To κινητό είναι πλέον η συσκευή που δεν αποχωριζόμαστε ποτέ και πουθενά! Επικοινωνία, πληροφόρηση και διασκέδαση είναι όλα μέσα σε αυτήν την μικρή συσκευή που συχνά μονοπωλεί την καθημερινότητά μας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν το αποχωρίζονται το κινητό ούτε στο κρεβάτι πιστεύοντας πως έτσι θα χαλαρώσουν πριν από τον βραδινό ύπνο ή χρησιμοποιώντας το ως ξυπνητήρι!
Όμως οι επιστημονικές μελέτες που ερευνούν την χρήση ηλεκτρονικών συσκευών και τη σχέση τους με τον ύπνο, καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: ο καλός βραδινός ύπνος και η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών (κινητό, τάμπλετ, κ.α.) δεν πάνε μαζί!
Ειδικά για το κινητό τηλέφωνο, επιβεβαιώθηκε επιστημονικά πως εμποδίζει το χρήστη να ξεκουραστεί και συνεπάγεται αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα του ύπνου του. Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο στάδιο σχετικής μελέτης μια ομάδα ατόμων εκτέθηκε σε ακτινοβολία ίση με αυτή που λαμβάνουμε όταν χρησιμοποιούμε το κινητό μας τηλέφωνο. Η άλλη ομάδα υποτίθεται πως εκτέθηκε στις ίδιες συνθήκες ακτινοβολίας αλλά στην πραγματικότητα ήταν ψευδής η έκθεση.
Στην συνέχεια και οι δυο ομάδες κοιμήθηκαν και διαπιστώθηκε πως όσοι εκτέθηκαν σε πραγματική ακτινοβολία χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο να μπουν στο πρώτο στάδιο του ύπνου. Πρόκειται για το πιο βαθύ στάδιο στην διαδικασία του ύπνου, όπου τα εγκεφαλικά κύματα (που αποτυπώνονται σε ηλεκτροεγκεφαλογράφημα) είναι αραιά και ήρεμα. Είναι το στάδιο όπου και η καρδιά εργάζεται με πιο χαλαρούς ρυθμούς και το σώμα περνάει στην φάση της βαθιάς χαλάρωσης και αναζωογόνησης. Η πρώτη ομάδα λοιπόν αποδείχτηκε πως, λόγω της υπερδιέγερσης από την χρήση κινητού, τελικά παρέμεινε λιγότερο χρόνο στο βαθύτερο στάδιο ύπνωσης.
Πώς εξηγείται αυτό;
H απάντηση βρίσκεται στην ορμόνη με την ονομασία μελατονίνη που σχετίζεται με τον κύκλο του ύπνου προκαλώντας την γνωστή υπνηλία. Όταν κοιμόμαστε τα επίπεδα της μελατονίνης, φυσιολογικά ανεβαίνουν. Η ακτινοβολία του κινητού όμως διαταράσσει την φυσική παραγωγή της ορμόνης, μην επιτρέποντας στον εγκέφαλο να ξεκουραστεί και να επιβραδύνει τους ρυθμούς του. Οι ερευνητές επίσης στοχοποιήσαν την ακτινοβολία της συσκευής ως αιτία για αϋπνία αλλά και πονοκεφάλους πριν από τον ύπνο.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram