Η ψυχική κατάρρευση είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια περίοδο έντονης ψυχικής δυσφορίας, κατά την οποία το άτομο συνήθως δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως παλιότερα, εκτελώντας απρόσκοπτα τις καθημερινές του λειτουργίες.
Παρόλο που δεν θεωρείται ιατρικός όρος, χρησιμοποιείται από πολλούς προκειμένου να περιγραφεί το έντονο αίσθημα άγχους ή και η αδυναμία αντιμετώπισης των προκλήσεων της καθημερινότητας. Αν και δεν υπάρχει ένας κοινός ορισμός για την ψυχική κατάρρευση, θεωρείται γενικά ως μια περίοδος κατά την οποία το σωματικό και συναισθηματικό στρες αυξάνεται σε τέτοιο βαθμό και εμποδίζει την ικανότητα του ατόμου να λειτουργεί αποτελεσματικά.
Τα σημάδια πριν την ψυχική κατάρρευση
Κατά την ψυχική κατάρρευση ενδεχομένως να εκδηλώσει κανείς σωματική ή και ψυχολογικά συμπτώματα, με αυτά να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Η υποκείμενη αιτία μπορεί επίσης να επηρεάσει τα συμπτώματα που εμφανίζονται. Η ποικιλία των συμπτωμάτων μπορεί να περιλαμβάνει:
- Άγχος με υψηλή αρτηριακή πίεση, τεταμένους μύες, αδέξια χέρια, ζάλη, στομαχικές διαταραχές και τρέμουλο.
- Αϋπνία.
- Καταθλιπτικά συμπτώματα, όπως η απώλεια ελπίδας.
- Ακραίες εναλλαγές στην διάθεση ή ανεξήγητες «εκρήξεις» θυμού.
- Κρίσεις πανικού, που περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, αίσθημα υπερβολικού φόβου και δυσκολία στην αναπνοή.
- Τα άτομα που καταρρέουν μπορεί επίσης να «αποτραβηχτούν» από την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους τους, αποφεύγοντας κοινωνικές επαφές και παραμένοντας απομονωμένος στο σπίτι.
Οι αιτίες της ψυχικής κατάρρευσης
Συνηθισμένη αιτία που «κρύβεται» πίσω από την ψυχική κατάρρευση αποτελεί το συσσωρευμένο άγχος, που μπορεί να αισθάνεται κανείς για παρατεταμένη χρονική περίοδο. Αυτό το άγχος μπορεί να προέλθει από εξωτερικούς παράγοντες, όπως είναι οι έντονοι ρυθμοί και το επίμονο εργασιακό άγχος, ένα πρόσφατο τραυματικό συμβάν, σοβαρά οικονομικά ζητήματα, μια σημαντική αλλαγή στην ζωή του ατόμου, ο κακός ύπνος και η αδυναμία χαλάρωσης.
Πώς θα την διαχειριστούμε;
Για να διαχειριστείτε τα προαναφερθέντα συμπτώματα είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε την κατάσταση στην οποία βρίσκεστε και να αφιερώσετε αρχικά λίγο στην φροντίδα της ψυχικής σας υγείας. Μερικές φυσικές στρατηγικές που θα μπορούσατε να δοκιμάσετε άμεσα περιλαμβάνουν τον διαλογισμό ή την yoga, που θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε νου και σώμα, την αποφυγή της καφεΐνης και του αλκοόλ όπως και η δημιουργία ενός σταθερού προγράμματος ύπνου, που θα ακολουθείτε με συνέπεια. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα ζεστό και χαλαρωτικό μπάνιο, την ανάγνωση του αγαπημένου σας βιβλίου δίχως του ψηφιακούς αντιπερισπασμούς ώστε να ξαπλώσετε ήρεμοι για να αποκοιμηθείτε. Θα μπορούσατε παράλληλα να υιοθετήσετε ορισμένες μικρές αλλά ιδιαίτερα σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως:
- Προσπαθήστε να γυμνάζεστε τακτικά, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Δεν είναι απαραίτητο να ολοκληρώνετε κάθε φορά μια δύσκολη προπόνηση, αρκούν τριάντα λεπτά απλής βάδισης στην γειτονιά σας.
- Ενσωματώστε τεχνικές χαλάρωσης όπως η βαθιά αναπνοή στην καθημερινή σας ρουτίνα.
Μπορείτε να μειώσετε το αίσθημα άγχους ή πανικού, κάνοντας μικρά διαλείμματα για να οργανώσετε όλα όσα θα πρέπει να κάνετε εντός ενός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου. - Οργανωθείτε επαρκώς τακτοποιώντας τόσο τον χώρο σας όσο και την ατζέντα σας ώστε να μην χάνεστε ανάμεσα στις πολλές υποχρεώσεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram