Nbaxevanis

Europlan
KOSA
STORIES

Γιατί και πώς ξεκίνησε ο Ισραηλινο-Παλαιστινιακός πόλεμος; – Όλα τα ιστορικά γεγονότα

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB

Ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και των παλαιστινιακών μαχητών (Παλαιστίνη) υπό την ηγεσία της Χαμάς διεξάγεται κυρίως μέσα και γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου 2023, με συγκρούσεις επίσης στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη και στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου.

Εκείνη την ημέρα, μαχητικές ομάδες εξαπέλυσαν μια αιφνιδιαστική επίθεση στο νότιο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, σηματοδοτώντας την έναρξη της πιο σημαντικής στρατιωτικής κλιμάκωσης στην περιοχή από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, ακριβώς πενήντα χρόνια πριν. Μετά την εκκαθάριση των μαχητών της Χαμάς από το έδαφός της, ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε έναν εκτεταμένο αεροπορικό βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας που ακολουθήθηκε από μια μεγάλης κλίμακας χερσαία εισβολή.

NOVA

Αυτές οι εχθροπραξίες αποτελούν τον πέμπτο πόλεμο της σύγκρουσης Γάζας-Ισραήλ, ο οποίος αποτελεί μέρος της ευρύτερης σύγκρουσης Ισραήλ-Παλαιστινίων και της σύγκρουσης Ιράν-Ισραήλ.

Που βρίσκεται το Ισραήλ;

Το Ισραήλ είναι ένα μικρό κράτος της Μέσης Ανατολής, με έκταση 20.770 τετρ. χλμ. και πληθυσμό 9.756.300 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για το 2023. Βρίσκεται στη δυτική ακτή της Ασίας, στη Μέση Ανατολή, και συνορεύει με τη Συρία και την Ιορδανία στα ανατολικά, το Λίβανο στα βόρεια, την Αίγυπτο στα νότια και τη Μεσόγειο Θάλασσα στα δυτικά.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Η γεωγραφική θέση του Ισραήλ είναι στρατηγική, καθώς βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, της Ασίας, της Αφρικής και της Ευρώπης. Το Ισραήλ έχει πρόσβαση στη Μεσόγειο Θάλασσα, στον ποταμό Ιορδάνη και στη Νεκρά Θάλασσα.

Το Ισραήλ είναι μια πολυεθνική χώρα, με πληθυσμό από διάφορες θρησκευτικές και εθνικές ομάδες. Η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Εβραίοι, ακολουθούμενη από τους Άραβες, τους Χριστιανούς και άλλους.

Mechanical Solutions

Η πρωτεύουσα του Ισραήλ είναι η Ιερουσαλήμ, η οποία είναι επίσης η ιερή πόλη για τρεις θρησκείες, τον Ιουδαϊσμό, τον Χριστιανισμό και το Ισλάμ. Άλλες σημαντικές πόλεις του Ισραήλ είναι το Τελ Αβίβ, η Χάιφα, η Ράμλα, η Ναζαρέτ και η Άδαμα.

Το Ισραήλ είναι ένα ανεπτυγμένο κράτος με ισχυρή οικονομία. Ο τουρισμός είναι ένας σημαντικός τομέας της οικονομίας του Ισραήλ, καθώς η χώρα προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.

Το Ισραήλ είναι μια χώρα με πλούσια ιστορία και πολιτισμό. Η χώρα έχει μια μακρά και περίπλοκη ιστορία που χρονολογείται από την αρχαιότητα. Το Ισραήλ είναι επίσης μια χώρα με έντονη πολιτική ζωή.

Γιατί γίνεται πόλεμος στο Ισραήλ;

O Ισραηλινο-Παλαιστινιακός πόλεμος είναι μια συνεχιζόμενη στρατιωτική και πολιτική σύγκρουση στο Λεβάντε. Ξεκινώντας από τα μέσα του 20ου αιώνα, είναι μια από τις πιο μακροχρόνιες συγκρούσεις στον κόσμο.

Βασικοί τομείς της σύγκρουσης περιλαμβάνουν την ισραηλινή κατοχή της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας, το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, τους ισραηλινούς εποικισμούς, τα σύνορα, την ασφάλεια και τα δικαιώματα του νερού, καθώς και την ελεύθερη κυκλοφορία των Παλαιστινίων.

Η Διακήρυξη Μπάλφουρ του 1917 που εκδόθηκε από τη Βρετανία, η οποία υποσχόταν τη δημιουργία μιας «εβραϊκής πατρίδας στην Παλαιστίνη», δημιούργησε πρώιμες εντάσεις στην περιοχή μετά από κύματα εβραϊκής μετανάστευσης.

Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ιδρύθηκε η Παλαιστίνη υπό Βρετανική Εντολή, η οποία είδε τις εντάσεις να εξελίσσονται σε ανοιχτή σεχταριστική σύγκρουση μεταξύ Εβραίων και Αράβων.

Το 1939, οι Βρετανοί κατέστειλαν την αραβική εξέγερση του 1936-1939 στην Παλαιστίνη, η οποία προέκυψε για να απαιτήσει την αραβική ανεξαρτησία. Το σχέδιο διχοτόμησης του 1947 των Ηνωμένων Εθνών για την Παλαιστίνη δεν εφαρμόστηκε ποτέ, αλλά η ανακοίνωσή του οδήγησε απευθείας στον Παλαιστινιακό πόλεμο του 1948. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, οι Σιωνιστικές πολιτοφυλακές ερήμωσαν εκατοντάδες παλαιστινιακά χωριά, με αποκορύφωμα την εκδίωξη ή τη φυγή της πλειονότητας του κατ’ εξοχήν αραβικού πληθυσμού της προπολεμικής Παλαιστίνης υπό Βρετανική Εντολή. Ο απόηχος του Αραβο-Ισραηλινού πολέμου του 1948 είδε την περιοχή της πρώην Υποχρεωτικής Παλαιστίνης να χωρίζεται με το Ισραήλ να εδρεύει στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας, και η Αίγυπτος και η Ιορδανία να ελέγχουν τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη αντίστοιχα.

Το σημερινό status quo ξεκίνησε μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967 που είδε το Ισραήλ να κατέχει τα υψώματα του Γκολάν, τη χερσόνησο του Σινά και τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, γνωστά ως παλαιστινιακά εδάφη. Οι πρακτικές του Ισραήλ, στη μεγαλύτερη στρατιωτική κατοχή στη σύγχρονη ιστορία, έχουν προκαλέσει διεθνή καταδίκη για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.

Από την έναρξή της, οι απώλειες της σύγκρουσης δεν έχουν περιοριστεί σε μαχητές, με μεγάλο αριθμό θανάτων αμάχων και από τις δύο πλευρές, κυρίως Παλαιστίνιους. Έχουν γίνει διάφορες προσπάθειες για την επίλυση της σύγκρουσης ως μέρος της Ισραηλινο-Παλαιστινιακής ειρηνευτικής διαδικασίας, παράλληλα με τις προσπάθειες για την επίλυση της ευρύτερης αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης. Πρόοδος προς μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ της ισραηλινής κυβέρνησης και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) σημειώθηκε με τις Συμφωνίες του Όσλο του 1993–1995.

Η πλειονότητα των ειρηνευτικών προσπαθειών έχει επικεντρωθεί γύρω από τη λύση των δύο κρατών, η οποία περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ. Η δημόσια υποστήριξη για μια λύση δύο κρατών, η οποία στο παρελθόν απολάμβανε υποστήριξη τόσο από τους Ισραηλινούς Εβραίους όσο και από τους Παλαιστίνιους, έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Οι επίσημες διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται από το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή, το οποίο αποτελείται από τα Ηνωμένα Έθνη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Αραβικός Σύνδεσμος, ο οποίος έχει προτείνει την Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία, είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας, μαζί με την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Από το 2006, η παλαιστινιακή πλευρά έχει διχαστεί μεταξύ της Φατάχ που κυριαρχεί στην Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Όχθη και της Χαμάς που απέκτησε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας.

Οι προσπάθειες αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος έχουν επαναληφθεί και συνεχίζονται. Από το 2019, η ισραηλινή πλευρά βιώνει επίσης πολιτική αναταραχή, με τέσσερις ασαφείς νομοθετικές εκλογές να έχουν διεξαχθεί σε διάστημα δύο ετών.

Ο τελευταίος γύρος ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2013 αλλά ανεστάλη το 2014.

Από το 2006, η Χαμάς και το Ισραήλ έχουν κάνει πέντε πολέμους, ο πιο πρόσφατος από τους οποίους ξεκίνησε το 2023 και βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Ιανουάριο του 2024.

Πώς ξεκίνησε ο πόλεμος του 2023 στο Ισραήλ;

Πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και των παλαιστινιακών μαχητών υπό την ηγεσία της Χαμάς διεξάγεται κυρίως μέσα και γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου 2023, με συγκρούσεις επίσης στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη και στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου. Εκείνη την ημέρα, μαχητικές ομάδες εξαπέλυσαν μια αιφνιδιαστική επίθεση στο νότιο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, σηματοδοτώντας την έναρξη της πιο σημαντικής στρατιωτικής κλιμάκωσης στην περιοχή από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, ακριβώς πενήντα χρόνια πριν.

Μετά την εκκαθάριση των μαχητών της Χαμάς από το έδαφός της, ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε έναν εκτεταμένο αεροπορικό βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας που ακολουθήθηκε από μια μεγάλης κλίμακας χερσαία εισβολή. Αυτές οι εχθροπραξίες αποτελούν τον πέμπτο πόλεμο της σύγκρουσης Γάζας-Ισραήλ, ο οποίος αποτελεί μέρος της ευρύτερης σύγκρουσης Ισραήλ-Παλαιστινίων και της σύγκρουσης πληρεξουσίων Ιράν-Ισραήλ.

Πώς συνδέεται η Χαμάς με τον πόλεμο στο Ισραήλ;

Ο πόλεμος ξεκίνησε όταν παλαιστινιακές μαχητικές ομάδες υπό την ηγεσία της Χαμάς εξαπέλυσαν μια αιφνιδιαστική επίθεση εναντίον του Ισραήλ με την ονομασία «Επιχείρηση Al-Aqsa Flood». Η επίθεση ξεκίνησε με ένα μπαράζ ρουκετών που στόχευαν το Ισραήλ, ενώ περίπου 3.000 μαχητές παραβίασαν το φράγμα Γάζας-Ισραήλ και επιτέθηκαν σε γειτονικές ισραηλινές κοινότητες και στρατιωτικές βάσεις.

Κατά τη διάρκεια αυτής της επίθεσης, σκοτώθηκαν 1.139 Ισραηλινοί και ξένοι υπήκοοι, εκ των οποίων οι 766 ήταν άμαχοι.

Σε απάντηση, το Ισραήλ κήρυξε κατάσταση πολέμου και εξαπέλυσε μια αντεπίθεση με το όνομα «Επιχείρηση Σιδερένια ξίφη». Κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης, το Ισραήλ έσφιξε τον αποκλεισμό του, διέταξε την εκκένωση της βόρειας Λωρίδας της Γάζας. Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, το Ισραήλ είχε ρίξει 29.000 βόμβες, πυρομαχικά και οβίδες στη Λωρίδα καταστρέφοντας σχεδόν το 70 τοις εκατό των 439.000 σπιτιών της Γάζας, και κατά τη διάρκεια της χερσαίας επίθεσής του, που ξεκίνησε στις 27 Οκτωβρίου. Οι δηλωμένοι στόχοι του Ισραήλ περιελάμβαναν την καταστροφή της Χαμάς, την απελευθέρωση των ομήρων και τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας.

Από τότε που ξεκίνησε η ισραηλινή επιχείρηση, περισσότεροι από 24.448 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 10.000 παιδιών και 7.000 γυναικών ενώ άλλοι 7.000 άνθρωποι αγνοούνται και θεωρούνται νεκροί κάτω από τα ερείπια κατεστραμμένων κτιρίων.

Οι ειδικοί λένε ότι η κλίμακα και ο ρυθμός της καταστροφής στη Γάζα είναι από τις πιο σοβαρές στην πρόσφατη ιστορία. Λόγω των ισραηλινών πολιτικών, έχει αναπτυχθεί μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, με την υγειονομική περίθαλψη σε κατάσταση κατάρρευσης, ελλείψεις σε τρόφιμα, καθαρό νερό, φάρμακα και καύσιμα, ηλεκτρική ενέργεια και επικοινωνίες.

Ποιος ο ρόλος της Χεζμπολάχ στον πόλεμο;

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, μιας ισλαμιστικής μαχητικής οργάνωσης που υποστηρίζεται από το Ιράν και του λιβανικού πολιτικού κόμματος, δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο κλιμάκωσης του συνεχιζόμενου αγώνα της εναντίον του Ισραήλ, καθώς η χώρα αυτή επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις της στη Γάζα.

Η Χεζμπολάχ ανταλλάσσει όλο και περισσότερο πυρά με το Ισραήλ κατά μήκος των βόρειων συνόρων του με τον Λίβανο, στην πιο σημαντική κλιμάκωση της βίας από τότε που το Ισραήλ πολέμησε τη Χεζμπολάχ σε έναν αιματηρό πόλεμο το 2006. Τις τελευταίες εβδομάδες, περίπου 30.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τον νότιο Λίβανο εν αναμονή περαιτέρω βίας.

Τα επόμενα βήματα της Χεζμπολάχ, είπε ο Νασράλα, εξαρτώνται από το τι κάνει το Ισραήλ στη Γάζα. Σύμφωνα με τον Νασράλα, μια κατάπαυση του πυρός θα απέτρεπε ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο, αλλά δεν διευκρίνισε ποιες άλλες ενέργειες θα μπορούσε να λάβει το Ισραήλ για να διασφαλίσει ότι η Χεζμπολάχ δεν θα εισέλθει πλήρως στον πόλεμο. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι ΗΠΑ φέρουν την ευθύνη για τον πόλεμο στη Γάζα — αλλά έχουν επίσης τη δύναμη να τον σταματήσουν.

«Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά στο νότιο μέτωπο του Λιβάνου», είπε ο Νασράλα. «Όλες οι επιλογές έχουν τεθεί και μπορούμε να υιοθετήσουμε οποιαδήποτε ανά πάσα στιγμή».

Η Χεζμπολάχ θεωρεί τη Χαμάς – την ισλαμιστική μαχητική ομάδα που ελέγχει τη Γάζα και εξαπέλυσε την επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου – ως σύμμαχο. Και οι δύο ομάδες χαρακτηρίζονται ως τρομοκρατικές οργανώσεις από πολλές χώρες. Αφού το Ισραήλ απάντησε με την πολιορκία και την επίθεση αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα, ένας από τους ανώτατους αξιωματούχους της Χεζμπολάχ είχε ένα μήνυμα για τους Παλαιστίνιους που είχαν παγιδευτεί εκεί: «Η καρδιά μας είναι μαζί σας. Το μυαλό μας είναι μαζί σας. Οι ψυχές μας είναι μαζί σας. Η ιστορία και τα όπλα και οι πύραυλοί μας είναι μαζί σας».

Αλλά ακόμη και μετά την ομιλία του Νασράλα, δεν είναι σαφές ότι η Χεζμπολάχ, με την εκτεταμένη στρατιωτική της εμπειρία και το εκτιμώμενο οπλοστάσιο έως και 120.000 πυραύλων, θέλει να είναι υπεύθυνη για την έναρξη ενός περιφερειακού πολέμου. Εάν η Χεζμπολάχ ανοίξει μέτωπο εναντίον του Ισραήλ, θα ήταν δαπανηρό και για τις δύο πλευρές καθώς και για τους διεθνείς συμμάχους τους, και οι ΗΠΑ έχουν τοποθετήσει αεροπλανοφόρα κοντά στη Μεσόγειο για να το υπενθυμίσουν στην οργάνωση, αν και ο Νασράλα σημείωσε την Παρασκευή ότι η Χεζμπολάχ παραμένει απτόητη.

Ο Νασράλα είχε προηγουμένως συνομιλίες με ανώτερους ηγέτες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ της Παλαιστίνης, στις οποίες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι έχουν κοινό στόχο να επιδιώξουν «μια πραγματική νίκη για την αντίσταση στη Γάζα και την Παλαιστίνη» και να σταματήσουν την «προδοτική και βάναυση επιθετικότητα του Ισραήλ εναντίον του καταπιεσμένου και ακλόνητου λαού μας. Γάζα και Δυτική Όχθη», σύμφωνα με δήλωση που δημοσίευσαν μετά. Αλλά οι ομάδες δεν διευκρίνισαν περαιτέρω τις προθέσεις τους.

Είναι μια λεπτή στιγμή για τη Χεζμπολάχ, μια οργάνωση της οποίας ο πρωταρχικός στόχος είναι η εξάλειψη του κράτους του Ισραήλ, αλλά που έχει επίσης συγκεντρώσει σημαντική πολιτική δύναμη στον Λίβανο που φοβάται να χάσει.

«Μπορούν να οδηγήσουν ολόκληρη την περιοχή σε έναν πολύ σκληρό πόλεμο», δήλωσε ο Abed Kanaaneh, καθηγητής Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και συγγραφέας του βιβλίου Understanding Hezbollah: The Hegemony of Resistance. «Αλλά έχουν τα δικά τους συμφέροντα και πρέπει να διατηρήσουν τη δημοτικότητά τους στον Λίβανο. Άρα έχουν τους δικούς τους υπολογισμούς να κάνουν».

Έγιναν ειρηνευτικές προσπάθειες;

Για χρόνια μετά την ανακοίνωση του πλαισίου του Τραμπ, δεν έγιναν σημαντικές προσπάθειες για την εκ νέου έναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να προσπαθεί να στρέψει την προσοχή του σε άλλα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ρωσίας, και το Ισραήλ να υπογράφει συμφωνίες ομαλοποίησης με ορισμένους από τους Άραβες γείτονες.

Αλλά αυτός ο λογισμός άλλαξε με την έναρξη του πολέμου στη Γάζα. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει προσφέρει τη σχεδόν άνευ όρων υποστήριξή της στο Ισραήλ, αλλά έχει εκφράσει ανησυχίες για την ικανότητα του Ισραήλ να επιτύχει τον δεδηλωμένο στόχο του να εξαλείψει τη Χαμάς και τις μεθόδους της, καθώς οι απώλειες αμάχων εκτοξεύονται στα ύψη. Ζήτησε επίσης μια ανανεωμένη δέσμευση για μια λύση δύο κρατών.

Η εστίαση της κυβέρνησης Μπάιντεν σε μια λύση δύο κρατών εγείρει το ερώτημα εάν έχει παρέλθει το παράθυρο για αυτόν τον δρόμο προς την ειρήνη. Η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ έχει παγιωθεί και ο πληθυσμός των εποίκων στη Δυτική Όχθη έχει αυξηθεί σε τουλάχιστον 700.000, οδηγώντας ορισμένους παρατηρητές – συμπεριλαμβανομένου του Κάρτερ – να υποστηρίξουν ότι η πραγματικότητα είναι ότι το Ισραήλ και η Παλαιστίνη είναι de facto ένα κράτος.

«Ένα σύστημα απαρτχάιντ, με δύο λαούς να καταλαμβάνουν την ίδια γη, αλλά εντελώς χωρισμένους ο ένας από τον άλλο, με τους Ισραηλινούς να κυριαρχούν απόλυτα και να καταστέλλουν τη βία στερώντας από τους Παλαιστινίους τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους. Αυτή είναι η πολιτική που ακολουθείται τώρα», έγραψε ο Κάρτερ στο βιβλίο του το 2006.

Καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, ο Μπάιντεν κάλεσε το Ισραήλ να αποσυνδεθεί από την Παλαιστίνη και έχει προειδοποιήσει τη χώρα να μην προσπαθήσει να καταλάβει τη Γάζα μόλις ολοκληρώσει την επίθεσή της. Ωστόσο, μετά την επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου και την καταστροφή που έχει προκαλέσει το Ισραήλ στη Γάζα, η αναστροφή του status quo φαίνεται τώρα πιο δύσκολη από ποτέ.

Πότε θα τελειώσει ο πόλεμος στο Ισραήλ;

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι αναμένει ότι η σύγκρουση στη Γάζα θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024.

Σε ένα μήνυμα για το νέο έτος, ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) είπε ότι οι αναπτύξεις στρατευμάτων προσαρμόζονται για να προετοιμαστούν για “παρατεταμένες μάχες”.

Ο Ντάνιελ Χαγκάρι είπε ότι ορισμένα στρατεύματα – ειδικά οι έφεδροι – θα αποσυρθούν για να τους επιτραπεί να ανασυνταχθούν.

«Αυτές οι προσαρμογές έχουν σκοπό να εξασφαλίσουν τον σχεδιασμό και την προετοιμασία για τη συνέχιση του πολέμου το 2024», είπε.

«Οι Ισραηλινοί Στρατοί πρέπει να σχεδιάσουν εκ των προτέρων έχοντας κατανοήσει ότι θα υπάρξουν πρόσθετες αποστολές και οι μάχες θα συνεχιστούν τον υπόλοιπο χρόνο».

Είπε ότι ορισμένοι έφεδροι θα εγκαταλείψουν τη Γάζα “το συντομότερο αυτή την εβδομάδα” για να τους επιτρέψουν να “ξαναενεργοποιηθούν πριν από τις επερχόμενες επιχειρήσεις”.

Περίπου 21.978 άνθρωποι – κυρίως γυναίκες και παιδιά – έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Η τελευταία ενημέρωση ανέφερε ότι 56.697 άνθρωποι στη Γάζα τραυματίστηκαν την ίδια περίοδο.

Οι αριθμοί περιλαμβάνουν 156 νεκρούς και 246 τραυματίες τις τελευταίες 24 ώρες, πρόσθεσε το υπουργείο.

Ο τελευταίος πόλεμος πυροδοτήθηκε από μια άνευ προηγουμένου διασυνοριακή επίθεση ενόπλων της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι -οι περισσότεροι άμαχοι- και περίπου 240 άλλοι κρατήθηκαν όμηροι.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button