Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μεσόγειος: Έως 20 εκ. θα μετακινηθούν λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Χωρίς άμεση δράση, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας στη Μεσόγειο ενδέχεται να αναγκάσει έως και 20 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις παράκτιες περιοχές μέχρι το 2100, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ομάδας ειδικών MedECC (Μεσογειακοί Ειδικοί για το Κλίμα και τις Περιβαλλοντικές Αλλαγές).

Παράλληλα, κρίσιμες υποδομές, όπως δίκτυα μεταφορών και πολιτιστικά μνημεία, θα βρεθούν σε υψηλό κίνδυνο πλημμυρών και μόνιμων ζημιών.

NOVA

Η έκθεση επισημαίνει ότι η στάθμη της θάλασσας στη Μεσόγειο ανεβαίνει με ρυθμό 2,8 χιλιοστών τον χρόνο, διπλάσιο από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα. Μέχρι το τέλος του αιώνα, προβλέπεται άνοδος έως και ένα μέτρο, προκαλώντας συχνότερες πλημμύρες και μόνιμες καταστροφές παράκτιων περιοχών. Σε ένα μεσαίο σενάριο εκπομπών, ακραία φαινόμενα που σήμερα εμφανίζονται κάθε 100 χρόνια ενδέχεται να είναι έως και 22% πιο συχνά μέχρι το 2100.

Οι θαλάσσιοι καύσωνες αναμένεται να γίνουν πιο συχνοί, οδηγώντας σε εξάπλωση τροπικών ειδών και μαζικούς θανάτους θαλάσσιων οργανισμών, όπως κοράλλια, μαλάκια και σφουγγάρια. Ταυτόχρονα, η Μεσόγειος είναι μία από τις πιο ρυπασμένες περιοχές στον κόσμο από πλαστικά, τα οποία αποτελούν το 82% των ορατών απορριμμάτων. Εάν δεν ληφθούν μέτρα, οι απορρίψεις πλαστικών στη θάλασσα αναμένεται να διπλασιαστούν έως το 2040.

Στην οικονομία, το τουριστικό προϊόν, η γεωργία, η αλιεία και η ιχθυοκαλλιέργεια βρίσκονται στο επίκεντρο των κινδύνων, με το καλοκαιρινό τουρισμό στις παραλίες να πλήττεται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τη διάβρωση των ακτών.

Κίνδυνος λειψυδρίας και περιβαλλοντικής υποβάθμισης

Mechanical Solutions

Η έκθεση τονίζει ότι η λειψυδρία θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, καθώς η μείωση των βροχοπτώσεων και η αυξημένη εξάτμιση θα δυσχεράνουν τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Τα μεσογειακά οικοσυστήματα μπορεί να ξεπεράσουν τα όρια προσαρμογής τους αν η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 3°C, οδηγώντας σε περαιτέρω περιβαλλοντική υποβάθμιση.

Άμεση ανάγκη για δράση

Η MedECC υπογραμμίζει ότι τα σημερινά μέτρα δεν επαρκούν για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και τη μετρίαση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Χωρίς ριζικές και άμεσες αλλαγές, οι κίνδυνοι θα αυξηθούν δραματικά, επηρεάζοντας κοινότητες, οικοσυστήματα και βασικούς τομείς της οικονομίας.

Η έκθεση καλεί για παγκόσμιες στρατηγικές άμεσης εφαρμογής για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Όσο οι θερμοκρασίες αυξάνονται, οι δυνατότητες προσαρμογής θα περιορίζονται ολοένα και περισσότερο, καθιστώντας τη δράση ζήτημα επείγουσας προτεραιότητας.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button