Nbaxevanis

Europlan
KOSA
STORIES

8 Οκτωβρίου 2023: Η Χαμάς εκτοξεύει χιλιάδες ρουκέτες κατά του Ισραήλ

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB

Σαν σήμερα, η Χαμάς εξαπέλυσε επίθεση στο εσωτερικό του Ισραήλ το πρωινό του Σαββάτου της 8ης Οκτωβρίου 2023, προκαλώντας μία από τις φονικότερες αιματοχυσίες στην ιστορία. 

Η άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς «έπιασε στον ύπνο» τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, συγκλόνισε τη χώρα και τους συμμάχους της και έθεσε ερωτήματα σχετικά με τις δυνατότητες και τη στρατηγική της ομάδας.

NOVA

Η ιστόρια της Χαμάς

Η Χαμάς ιδρύθηκε το 1987 από τον Σεΐχη Αχμέντ Γιασίν, έναν Παλαιστίνιο πρόσφυγα που ζούσε στη Γάζα και τον Μοχάμεντ Ταχά της Παλαιστινιακής πτέρυγας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, κατά την έναρξη της πρώτης Ιντιφάντα με βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και άλλες επιθέσεις κατά ισραηλινών αμάχων και των δυνάμεων ασφαλείας.

«Δεν μπορώ να δικαιολογήσω τους φόνους αθώων ανθρώπων. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό είναι το μόνο όπλο που έχει ο παλαιστινιακός λαός για να προβάλει αντίσταση. Ελπίζω ότι οι Ισραηλινοί θα κάνουν τα πρώτα βήματα για να σταματήσουν οι βομβιστικές επιθέσεις, ότι θα σταματήσουν να σκοτώνουν αθώους Παλαιστίνιους» είχε πει κάποτε σε συνέντευή του στο BBC, o Αχμέντ Γιασίν.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Η Χαμάς είναι το αραβικό ακρωνύμιο για το Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης και μια αναγνώριση των ριζών και των πρώιμων δεσμών της με μία από τις πιο εξέχουσες ομάδες του σουνιτικού κόσμου, τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, που ιδρύθηκε στην Αίγυπτο τη δεκαετία του 1920.

Έχει ορκιστεί να εξολοθρεύσει το Ισραήλ. Είναι υπεύθυνη για πολλές βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και άλλες φονικές επιθέσεις σε πολίτες και Ισραηλινούς στρατιώτες.

Mechanical Solutions

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει χαρακτηρίσει τη Χαμάς τρομοκρατική ομάδα ήδη από το 1997, ενώ ακολούθησαν η ΕΕ και άλλες δυτικές χώρες. Οι διεθνείς οργανισμοί την κατηγορούν για πολλαπλά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η Χαμάς και αποκλεισμός της Γάζας

Η πολιτική πτέρυγα της Χαμάς «κέρδισε» τις βουλευτικές εκλογές του 2006 και το 2007 απέκτησε βίαια τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας από τη διεθνώς αναγνωρισμένη Παλαιστινιακή Αρχή. Η Παλαιστινιακή Αρχή, στην οποία κυριαρχεί το αντίπαλο κίνημα της Φατάχ, διαχειρίζεται ημιαυτόνομες περιοχές της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής Όχθης.

Το Ισραήλ απάντησε στην κατάληψη της Χαμάς με αποκλεισμό στη Γάζα, περιορίζοντας τις μετακινήσεις ανθρώπων και αγαθών μέσα και έξω από το έδαφος. Το Ισραήλ είπε ότι αυτό το βήμα ήταν απαραίτητο για να αποτρέψει την οργάνωση από την ανάπτυξη όπλων. Ο αποκλεισμός αυτός όμως έχει ρημάξει την οικονομία της Γάζας και οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν το Ισραήλ για συλλογική τιμωρία.

Με τα χρόνια, η Χαμάς έλαβε την υποστήριξη από αραβικές χώρες, όπως το Κατάρ, ο Λίβανος και η Τουρκία. Πρόσφατα, έχει πλησιάσει το Ιράν και τους συμμάχους του. Το Ιράν δε, στήριξε επίσημα την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button