Μήνας Νοέμβριος και στην Κρήτη τα ρακοκάζανα όπως κάθε χρόνο, κάνουν την εμφάνιση τους. Αν βρεθείτε στην Κρήτη αυτό το μήνα, ψάξτε σε κάποιο ορεινό χωριό της ενδοχώρας και σίγουρα θα βρείτε κάποια παρέα να αποστάζει το παραδοσιακό ποτό των Κρητών, με το ίδιο απαράλλακτο τρόπο όπως εδώ και χρόνια.
Η ρακή ή τσικουδιά συνοδεύει πάντα τις κοινωνικές εκδηλώσεις των Κρητικών. Είτε με παρέα είτε μοναχοί, οι Κρητικοί μοιράζονται πόνους και χαρές με το διάφανο, μυρωδάτο οινόπνευμα. Οπότε και η παραγωγή της τσικουδιάς δεν θα μπορούσε παρά να κατέχει σημαντική θέση στην αγροτική ζωή των Κρητικών. Κάθε φθινόπωρο μετά τη σοδειά του σταφυλιού ποικίλοι εορτασμοί κρασιού ξεκινούν σε όλη την Ελλάδα. Κατόπιν, σειρά έχει η παρασκευή της τσικουδιάς.
Η τσικουδιά είναι προϊόν μονής απόσταξης σε αντίθεση με το ούζο και το τσίπουρο. Ως πρώτη ύλη στο ρακοκάζανο μπαίνουν τα τσίκουδα ή στράφυλλα (πολτοποιημένα σταφύλια), απομεινάρια του πατήματος των σταφυλιών για να βγει ο μούστος. Καθώς το καζάνι αρχίζει να βράζει, σταγόνα σταγόνα αρχίζει να ρέει το πρώτο σώμα του αποστάγματος, το πρωτοράκι δηλαδή πολύ δυνατή ρακή σχεδόν σκέτη αλκοόλη. Όσο συνεχίζεται η απόσταξη, η ρακή παίρνει τις σωστές αναλογίες και βαθμούς, όπου η διαδικασία ολοκληρώνεται όταν επιτευχθεί η ιδανική θερμοκρασία, δηλαδή 18 βαθμούς. Η τσικουδιά περιέχει περίπου 37% αλκοόλ, γεγονός που την κατατάσσει στην κατηγορία των πλέον δυνατών αλκοολούχων ποτών και η κατανάλωση της πρέπει να γίνεται με μέτρο. Η τσικουδιά πέρα από εργαλείο “κοινωνικής επικοινωνίας”, φαίνεται να έχει θετικά οφέλη στην υγεία των ατόμων, όταν η κατανάλωση της γίνεται με σύνεση, δηλαδή 1-2 ποτηράκια την ημέρα. Αυτά είναι:
- Λόγο της παρουσίας αλκοόλης προκαλεί αγγιοδιαστολή και μειώνει την αρτηριακή πίεση.
- Έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, γιαυτό άλλωστε χρησιμοποιείτε σε πολλά γιατροσόφια για το κρυολόγημα, τον πυρετό και τον πονοκέφαλο.
- Σχετίζεται με ελάττωση των θανάτων από καρδιαγγειακά και μη θανατηφόρα εμφράγματα του μυοκαρδίου.
- Βελτιώνει τα επίπεδα των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα (δείκτη μάζας σώματος, ολική χοληστερόλη, LDL, HDL, τριγλυκερίδια, γλυκόζη, ινσουλίνη).
- Μειώνει την συγκολλητική ικανότητα των αιμοπεταλίων, των μορίων του αίματος που είναι υπεύθυνα για τις θρομβώσεις.
Βέβαια, θα πρέπει να τονιστεί ότι οι ευεργετικές ιδιότητες της τσικουδιάς επιτυγχάνονται όταν το άτομο έχει υοθετήσει έναν γενικότερο σωστό τρόπο ζωής, όπου σε αυτόν περιλαμβάνονται:
- Μια ισορροπημένη διατροφή μεσογειακού τύπου.
- Καθημερινή φυσική δραστηριότητα.
- Αποχή από το κάπνισμα.
Η ρακή ή τσικουδιά, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των Κρητικών και δεν αποτελεί μόνο ένα παραδοσιακό προϊόν, αλλά μια ολόκληρη τοπική φιλοσοφία και φιλοξενία ενός τόπου. Και όπως λέγετε στην ωραία μας Κρήτη: ΟΠΟΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΔΕΝ ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΤΣΙΚΟΥΔΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΗ.
Ηλία Στελίνα Διαιτολόγος Διατροφολόγος
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram