Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Σοβαρές οι επιπτώσεις της ξηρασίας στους ελαιώνες

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Σε δραματική κατάσταση βρίσκονται οι ελαιώνες της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας.

Το πρωτόγνωρο φαινόμενο εκδηλώνεται στην καλύτερη περίπτωση με συρρίκνωση του ελαιοκάρπου, ενώ όπου υπάρχει έντονη υδατική καταπόνηση παρατηρείται καρπόπτωση και κυρίως εκτεταμένες ξηράνσεις των βλαστικών μερών. Με αυτά τα δεδομένα, όπως διαπίστωσε το κλιμάκιο, η φετινή παραγωγή αναμένεται μειωμένη.

NOVA

Αρκετές χιλιάδες ελαιόδενδρα θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να επανέλθουν σε πλήρη παραγωγή, ενώ η κατάσταση θα επιδεινώνεται όσο παρατείνεται η ανομβρία στο νησί. Όπως επισημαίνεται, μέλημα της Περιφέρειας Κρήτης είναι σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή της, για την διαχείριση των εκτεταμένων προβλημάτων που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες ελιάς και αμπέλου στην Κρήτη, να τεκμηριωθεί ο φάκελος και να διαμορφωθεί μια πρόταση με βάση την έκταση του προβλήματος ώστε να αναζητηθούν λύσεις για την αποζημίωση από την Πολιτεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς τομέα και την παρουσία του Προέδρου της ΕΘΕΑΣ Μύρων Χιλετζάκη, κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, με επικεφαλής τον Διευθυντή του ΕΛΓΑ Κρήτης προχώρησε σε αυτοψία σε αρκετές περιοχές της ενδοχώρας του Νομού Ηρακλείου, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει σχετική καταγραφή για τις παραγόμενες ποσότητες ελαιολάδου ώστε να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη εικόνα.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες σε διάφορες περιοχές της Βιάννου, με το κλιμάκιο να πραγματοποιεί συνάντηση με τον δήμαρχο Παύλο Μπαριτάκη ο οποίος έκανε λόγο για μια απελπιστική κατάσταση τονίζοντας την ανάγκη οικονομικής στήριξης των παραγωγών όπως και εκπόνησης ενός έκτακτου σχεδίου για την εξοικονόμηση πόρων.

Mechanical Solutions


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button