Η ανάπτυξη εναλλακτικών και θεματικών μορφών τουρισμού ώστε να εμπλουτισθεί και να διαφοροποιηθεί το υπάρχον σήμερα τουριστικό μοντέλο αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του δήμου Πλατανιά.
Στο πλαίσιο αυτό η δημοτική αρχή ανέλαβε σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών που όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Γιάννης Μαλανδράκης, έχουν ως στόχο την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής, την αύξηση της επισκεψιμότητας και την αξιοποίηση σημαντικών μνημείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δήμος δημιούργησε ειδικό πόρταλ για το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής ενώ πέτυχε να καταστεί επισκέψιμος ο Ιερός Ναός Μιχαήλ Αρχαγγέλου (Ροτόντα).
Ο ιδιόμορφος παλαιοχριστιανικός Ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου- βαπτιστήριο του 6ου αιώνα μ.χ., είναι κτισμένος σε επικλινές έδαφος έξω από τον οικισμό Κάτω Επισκοπή Κισάμου του Δήμου Πλατανιά.
Πρόκειται για περίκεντρο, ορθογώνιο κτίσμα, που αναπτύσσεται γύρω από μεγάλο, βαθμιδωτό εξωτερικά και μαστοειδή εσωτερικά τρούλο.
Ο ναός έχει ψηφιδωτά δάπεδα με διάκοσμο από φολίδες, κληματίδες, κισσόφυλλα, ψάρια και πλαίσιο από τεμνόμενα ημικύκλια, που μπορούν να χρονολογηθούν στο β’ μισό του 6ου αιώνα, εποχή κατά την οποία κατασκευάστηκε ολόκληρο το συγκρότημα. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι και ο τοιχογραφικός διάκοσμος που διασώζεται αποσπασματικά σε τέσσερα, ή πέντε στρώματα. Ο αρχικός διάκοσμος με την παράσταση της Ανάληψης και Αγίων στον τρούλο, του Ευαγγελιστή Ματθαίου στο νάρθηκα, του Αγίου Γεωργίου στο νότιο τμήμα και Αρχαγγέλου στην κόγχη του Ιερού, χρονολογούνται κατά τον 7ο αιώνα.
Ο ναός στα ανατολικά του οποίου υπήρχε κοιμητήριο είχε διατελέσει και έδρα Επισκοπής και σύμφωνα με τον δήμαρχο Πλατανιά, «πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ορθόδοξης πίστης που παρά το πλήρωμα του χρόνου, παραμένει πολύ καλά διατηρημένος».
Την Ροτόντα μπορούν πλέον να την επισκέπτονται οι πολίτες καθώς έπειτα από αλλεπάλληλες προσπάθειες του Δήμου Πλατανιά και του Δήμαρχου σε συνεργασία με την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, Ελένης Παπαδοπούλου, τοποθετήθηκε εποχιακός υπάλληλος της αρχαιολογίας. Ο χώρος θα παραμένει επισκέψιμος καθημερινά από τις 8:00π.μ., έως και τις 3:00μ.μ., από Δευτέρα έως και Κυριακή, (εκτός Τρίτης) για τους επόμενους μήνες.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram