Τα προβλήματα που δημιουργούνται με τη συμβατική γραμμή του οφσάιντ στο σύστημα ελέγχου φάσεων του βιντεοδιαιτητή (VAR) οδήγησαν τη FIFA να στραφεί σε εταιρείες ηλεκτρονικών εφαρμογών για τη βελτίωση του συστήματος μέσω αυτόματης εφαρμογής αντίστοιχης με την τεχνολογία γραμμής τέρματος.
Σε μια περίοδο κατά την οποία το ποδόσφαιρο έχει γίνει πλέον θέαμα αποκλειστικά τηλεοπτικό, ελλείψει θεατών στις εξέδρες, η εξέταση κάθε λεπτομέρειας γίνεται τόσο σχολαστικά που θα έκανε περήφανους και… μικροβιολόγους.
Το «μικροσκόπιο» του VAR έχει κάποιες φορές προκαλέσει διαμαρτυρίες, αφού παρότι διορθώνει ομολογουμένως πολλά λάθη, οδηγεί μερικές σε τραβηγμένες αποφάσεις που ξεφεύγουν από το πνεύμα των κανονισμών. Υποτίθεται ότι το οφσάιντ μέσω VAR επρόκειτο να καταλογίζεται μόνο σε «σαφή και προφανή λάθη», κατά τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα της διεθνούς ομοσπονδίας κανονισμών ποδοσφαίρου (IFAB) Λούκας Μπρουντ. Ωστόσον στον ενάμιση χρόνο της εφαρμογής του και ιδίως όπου εφαρμόζεται η συμβατική γραμμή του ορίου του οφσάιντ, έχουν σημειωθεί πολλές αμφιλεγόμενες αποφάσεις.
Στην Αγγλία, για παράδειγμα, είχε σηκωθεί πολύς θόρυβος για την ακύρωση ενός κρίσιμου τέρματος του Σαντιό Μανέ στο 2-2 της Εβερτον με τη Λίβερπουλ, που θα χάριζε στους φιλοξενούμενους τη νίκη. Η «παγωμένη» εικόνα με τη γραμμή-όριο έδειχνε στην ίδια ευθεία τον Μανέ με τους αμυνόμενους. Την επαύριον του αγώνα ο Χοσέ Ενρίκε της Λίβερπουλ δήλωσε σαρκαστικά ότι το γκολ μπορεί να ακυρώθηκε διότι ο Μανέ είχε πιο μακριά… νύχια.
Τέτοιες οριακές αποφάσεις, που καταστρατηγούν μάλιστα την παλαιά αρχή ότι σε περίπτωση αμφιβολίας το πλεονέκτημα είναι υπέρ του επιτιθέμενου, θα πρέπει να λαμβάνονται με αυτόματο τρόπο και όχι με τα μάτια των διαιτητών VAR όπως γίνεται σήμερα, ώστε να περιοριστεί η πιθανότητα λανθασμένης εκτίμησης.
Ετσι η FIFA ανακοίνωσε ότι αναζητεί τρόπους αφενός βελτίωσης της εικόνας που βλέπουν οι διαιτητές ώστε να κρίνουν ορθά τις οριακές περιπτώσεις οφσάιντ, αφετέρου για την αυτόματη χάραξη της γραμμής του οφσάιντ ώστε να ορίζεται μηχανικά και όχι εμπειρικά, δηλαδή με το μάτι του διαιτητή VAR, αν ένας επιτιθέμενος καλύπτεται ή όχι.
Σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για την ανάπτυξη «ημιαυτόματης τεχνολογίας οφσάιντ», η οποία θα καταστήσει πιο αποτελεσματικό τον έλεγχο περιπτώσεων οφσάιντ. «Κατόπιν αρχικών επιδείξεων των δυνατοτήτων αυτής της νέας τεχνολογίας, τρεις πάροχοι τεχνολογίας εξέφρασαν ενδιαφέρον για την επόμενη φάση ανάπτυξης [της εφαρμογής]. Αυτή πάντως έπρεπε να αναβληθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, ωστόσο θα λάβει χώρα το νωρίτερο δυνατό το επόμενο έτος», ανέφερε η FIFA.
«Ο σκοπός αυτής της φάσης ανάπτυξης είναι να βελτιωθούν περαιτέρω οι αλγόριθμοι των συστημάτων με βάση μια συλλογή δεδομένων από εκατοντάδες διαφορετικές περιπτώσεις οφσάιντ», πρόσθεσε η ανακοίνωση της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Αν και αυτό δεν αντιστοιχεί ακόμη στην απόλυτη πιστότητα της τεχνολογίας γραμμής τέρματος, το σχέδιο της FIFA είναι να κατατείνει προς τα εκεί, προς εξάλειψη αμφισβητήσεων.
Η FIFA εξετάζει ακόμη τη δημιουργία ενός «VAR light». Η ελαφρότητά του δεν αφορά… λιπαρά ή σάκχαρα, αλλά στο κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας μιας φθηνότερης έκδοσης του συστήματος ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα επίπεδα του ποδοσφαίρου. Σχετική πρόταση πρόκειται να καταθέσει η FIFA στην ολομέλειά της καθώς και στην IFAB ώστε να θεσμοθετηθεί και το… VAR των φτωχών.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram