Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Μπλε πίθηκοι»: Λύθηκε το μυστήριο των αρχαίων τοιχογραφιών σε Κρήτη και Σαντορίνη

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Τον «γρίφο» τοιχογραφιών που απεικονίζουν μη γηγενή ζώα σε αρχαία έργα τέχνης φαίνεται πως έλυσαν οι επιστήμονες. Τα έργα έχουν τέτοια ακρίβεια που οι σύγχρονοι ερευνητές μπορούν με μια ματιά να πουν για ποιο είδος ζώου πρόκειται, σύμφωνα με το CNN.

Οι πίθηκοι vervet εμφανίζονται σε τοιχογραφία στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης. Το συγκεκριμένο είδος πιθήκου έχει στρογγυλεμένη μουσούδα, μια λευκή λωρίδα στο μέτωπο, μακριά ουρά και άκρα, κάτι που αποτυπώνεται με ακρίβεια στην τοιχογραφία.

NOVA

Τοιχογραφία στην Κνωσό της Κρήτης, δείχνει μπαμπουίνους. Εύκολα κάποιος γνώστης μπορεί να διακρίνει τα χαρακτηριστικά τους, όπως την άτριχη μουσούδα τους, την στενή τους μέση, το σχήμα του προσώπου τους.

Η ακρίβεια στην αποτύπωση των ζώων δεν αφορά μόνο την εμφάνιση αλλά και τη συμπεριφορά τους. Στις τοιχογραφίες, οι πίθηκοι vervet σκαρφαλώνουν ενώ οι μπαμπουίνοι βρίσκονται στο έδαφος.

Και τα δυο είδη αυτά πιθήκων, είναι γηγενή στην βορειοανατολική Αφρική. Η ύπαρξη των τοιχογραφιών, έρχονται να προστεθούν στις ενδείξεις που ήδη υπήρχαν για επαφές του Μινωϊκού πολιτισμού με αφρικανικούς πληθυσμούς.

Τι συμβαίνει όμως με το χρώμα των τοιχογραφιών;

Mechanical Solutions

Γιατί οι πίθηκοι έχουν μπλε χρώμα;

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο οι πολιτισμοί αντιλαμβάνονται τα χρώματα. Εκτιμούν ότι οι αρχαίοι καλλιτέχνες, κατηγοριοποιούσαν το  μπλε χρώμα στην ίδια χρωματική παλέτα με το γκρι και το πράσινο.

Μια άλλη θεωρία, συσχετίζει το χρώμα των τοιχογραφιών με τους αρχαίους Αιγυπτίους, οι οποίοι είχαν θεοποιήσει τους πιθήκους και τους ζωγράφιζαν μπλε, καθώς το θεωρούσαν ιερό το συγκεκριμένο χρώμα.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό  Antiquity, οι μικρόσωμοι και ευκίνητοι πίθηκοι συμβόλιζαν δραστηριότητες αναψυχής, ενώ οι μεγαλύτεροι και πιο δυνατοί μπαμπουίνοι, σχετίζονται περισσότερο με ιερές τελετές.

Οι συγγραφείς της έρευνας καταλήγουν στην εκτίμηση, ότι αποτύπωση πρωτευόντων σε μινωικά έργα επιβεβαιώνει την επικοινωνία μεταξύ των πολιτισμών και την αλληλεπίδραση των αρχαίων νησιωτών του Αιγαίου με πληθυσμούς από την Βόρειο Αφρική, όπου στους παράκτιους οικισμούς τους ζούσαν αυτά τα είδη ζώων.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button