
Με ιδιαίτερα μεγάλη προσέλευση κοινού, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 17 Μαρτίου, η εκδήλωση με θέμα «Σεξουαλική παρενόχληση και βία στην εργασία – Τρόποι και εργαλεία αντιμετώπισης».
Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε σε συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης, της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, της Γραμματείας Ισότητας της ΓΣΕΕ και του Ιδρύματος Friedrich Ebert (FES), φιλοξενήθηκε στο ξενοδοχείο “Galaxy”, στην αίθουσα “Plaza”.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν τα ευρήματα έρευνας σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας, με τα αποτελέσματά της να επιβεβαιώνουν την έκταση του προβλήματος, αλλά και το γεγονός ότι πολλά περιστατικά παραμένουν αδήλωτα.
Σοκαριστικά τα στοιχεία για τη σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας
Η έρευνα αποκάλυψε ότι:
- 31,4% των εργαζομένων έχουν δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας.
- 75,3% των θυμάτων είναι γυναίκες.
- Μόνο 1,6% των θυμάτων προχώρησε σε καταγγελία στις αρμόδιες αρχές.
- 27,2% των θυμάτων δήλωσαν ότι δεν εμπιστεύονται τις αρχές για να καταγγείλουν το περιστατικό, ενώ 51,1% δεν προχώρησαν σε καταγγελία, καθώς πιστεύουν πως δεν θα υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση.
- Μόνο 3,1% των εργαζομένων έχουν συλλογική σύμβαση εργασίας που καλύπτει ζητήματα σεξουαλικής παρενόχλησης.
- 78,9% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν ότι τα συνδικάτα πρέπει να πιέσουν για την ένταξη ειδικών ρυθμίσεων στους κανονισμούς εργασίας για την προστασία των εργαζομένων από τη σεξουαλική παρενόχληση και τη βία.
Έχει σταματήσει η λειτουργία των θεσμικών δομών κοινωνικού διαλόγου, στις οποίες συμμετείχαν τα συνδικάτα, με αντικείμενο την ισότητα των φύλων, τις διακρίσεις, τη βία στον εργασιακό χώρο και τους ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας.
Ανάγκη για δράση και θεσμική προστασία
Τα ευρήματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι το πρόβλημα της σεξουαλικής παρενόχλησης και της βίας στον εργασιακό χώρο είναι εκτεταμένο, ενώ οι εργαζόμενοι αισθάνονται ανυπεράσπιστοι, καθώς δεν υπάρχουν αποτελεσματικοί μηχανισμοί προστασίας.
Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση τόνισαν την ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις, τόσο σε νομοθετικό επίπεδο, όσο και στην εφαρμογή μέτρων που θα ενισχύσουν την πρόληψη και καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram

