζωτικής σημασίας για τις καλλιέργειες που τροφοδοτούν τον κόσμο, ωστόσο όταν χρησιμοποιούνται σε υπερβολικό βαθμό μπορούν να μολύνουν το νερό μας για δεκαετίες.
Μια νέα μελέτη παρέχει έξι βήματα για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από άζωτο και τη βελτίωση της ποιότητας του νερού. Δεδομένου ότι το άζωτο παραμένει στο έδαφος για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, οι προσπάθειες διαχείρισης του νερού μπορεί να φαίνονται μάταιες, επειδή χρειάζεται πολύς χρόνος για να δούμε αποτελέσματα. Η μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Βατερλώ παρέχει έναν οδικό χάρτη για τους επιστήμονες, τις αρχές και το κοινό για την ταχύτερη βελτίωση της ποιότητας του νερού μας.
«Πρέπει να σκεφτούμε την κληρονομιά που αφήνουμε για το μέλλον με στρατηγικό τρόπο τόσο από επιστημονική όσο και από κοινωνικοοικονομική οπτική γωνία», δήλωσε η Ναντίτα Μπάσου, καθηγήτρια Γης και Περιβαλλοντικών Επιστημών και Πολιτικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Βατερλώ και επικεφαλής της μελέτης. «Αυτή είναι μια έκκληση για δράση για να αποδεχτούμε ότι υπάρχουν αυτές οι κληρονομιές και να καταλάβουμε πώς να τις χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας».
Η μελέτη προτείνει τα ακόλουθα έξι βήματα:
1. Ερευνα για να ποσοτικοποιήσουμε το χρονικό διάστημα που το άζωτο παραμένει στα οικοσυστήματα ώστε να προσαρμοστεί το ένα νέο χρονοδιάγραμμα.
2. Βρείτε τρόπους να χρησιμοποιήσετε το «κληρονομημένου άζωτο» (σ.σ πρόκειται για το άζωτο που έχει συσσωρευτεί στα υπόγεια ύδατα και τον υδροφόρο ορίζοντα) ως πηγή για την καλλιέργεια αντί να προσθέτετε νέα αζωτούχα λιπάσματα στα οικοσυστήματα.
3. Στοχευμένες στρατηγικές προστασίας/ διατήρησης για την καλύτερη δυνατή βελτίωση της ποιότητας νερού αντί για μια γενικευμένη, «μαζική» προσέγγιση.
4. Συνδυάζει μεθόδους που μειώνουν την ποσότητα αζώτου η οποία έχει απομακρυνθεί ήδη από τα χωράφια, όπως σε υγρότοπους, με μεθόδους που συλλέγουν άζωτο το οποίο έχει συσσωρευτεί στο έδαφος.
5. Παρακολούθηση της ποιότητας του νερού τόσο σε μεγάλη όσο και σε μικρή κλίμακα, έτσι ώστε τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα να είναι ορατά σε κλίμακες όπως σε ένα αγρόκτημα.
6. Κατά την αξιολόγηση των οικονομικών επιπτώσεων, ενσωματώστε τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες αναλύσεις κόστους-οφέλους.
Η μελέτη, «Managing Nitrogen Legacies to Accelerate Water Quality Improvement», δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διαδίκτυο.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram