Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν χρησιμοποιεί υπερηχητικούς πυραύλους «Φατάχ»

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
ZYGOS

Οι Φρουροί της Επανάστασης στην τελευταία τους ανακοίνωση ανέφεραν ότι στόχευσαν τρεις στρατιωτικές βάσεις γύρω από το Τελ Αβίβ και πως για πρώτη φορά χρησιμοποίησαν υπερηχητικούς πυραύλους «Φατάχ».

Πολλοί πύραυλοι που πετούν έξω από την ατμόσφαιρα, όπως οι βαλλιστικοί πύραυλοι, μπορούν να πετάξουν με υψηλές ταχύτητες που χαρακτηρίζονται «υπερηχητικές». Οι βαλλιστικοί πύραυλοι μπορούν να αναχαιτιστούν επειδή πετούν μια προβλέψιμη τροχιά, ενώ ένας πύραυλος που ελίσσεται με υψηλές ταχύτητες είναι δύσκολο να αναχαιτιστεί.

NOVA

Υπερηχητικοί πύραυλοι «Φατάχ»

Το «Φατάχ 2», ένας υπερηχητικός πύραυλος τελευταίας τεχνολογίας, είναι εξοπλισμένος με δυνατότητες ολίσθησης, κατατάσσοντάς τον στις κατηγορίες Hypersonic Glide Vehicle (HGV) «Υπερηχητικό όχημα ολίσθησης» και Hypersonic Cruise Missile (HCM). Αυτή η εξέλιξη τοποθετεί το Ιράν ανάμεσα σε τέσσερα μόνο κράτη παγκοσμίως ικανά να παράγουν τέτοια προηγμένα υπερηχητικά όπλα, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη στρατιωτική του ικανότητα, σύμφωνα με το iranpress.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Το πρώτο μοντέλο του Ιράν, το «Φατάχ 1», υποτίθεται ότι είχε αυτονομία 1.400 km και μπορούσε να επιτύχει ταχύτητες 13-15 Mach (16.000-18.500 χλμ/ώρα). Τα 5 Mach (σχεδόν 6.200 χλμ/ώρα) είναι το όριο ώστε να ονομαστεί ο πύραυλος υπερηχητικός, πετώντας πέντε φορές πιο γρήγορα από την ταχύτητα του ήχου (1.235 χλμ/ώρα). Οι πύραυλοι που μπορούν να επιτύχουν πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου, τότε ονομάζονται «υπερηχητικοί».

Το «Φατάχ 2», είναι ένας νέος υπερηχητικός πύραυλος, ο οποίος σύμφωνα με το Ιράν θα του επιτρέψει να χτυπά στόχους και να μην ανιχνεύεται. Η Τεχεράνη είπε επίσης ότι, σε αντίθεση με το Φατάχ 1, το Φατάχ 2 χρησιμοποιεί έναν κινητήρα υγρού καυσίμου.

Mechanical Solutions

«Φαίνεται ότι αυτός ο κινητήρας υγρού καυσίμου είναι μια νέα σχεδίαση που αναπτύχθηκε ειδικά για το «Φατάχ 2», λέει η ιρανική Tasnim. «Με τη βοήθεια αυτού του κινητήρα, το «Φατάχ 2» μπορεί να ταξιδέψει περίπλοκες και απρόβλεπτες διαδρομές στην ατμόσφαιρα, ενώ ο κινητήρας υγρού καυσίμου έχει τη δυνατότητα να ρυθμίζει τη δύναμη ώσης, η οποία βοηθά στη βελτιστοποίηση της διαδρομής πτήσης και στην επίτευξη μεγαλύτερης εμβέλειας και καλύτερου ελέγχου του ταχύτητα πτήσης».

To Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) παρουσίασε επίσημα τον πύραυλο «Φατάχ» στις 6 Ιουνίου 2023. Σε αυτή την τελευταία επιχείρηση, το IRGC στόχευσε τα ισραηλινά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας και συγκεκριμένα τα συστήματα «Arrow 2» και «Arrow 3».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
iranpress

Σχετικά άρθρα

Back to top button