Nbaxevanis

Haritakis-epimlas

Europlan
KOSA
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ανερχόμενη δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο ο καταδυτικός τουρισμός

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Ο καταδυτικός τουρισμός προσμετρά 25 εκατομμύρια πιστοποιημένους αυτοδύτες παγκοσμίως, εκ των οποίων τουλάχιστον 4 εκατομμύρια ζουν στην Ευρώπη. Συνεπώς, διαπιστώνεται ότι ο καταδυτικός τουρισμός έχει εξελιχθεί σε έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο κλάδο εναλλακτικού τουρισμού, ο οποίος όχι μόνο είναι απολύτως συμβατός με τις αρχές της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά προστατεύει έμμεσα τόσο το περιβάλλον όσο και την βιοποικιλότητα.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Εξάλλου, το 70% των Ευρωπαίων επιλέγει μεσογειακούς προορισμούς, με τον κύκλο εργασιών της καταδυτικής βιομηχανίας στην Ευρώπη να αγγίζει τα δύο δισ. ευρώ τον χρόνο. Το 2013 βούτηξαν στα ελληνικά νερά περίπου 230.000 άνθρωποι, καταγράφοντας αύξηση 10% σε σχέση με το 2012 (209.000 δύτες) και 42% σε σχέση με το 2011 (162.000 δύτες). Θα μπορούσαν, ωστόσο, να είναι πολύ περισσότεροι, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, αν είχαν δημιουργηθεί καταδυτικά πάρκα, θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές  και υποβρύχια μουσεία. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι και τα τέλη του 2016 δεν υπήρχε στην Ελλάδα αδειοδοτημένο, σύμφωνα με το νέο νόμο, καταδυτικό πάρκο, παρά μόνο κάποια ελάχιστα στη διαδικασία αδειοδότησης. Στην Κύπρο από την άλλη, υπάρχει έντονο καταδυτικό τουριστικό ρεύμα , το ναυάγιο του «Ζηνοβία» για παράδειγμα, αποτελεί διεθνή προορισμό, από τους δημοφιλέστερους στην Μεσόγειο, ενώ ο ΚΟΤ έχει ορίσει τον καταδυτικό τουρισμό ως ειδικό τουριστικό προϊόν.

Δίκτυο καταδυτικού τουρισμού

NOVA

Ως εκ τούτου, το  Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (Εφορεία Εναλίων), έκρινε σκόπιμο να συμμετέχει στην υλοποίηση του έργου «Καταδυτικές Διαδρομές σε Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου – Ανάπτυξη Δικτύου Καταδυτικού Τουρισμού», συνολικού προϋπολογισμού 2.633.854,63 ευρώ, ως εταίρος στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Συνεργασίας «ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ 2014-2020»,  σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την Αναπτυξιακή Εταιρεία Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου «Ενεργειακή ΑΕ Νοτίου Αιγαίου», το Δήμο Σάμου,  το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κύπρου – Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστήμιο Κύπρου,  την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λεμεσού ΛΤΔ και  το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Κύπρου.

Το εν λόγω έργο, στοχεύει στην ανάπτυξη ενός δικτύου καταδυτικών διαδρομών σε θαλάσσιες περιοχές, ως εργαλείου για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τη διατήρηση της φυσικής και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, την ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος καθώς και τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού, ιδιαίτερα του καταδυτικού, εμπλουτίζοντας και διαφοροποιώντας τις παρεχόμενες τουριστικές υπηρεσίες. Η προώθηση νέων ιδεών, καθώς και η μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα διαχείρισης και προστασίας θαλάσσιων περιοχών με καταδυτική δραστηριότητα, προώθησης και δικτύωσης ενός νέου τουριστικού προϊόντος, θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της οικονομίας και τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων στις περιοχές του έργου. Αυτό θα επιτρέψει την ανάπτυξη των υποδομών και τη συσσώρευση εμπειρίας για τη διακρατική αειφόρο ανάπτυξη και τον οικονομικό σχεδιασμό με έμφαση στον τουρισμό.

Mechanical Solutions


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button