Πιθανότατα ο κόσμος των αστέγων είναι πολύ μακρινός για όλους εμάς, την ίδια ώρα όμως είναι και πολύ κοντά μας. Μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας ή και ακόμα σε μεγάλες πόλεις στην υπόλοιπη Ελλάδα αρκεί για να έρθεις αντιμέτωπος με την ωμή πραγματικότητα.
Δεκάδες άνθρωποι δίνουν καθημερινά αγώνα για την επιβίωσή τους, κάνουν ουρές σε συσσίτια, αγωνιούν για ένα ακόμα κομμάτι ψωμί και λίγο νερό και δεν ξέρουν αν θα καταφέρουν να αντέξουν τις πολύ κρύες μέρες του χειμώνα ή και ακόμα τις πολύ ζεστές μέρες που βιώνουμε τις τελευταίες εβδομάδες του Ιουνίου..
Οι τρόποι για να τους βοηθήσουμε είναι πολλοί και σίγουρα ο καθένας από εμάς σκέφτεται κι άλλους. Πέρυσι, η βρετανική έκδοση της HuffPost, παρουσιάζει μερικούς απλούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε όλοι να προσφέρουμε στον άνθρωπο που το έχει ανάγκη.
Σας τους παραθέτουμε ώστε να πάρετε ιδέες
-Ενημερώστε τις Αρχές
Για παράδειγμα μπορείτε να καλέσετε το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου σας ώστε να ενημερώσετε πως κάποιος άνθρωπος έχει ανάγκη. Οι υπάλληλοι του γραφείου μπορούν να σας δώσουν πληροφορίες για τους θερμαινόμενους χώρους στην πρωτεύουσα αλλά και την επαρχία αλλά και να σας κατευθύνουν για την κάθε περιοχή ξεχωριστά.
Σε άλλη περίπτωση μπορείτε να καλέσετε το 100 ζητώντας βοήθεια για τους ανθρώπους που βρίσκονται στο δρόμο.
-Δώστε τους ρούχα και κουβέρτες
Να θυμάστε πως αυτά που για εσάς είναι δεδομένα, για άλλους μπορεί να είναι δώρο πολυτελείας. Τα ρούχα είναι πολύ σημαντικά, όπως είναι και τα παπούτσια και τα τρόφιμα. Άλλα είδη που μπορείτε να δώσετε είναι κουβέρτες, παλτά, βιβλία και μικρά είδη κουζίνας, όπως σκεύη και κύπελλα.
-Δώσε χρόνο
Για τους περισσότερους από εμάς ο χρόνος είναι μια έννοια πολύτιμη, η οποία καλώς ή κακώς περνάει τόσο γρήγορα, που σχεδόν κανείς δεν τον καταλαβαίνει. Το ίδιο ισχύει και για τους συνανθρώπους μας που τυχαίνει να ζουν στο δρόμο. Δεν υπάρχει καμία διαφορά ως προς αυτό, όμως υπάρχουν πολλές ως προς το πώς ορίζουμε τη διαβίωση μας. Ένας άστεγος στο χρόνο του πιθανότατα θα ζητήσει χρήματα από περαστικούς, θα ζητιανέψει για να επιβιώσει. Εσύ; Μην προσπεράσεις βιαστικά! Δώσε χρόνο. Μια συζήτηση, μια κουβέντα, λίγο φαγητό, ένα μπουκάλι νερό είναι αρκετά… Αυτά που θα «κερδίσεις» θα είναι πολλά περισσότερα από όσα θα «ξοδέψεις
-Νιώσε τις ανάγκες του
Λίγο νερό και φαγητό, μια καλημέρα, μια κουβέντα ίσως είναι ανθρωπίνως αρκετά, όμως μια υγιής διαβίωση ενός ανθρώπου απαιτεί και… υγεία. Ρούχα καθαρά, ρούχα που πλέον δε χρειάζεσαι, κάλτσες, μπουφάν και παντελόνια που ίσως σου είναι πια άχρηστα, για κάποιον άλλον είναι ίσως κάτι παραπάνω από σημαντικά
-Αγοράστε τους ένα ρόφημα
Εκεί που υπάρχουν άπειρα καφέ και φούρνοι. Τι θα λέγατε αν δίνατε περίπου δύο ευρώ για να τους αγοράσετε ένα κρύο ή ζεστό ρόφημα όταν έξω κάνει τόσο κρύο ή ζέστη
-Γίνετε εθελοντές
Αν φυσικά έχετε ελεύθερο χρόνο, τολμήστε το. Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες στις οποίες θα μπορούσατε να προσφέρετε είτε έχετε ελεύθερη μια ώρα την εβδομάδα, είτε μια ώρα το μήνα. Απευθυνθείτε στο δήμο σας και ζητήστε πληροφορίες σχετικά.
-Κάντε δωρεές
Αν από την άλλη δεν έχετε ελεύθερο χρόνο και θέλετε να προσφέρετε, μπορείτε να κάνετε κάποια δωρεά. Δωρίστε κάποια χρήματα σε κάποιο ίδρυμα για παράδειγμα. Αυτό δεν θα βοηθήσει μόνο άστεγους αλλά και άτομα που έχουν ανάγκη.
Καμιά καταγραφή
Κι ενώ η Ευρώπη σε μεγάλο βαθμό γνωρίζει πόσοι είναι οι άνθρωποι που αναγκάζονται να μένουν στον δρόμο, δεν συμβαίνει το ίδιο και στη χώρα μας. Πανελλαδική καταγραφή για τον αριθμό των αστέγων που βρίσκονται στους ελληνικούς δρόμους δεν υπάρχει, γι’ αυτό και η έρευνα της FEANTSA «δανείζεται» στοιχεία από παλαιότερη μελέτη που είχε πραγματοποιήσει το 2015 (!) το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ μόνο για την Αττική. Σε αυτή καταγράφονταν 17.720 άστεγοι στον δρόμο αλλά και άτομα στερούμενα κατοικίας, τα οποία διέμεναν σε καταλύματα για αστέγους.
Η αστεγία εξελίσσεται σε μεγάλο πρόβλημα για ολόκληρη την Ευρώπη, με περισσότερους από 700.000 να αντιμετωπίζουν την έλλειψη στέγης κάθε βράδυ. Μάλιστα, σε διάστημα 10 ετών ο αριθμός των αστέγων αυξήθηκε κατά 70%. Αυτά τα αποθαρρυντικά στοιχεία είναι που έκαναν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περασμένη Τρίτη να απευθύνει μια σειρά από συστάσεις προς τα κράτη – μέλη, σημειώνοντας ότι η στέγαση αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και ζητώντας παράλληλα την ανάληψη ισχυρότερης δράσης για την εξάλειψη του φαινομένου στην ΕΕ έως το 2030.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram