Γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα. Πατέρας του ήταν ο Μεσολογγίτης δικηγόρος και πολιτευτής Αριστοτέλης Φίλης (ο οποίος είχε αντιμετωπίσει διώξεις κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου).Υπήρξε φοιτητής στη νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών χωρίς όμως να γνωρίζουμε αν αποφοίτησε. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα βιολιού.
Αργότερα ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία συνεργαζόμενος με πληθώρα ραδιοφωνικών σταθμών (Flash, Βήμα FM, ΕΡΑ 4, Πόλις), εφημερίδων (Επικαιρότητα και Εποχή) και περιοδικών (Αντί και Ο Πολίτης). Παράλληλα ήταν συνεργάτης της εγκυκλοπαίδειας του Ελληνικού Τύπου. Από το 2008 μέχρι το 2015 κατείχε τη θέση του διευθυντή της εφημερίδας Αυγή. Διετέλεσε επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών καθώς και του διοικητικού συμβουλίου του μορφωτικού ιδρύματος του σωματείου. Είναι παντρεμένος και έχει μια κόρη.
Κατά τη διάρκεια της εφηβείας του οργανώθηκε στον χώρο της Αριστεράς ενώ ανέπτυξε πολιτική δράση και κατά τα φοιτητικά του χρόνια όντας δραστήριο μέλος του φοιτητικού κινήματος. Παράλληλα διετέλεσε γραμματέας της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος (νεολαία του ΚΚΕ Εσωτερικού). Μετά τη διάσπαση του κόμματος συμμετείχε στο ΚΚΕ Εσωτερικού – Ανανεωτική Αριστερά και το 1989 προσχώρησε στον Συνασπισμό. Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική περιφέρεια της Α΄ Αθήνας συγκεντρώνοντας 16.344 ψήφους. Εξελέγη εκ νέου κατά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, οι οποίες διεξήχθησαν με λίστες και τοποθετήθηκε στη θέση του υπουργού Παιδείας και διατήρησε αυτό το αξίωμα μέχρι τις 5 Νοεμβρίου του 2016.
Στις 2 Νοεμβρίου 2015 μιλώντας στην εκπομπή «Στον Ενικό» του STAR με τον Νίκο Χατζηνικολάου, υποστήριξε ότι «δεν υπήρξε γενοκτονία των Ποντίων, σύμφωνα με την αυστηρά επιστημονική έννοια του όρου, αλλά αιματηρή εθνοκάθαρση». Αυτή η άποψη του προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των ποντιακών οργανώσεων, των κομμάτων της αντιπολίτευσης και του ετέρου κυβερνητικού κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι οποίοι ζήτησαν την αποπομπή του Νίκου Φίλη από την κυβέρνηση. Αντιδράσεις υπήρξαν και από την πλευρά του βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη. Παράλληλα, πλήθος πολιτικών, Ποντίων καλλιτεχνών και πολιτών χαρακτήρισαν τον υπουργό ανιστόρητο.
Κατά την διάρκεια της θητείας του Νίκου Φίλη μειώθηκαν οι ώρες του δημοτικού από 7 καθημερινώς σε 6, ενώ στο γυμνάσιο οι 35 διδακτικές ώρες την εβδομάδα έγιναν 32, ορίστηκε η γραπτή εξέταση των μαθητών του γυμνασίου σε τέσσερα μαθήματα (Νεοελ. Γλώσσα και Γραμματεία, Μαθηματικά, Ιστορία, Φυσική) σε αντίθεση με το παρελθόν όπου οι μαθητές εξετάζονταν στο τέλος της χρονιάς σε πάνω από δεκατρία μαθήματα, επιμηκύνθηκε το διδακτικό έτος έως τις 31 Μαΐου και σε ό,τι αφορά τα γυμνάσια χωρίστηκε σε 2 τετράμηνα αντί για 3 τρίμηνα, ενώ αναδιαρθρώθηκε το πρόγραμμα σπουδών στα Θρησκευτικά σε όλες τις τάξεις.
Τον Μάρτιο του 2018 όμως, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ως αντισυνταγματικές τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στη διδασκαλία των Θρησκευτικών επί υπουργίας Φίλη.
Δέκα ημέρες μετά τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα από την Αλβανική αστυνομία και ενώ η σορός του 35χρονου δεν έχει δοθεί ακόμη στην οικογένειά του, ο τέως υπουργός Παιδείας και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης έβγαλε πόρισμα για τις συνθήκες θανάτου, αποκαλώντας μάλιστα το θύμα «αυτόκλητο σωτήρα», ενώ αναφέρθηκε στην ύπαρξη Ελληνικής μειονότητας στη «Νότιο Αλβανία» μη αναγνωρίζοντας τη Βόρειο Ήπειρο.
Είπε: «Όταν ένα πρόσωπο πηγαίνει με καλάσνικοφ σε μια ξένη χώρα, υψώνει την ελληνική σημαία, είναι η Νότιος Αλβανία, το ξαναλέω και προσέχω τα λόγια μου, όχι η Βόρεια Ήπειρος, είναι η Νότιος Αλβανία. Είναι αλβανικά τα εδάφη στην αλβανική κυριαρχία και εκεί ζούσε και ζει, δυστυχώς σε μικρότερο βαθμό γιατί έχουν φύγει άνθρωποι έχουν έρθει στην Ελλάδα οι περισσότεροι, η ελληνική μειονότητα. Φαντάζεστε να έρθει ένας Τούρκος στη Θράκη με ένα καλάσνικοφ να υψώσει την ελληνική σημαία και να πυροβολεί εναντίον των αστυνομικών; Τι θα λέγατε εσείς;»
https://www.youtube.com/watch?v=sZ3yneQ6tew
Οταν ρωτήθηκε το 2017 σε συνέντευξή του στο iefimerida.gr αν είναι άθεος, απάντησε: «Δεν θα ήθελα να κάνω επίδειξη του τι είμαι. Είμαι αυτό που υπαγορεύει η συνείδησή μου. Άλλωστε, ο ίδιος ο Χριστός ήταν κατά του φαρισαϊσμού και μας δίδαξε να προσευχόμαστε «εις το ταμείον μας», δηλαδή να έχουμε μια προσωπική-ιδιωτική σχέση με τη θρησκεία. Σέβομαι τη διαφορετικότητα, την ετερότητα, το δικαίωμα ενός πολίτη να πιστεύει ή να μην πιστεύει. Θα ήταν λάθος ως πολιτικός και ως φορέας εξουσίας που υπήρξα να διατυμπανίζω τις προσωπικές μου απόψεις. Πάντως, ξέρω τι είναι η Εκκλησία, τι είναι η βυζαντινή ψαλμωδία, και ας εκνεύρισε αυτό κάποιους από τους ιεράρχες. Βλέπετε, δεν ανταποκρίνομαι σε ορισμένα στερεότυπα και γι’ αυτό δέχτηκα ως υπουργός επιθέσεις από πολλές πλευρές που θύμιζαν «δολοφονίες χαρακτήρων».
Στις 24 Μαρτίου 2018 παραμονή της εορτής του Ευαγγελισμού, η Ένωση Αθέων Ελλάδας παρουσίασε το νέο βιβλίο της περί του «μύθου» του Αγίου Φωτός με τίτλο “Το κατά Κοραή άγιο φως” που περιέχει τον διάλογο που έγραψε ο Αδαμάντιος Κοραής για την κατ’ αυτούς αναισχυντία του «αγίου» φωτός.
Ο βουλευτής και πρώην Υπουργός Παιδείας, κ. Νίκος Φίλης χαιρέτησε την εκδήλωση. Δείτε το βίντεο.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram