Μια μεγάλη κοιλάδα που απλώνεται ανάμεσα -κυρίως- στον Ψηλορείτη και στα μικρότερα βουνά Κέδρος και Σάμιτος. Αυτή είναι η περιοχή του Αμαρίου, πλούσια σε πράσινο και τρεχούμενα νερά, μα πλούσια και σε παραδοσιακά χωριά που, όπως όλη η ευρύτερη περιοχή τους, έχουν αντισταθεί με επιτυχία στον μαζικό τουρισμό.
Οικισμοί όπως του Καλογέρου, το Νευς Αμάρι, η Βισταγή, το Θρόνος, ο Φουρφουράς αποκαλύπτουν μια όψη της Κρήτης που θα ήθελες να βλέπεις πιο συχνά.
Το Αμάρι (παλιότερα ονομαζόταν Αμάριον και Νευς Αμάρι) είναι παραδοσιακός ορεινός οικισμός της δημοτικής κοινότητας Σιβρίτου, του δήμου Αμαρίου του νομού Ρεθύμνης. Από το χωριό έλαβε την ονομασία της κατά την βενετοκρατία ολόκληρη η ομώνυμη επαρχία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της απογραφής του 2011, ο πληθυσμός του Αμαρίου ανέρχεται στους 111 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και την γεωργία καλλιεργώντας κυρίως αμπέλια, ελαιόδενδρα, δημητριακά και ζωοτροφές.
Για πολλά χρόνια ήταν πρωτεύουσα και διοικητικό κέντρο της περιοχής Αμαρίου, προσελκύοντας εξέχουσες πνευματικές, κοινωνικές και οικονομικές φυσιογνωμίες που εγκαταστάθηκαν στο χωριό. Η λάμψη του παρελθόντος αντηχεί ακόμα τόσο στα κομψά νεοκλασικά κτίρια του Αμαρίου όσο και στα λόγια και τους τρόπους των τωρινών του κατοίκων.
Κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας στην Κρήτη το Αμάρι ήταν χωριό χριστιανικό, με μία μονάχα μουσουλμανική οικογένεια. Το μεταναστευτικό κύμα οδήγησε πολλούς κατοίκους στην Αφρική, αρχικά στην Αίγυπτο κι έπειτα στη Νότιο Αφρική, και στις ΗΠΑ. Οι μετανάστες δημιούργησαν περιουσίες κι ευεργέτησαν το χωριό τους κάνοντας δωρεές για διάφορα δημόσια έργα όπως το σχολείο, το δικαστήριο, το κτίριο της αστυνομίας, την κεντρική πλατεία του χωριού και πολλά άλλα.
Σήμερα, όμως, όπως συμβαίνει και στα περισσότερα ελληνικά χωριά, ο μόνιμος πληθυσμός του Αμαρίου μειώνεται καθώς οι περισσότεροι νέοι καταφεύγουν στις πόλεις για να βρουν δουλειές.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram