Nbaxevanis

Europlan
KOSA
SPORTS

Αντονί Μαρσιάλ: Αμφισβητήθηκε όσο κανείς – Η ζωή και η καριέρα του μεταγραφικού αποκτήματος της ΑΕΚ

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Ο Αντονί Μαρσιάλ, ο ταλαντούχος επιθετικός που ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Λιόν, πέρασε από τη Μονακό και κατέληξε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ανοίγει μια νέα σελίδα στην καριέρα του, ψάχνοντας την αναγέννηση στην ΑΕΚ. Η μεταγραφή του ανακοινώθηκε επίσημα το απόγευμα της Πέμπτης από την Ένωση η οποία εντάσσει στο δυναμικό της έναν παγκόσμιας κλάσης επιθετικό που μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Η ΑΕΚ ανακοίνωσε την απόκτηση του Μαρσιάλ με συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2027. Ο Γάλλος επιθετικός υπέγραψε ένα ηγεμονικό συμβόλαιο που θα του αποφέρει 3,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, καθιστώντας τον έναν από τους πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες στην ιστορία του συλλόγου.

NOVA

Ο Αντονί Μαρσιάλ είναι ένας ποδοσφαιριστής που ανέκαθεν προκαλούσε συζητήσεις γύρω από τα ποσά που δαπανήθηκαν για τις μεταγραφές του. Από την πρώτη του μεγάλη μεταγραφή από τη Μονακό στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2015, έναντι περίπου 60 εκατομμυρίων ευρώ (ποσό-ρεκόρ για νεαρό παίκτη τότε), μέχρι τις επόμενες κινήσεις του, η αξία του Μαρσιάλ στην αγορά υπήρξε πάντα ένα καυτό θέμα. Οι προσδοκίες που συνόδευαν τα υψηλά ποσά επένδυσης δημιούργησαν μεγάλη πίεση στον παίκτη, ενώ παράλληλα ενίσχυσαν το προφίλ του ως ένα από τα πιο συζητημένα ονόματα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε επενδύσει περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ για τον Μαρσιάλ όταν ήταν ακόμη έφηβος, ελπίζοντας σε μια λαμπρή καριέρα στην Premier League. Αν και το ξεκίνημά του ήταν εντυπωσιακό, οι επόμενες σεζόν δεν εξελίχθηκαν όπως αναμενόταν. Σε συνολικά 317 συμμετοχές με τους «κόκκινους διαβόλους», σημείωσε 90 γκολ, ωστόσο για πολλούς δεν έφτασε ποτέ στο αποκορύφωμα των δυνατοτήτων του. Είχε επίσης μια αποτυχημένη περίοδο δανεισμού στη Σεβίλλη τη σεζόν 2022/23, με μόλις 9 συμμετοχές και χωρίς γκολ.

Η τελευταία φορά που φόρεσε τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν στις 9 Δεκεμβρίου 2023, σε αγώνα κόντρα στη Μπόρνμουθ. Λίγο αργότερα, τραυματίστηκε και αποχώρησε ως ελεύθερος. Ο προπονητής Έρικ τεν Χαγκ είχε ήδη ανακοινώσει πως δεν θα προλάβει να αγωνιστεί ξανά την υπόλοιπη σεζόν.

Κι όμως όλα είχαν ξεκινήσει διαφορετικά όταν το 2015 ήταν ο νικητής του βραβείου Golden Boy 2015 για τον καλύτερο παίκτη κάτω των 21 ετών στην Ευρώπη και υπέγραφε το νέο του συμβόλαιο με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με ποσό ρεκόρ για παίκτη της ηλικίας του.

Mechanical Solutions

Γεννημένος στα νότια προάστια του Παρισού, ο Μαρσιάλ πέρασε τα νεανικά του χρόνια με την Les Ulis με έδρα το Παρίσι από το 2001, την ίδια ομάδα που έβγαλε τους Γάλλους διεθνείς Τιερί Ανρί και Πατρίος Εβρά. Ο τελευταίος παρακολούθησε στενά την πρόοδο του Μαρσιάλ και του επέτρεψε να παίξει με ένα από τα ζευγάρια των παπουτσιών ποδοσφαίρου του στην ηλικία των 12 ετών. Στην ίδια ηλικία, ο Μαρσιάλ δοκίμασε στη Μάντσεστερ Σίτι.

Σε ηλικία μόλις 14 ετών, το 2009, εντοπίστηκε από σκάουτερ της ακαδημίας της Λυών και εντάχθηκε σε αυτήν την ίδια χρονιά. Κατά τη δεύτερη σεζόν του στην ομάδα κάτω των 17 ετών, διακρίθηκε σκοράροντας 32 γκολ σε 21 αγώνες, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την κλήση στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου κάτω των 17 ετών της Γαλλίας για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα UEFA κάτω των 17 ετών 2012 στη Σλοβενία.

Έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο με τη Λυών στις 6 Δεκεμβρίου 2012, σε έναν αγώνα της φάσης των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ εναντίον της Χάποελ Ιρόνι Κιριάτ Σμόνα, αντικαθιστώντας τον σκόρερ Μπενζιά για τα τελευταία 10 λεπτά της νίκης 2-0 στο Γκερλάντ. Το πρώτο του παιχνίδι στη Ligue 1 ήταν στις 3 Φεβρουαρίου 2013 εναντίον της Αζαξιό , όταν μπήκε ως αλλαγή στο 79ο λεπτό για τον Ρασίντ Γκέζαλ σε μια εκτός έδρας ήττα με 3-1. Έκανε δύο ακόμη εμφανίσεις από τον πάγκο εκείνη τη σεζόν.

Ακολούθησε το ταξίδι στο νότο και το Πριγκηπάτο του Μονακό με τους Μονεγάσκους να δίνουν 5 εκατομμύρια για τον 17χρονο τότε επιθετικό.

Στο ντεμπούτο του στις 30 Νοεμβρίου 2013 ο Μαρσιάλ σκόραρε εναντίον της Ρεν, με τον τότε συμπαίκτη του Χάμες Ροντρίγκες (πρώην του Ολυμπιακού να ανοίγει το σκορ), ενώ με τους φιλοξενούμενους αγωνίστηκε ο Τιεμουέ Μπακαγιόκο (νυν του ΠΑΟΚ)!

Στα δύο χρόνια που έμεινε εκεί είχε 52 εμφανίσεις με 11 γκολ, 6 ασίστ και αυτά τα νούμερα ήταν το διαβατήριο του για το μαγικό κόσμο της Premier League και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

O επόμενος Τιερί Ανρί

Όταν οι “μπέμπηδες” απέκτησαν τον Άντονι Μαρσιάλ το 2015, πίστευαν ότι αποκτούσαν τον επόμενο Τιερί Ανρί. Αλλά η πορεία της καριέρας του επιθετικού μοιάζει περισσότερο με τον Λουίς Σαχά, έναν άλλο εξαιρετικό Γάλλο επιθετικό του οποίου η πολλά υποσχόμενη πορεία με τους Κόκκινους Διαβόλους καταστράφηκε από την τάση να τραυματίζεται κάθε δύο μήνες.

Η διαφορά είναι ότι μόλις έγινε φανερό ότι ο Σαχά είχε ξεπεράσει το απόγειο των δυνάμεών του, έφυγε από το Old Trafford. Ο Μαρσιάλ, προς απόγνωση πολλών οπαδών, κατάφερε με κάποιο τρόπο να παραμείνει στη Γιουνάιτεντ για εννέα σεζόν.

Ο Μαρσιάλ αποκτήθηκε από τον Λουίς φαν Γκάαλ και έπαιξε υπό πέντε προπονητές της Γιουνάιτεντ, αλλά κανείς τους δεν θα μπορούσε να πει ότι έχει πραγματικά ευχάριστες αναμνήσεις από αυτόν. Ο επιθετικός είχε σίγουρα το ταλέντο για να πετύχει και απέδειξε τον εαυτό του σε περισσότερες από μερικές περιπτώσεις, σκοράροντας 90 γκολ και δίνοντας 55 ασίστ σε 317 εμφανίσεις.

Αλλά η θητεία του στο Ολντ Τράφορντ χαρακτηρίστηκε από αναλαμπές λάμψης και όχι από σταθερά διαστήματα. Δεν έχει καταφέρει να συμπληρώσει 90 λεπτά εδώ και τρία χρόνια και για τις τελευταίες εμφανίσεις του δεχτηκε πολλά επικριτικά σχόλια από τους οπαδούς και τους ειδικούς.

Έφτασε ως η επόμενη μεγάλη ελπίδα του συλλόγου, αλλά έχει γίνει σύμβολο της παρακμής του συλλόγου από τότε που αποσύρθηκε ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον, καθώς ήταν ένας παίκτης που σπάνια μπορεί να βασιστεί κανείς ότι θα παραμείνει σε φόρμα, πόσο μάλλον ότι θα πετύχει 25 γκολ ανά σεζόν, όπως ανέφερε μια απο τις ρήτρες που υπέγραψε.

Μια απροσδόκητη υπογραφή

Ο Μαρσιάλ είχε κάνει μια εντυπωσιακή πρώτη πλήρη σεζόν με τη Μονακό, σημειώνοντας 12 γκολ και πέντε ασίστ, με αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί «ο νέος Τιερί Ανρί» στη Γαλλία. Ο μάνατζερ Ζορζ Μέντες κλήθηκε από τη United ως σύμβουλος για να ολοκληρωθεί η συμφωνία και ο Μαρσιάλ έλαβε ειδική άδεια να φύγει από το προπονητικό κέντρο της Γαλλίας κατά τη διάρκεια των διεθνών υποχρεώσεων για να ολοκληρώσει την κίνηση.

Αμοιβή 58 εκατομμυρίων λιρών και ρήτρα Χρυσής Μπάλας

Ο Μαρσιάλ είχε δείξει δυνατότητες στη Μονακό, αλλά όλοι εξεπλάγησαν όταν αποκαλύφθηκε ότι η Γιουνάιτεντ είχε συμφωνήσει να πληρώσει έως και 57,6 εκατ. στερλίνες (73 εκατ. δολάρια) για να τον αποκτήσει. Η Γιουνάιτεντ πλήρωσε μόνο 36 εκατ. λίρες προκαταβολικά, αλλά τρεις ρήτρες, αξίας 7,2 εκατ. λιρών η καθεμία, μπήκαν στη συμφωνία που θα ανέβαζαν περαιτέρω το ποσό.

Οι ρήτρες κυμαίνονταν από πιθανές έως σουρεαλιστικές. Η πρώτη απαιτούσε από τον Μαρσιάλ να πετύχει 25 γκολ στην Premier League μεταξύ 2015 και 2019. Αξιοσημείωτο είναι ότι η ρήτρα αυτή δεν ενεργοποιήθηκε μέχρι τον Οκτώβριο του 2018. Μια δεύτερη ρήτρα θα ενεργοποιούνταν αν ο Μαρσιάλ έκανε 25 συμμετοχές με τη Γαλλία όσο ήταν ακόμα στη Γιουνάιτεντ. Ο Μαρσιάλ παραμένει στις 19 συμμετοχές για τη Les Bleus και φαίνεται εξαιρετικά απίθανο να επιλεγεί ποτέ ξανά για τη χώρα του.

Η τρίτη ρήτρα, η πιο φιλόδοξη, θα ενεργοποιούνταν αν ο Μαρσιάλ κέρδιζε τη Χρυσή Μπάλα μέχρι το 2019. Αρκεί να πούμε ότι ο Μαρσιάλ δεν έχει ποτέ καν εξεταστεί για το πιο σημαντικό ατομικό βραβείο στο ποδόσφαιρο. Τελικά, η Γιουνάιτεντ πλήρωσε 43,2 εκατ. λίρες για να τον αποκτήσει ως κόστος μεταγραφής.

Ονειρικό ντεμπούτο και νικητής στο Γουέμπλεϊ

Ο Μαρσιάλ έκανε το ντεμπούτο του εναντίον της Λίβερπουλ και ερχόμενος από τον πάγκο πέτυχε ένα πραγματικά εκπληκτικό γκολ, για να σφραγίσει τη νίκη με 3-1. Ο Γάλλος αξιοποίησε το ονειρικό ντεμπούτο του σκοράροντας δύο φορές στη Σαουθάμπτον μια εβδομάδα αργότερα.

Δεν μπόρεσε να διατηρήσει αυτόν τον ρυθμό επιτυχιών, αλλά ολοκλήρωσε την σεζόν με 17 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του νικητήριου γκολ εναντίον της Έβερτον στον ημιτελικό του FA Cup στο Γουέμπλεϊ.

Ήταν επίσης συμπαθής στους οπαδούς, οι οποίοι επινόησαν ένα πιασάρικο τραγούδι γι’ αυτόν, το οποίο έλεγε: «Ο Τόνι Μαρσιάλ ήρθε από τη Γαλλία, ο αγγλικός Τύπος έλεγε ότι δεν είχε καμία ελπίδα, 50 εκατομμύρια πήγαν χαμένα, ο Τόνι Μαρσιάλ σκοράρει ξανά».

Προβλήματα με τον Μουρίνιο

Η πρόοδος του Μαρσιάλ διακόπηκε από την απόλυση του Φαν Γκάαλ, που τον είχε φέρει στη Γιουνάιτεντ, και την άφιξη του Ζοζέ Μουρίνιο. Ο Πορτογάλος απέκτησε τον παλιό του επιθετικό της Ίντερ, Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, γεγονός που μείωσε τον ρόλο του Μαρσιάλ στην ομάδα και οδήγησε σε διαμάχη για τον αριθμό της φανέλας του Γάλλου, πράγμα που σημαίνει ότι ο ίδιος και ο νέος προπονητής ξεκίνησαν στραβά.

«Του είπα ότι προτιμώ να κρατήσω το νούμερο εννέα», δήλωσε ο Μαρσιάλ στο France Football. «Όταν επέστρεψα στον σύλλογο και είδα τη φανέλα μου με τον αριθμό 11, κατάλαβα η ιστορία δεν ξεκίνησε καλά. Δεν με σεβάστηκε».

Τον έσπρωξε έξω ο Αλέξις

Ο Μαρσιάλ ξεκίνησε λιγότερα από τα μισά παιχνίδια της Γιουνάιτεντ στην Premier League σε κάθε πλήρη σεζόν του Μουρίνιο και επικρίθηκε ανοιχτά από το πρώην αφεντικό της Τσέλσι σε αρκετές περιπτώσεις για τις εμφανίσεις του και τη συμπεριφορά του.

Έκανε ένα δυνατό ξεκίνημα στη δεύτερη σεζόν του με τον προπονητή, με εννέα γκολ στο πρωτάθλημα μέχρι τον Ιανουάριο, αλλά στη συνέχεια ένιωσε ασέβεια όταν ο σύλλογος απέκτησε τον Αλέξις Σάντσες. Η άφιξη του Χιλιανού μείωσε ακόμη περισσότερο τον χρόνο συμμετοχής του Μαρσιάλ και δεν σκόραρε ξανά για το υπόλοιπο της σεζόν, χάνοντας στη συνέχεια την ομάδα της Γαλλίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018.

«Αυτός (ο Μουρίνιο) μιλούσε για μένα στον Τύπο. Του αρέσουν αυτά τα παιχνίδια, αλλά ξέρει επίσης με ποιον τα κάνει», δήλωσε ο Μαρσιάλ. «Τη δεύτερη σεζόν, ήμουν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας στο πρώτο μέρος της σεζόν, έφερε τον Αλέξις Σάντσες και δεν έπαιζα σχεδόν καθόλου πια. Αυτό μου κόστισε πολύ ακριβά. Θα έπρεπε να ήμουν εκεί [στο Παγκόσμιο Κύπελλο]».

Λάμπει και πάλι με τον Σόλσκιερ

Ο Μαρσιάλ πρέπει να χάρηκε που είδε το Μουρίνιο να αποχωρεί και σκόραρε στο πρώτο παιχνίδι του αντικαταστάτη του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ στην τεχνική ηγεσία απέναντι στην Κάρντιφ. Υπέγραψε νέο συμβόλαιο τον Ιανουάριο του 2019 και πραγματικά διέπρεψε την επόμενη σεζόν ως σέντερ φορ, σκοράροντας 23 γκολ, το καλύτερο ρεκόρ που είχε ποτέ για τον σύλλογο, καθώς και 12 ασίστ – και αυτό παρά το γεγονός ότι έχασε σχεδόν δύο μήνες με τραυματισμό στον προσαγωγό. Αναδείχθηκε επίσης παίκτης της Γιουνάιτεντ για τη σεζόν.

Τα προβλήματα τραυματισμών συσσωρεύονται

Ο Μαρσιάλ έχει ταλαιπωρηθεί από ενοχλητικούς μυϊκούς τραυματισμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του και αργότερα αποκάλυψε ότι συνέχισε να παίζει ενώ ήταν τραυματισμένος την περίοδο 2020-21. Αυτό οδήγησε σε πτώση των επιδόσεών του και σκόραρε μόλις τέσσερις φορές στην Premier League.

«Τις δύο τελευταίες σεζόν, έπαιζα τακτικά τραυματίας. Ο κόσμος δεν το ξέρει αυτό, δεν μπορούσα να επιταχύνω κατά τη διάρκεια των τεσσάρων μηνών που ακολούθησαν τη σεζόν του covid. Ο Σόλσκιερ μου λέει ότι με χρειάζεται, οπότε παίζω», δήλωσε στο France Football. «Δεδομένου του παιχνιδιού μου, αν δεν μπορώ να επιταχύνω, γίνεται πολύ περίπλοκο. Και δέχομαι κριτική – ο προπονητής δεν μπήκε ποτέ στον κόπο να το πει στα ΜΜΕ».

Η μεγάλη ατυχία ήρθε στη συνέχεια, όταν ο Μαρσιάλ υπέστη ρήξη συνδέσμων στο γόνατο ενώ έπαιζε με τη Γαλλία σε προκριματικό αγώνα για το Παγκόσμιο Κύπελλο εναντίον του Καζακστάν τον Μάρτιο του 2021. «Προφανώς, κατέληξα να τραυματιστώ για τα καλά και όταν επέστρεψα, τελείωσα, δεν παίζω πια», πρόσθεσε. «Το πήρα πολύ άσχημα. Είχα ένα αίσθημα αδικίας. Σου ζητείται να θυσιάσεις τον εαυτό σου για την ομάδα και από πίσω σε απολύουν. Για μένα είναι σχεδόν προδοσία. Αυτό είναι το μόνο που μισώ. Μπορεί να με κατηγορήσουν, αλλά όχι για το ότι είμαι ψεύτικος».

Άσχημη περίοδος στη Σεβίλλη

Όταν ο Μαρσιάλ επέστρεψε από τον τραυματισμό του, αντιμετώπισε έναν δύσκολο αγώνα για να κερδίσει θέση στην ομάδα λόγω της επιστροφής του Κριστιάνο Ρονάλντο και της ανάδειξης του Μέισον Γκρίνγουντ. Και αφού έκανε μόλις δύο συμμετοχές στο πρωτάθλημα, αναζήτησε καταφύγιο με δανεισμό στη Σεβίλλη για το δεύτερο μισό της περιόδου 2021-22.

Αλλά η σύντομη παραμονή του στη νότια Ισπανία ήταν εξίσου μίζερη. Πέτυχε μόλις ένα γκολ και έδωσε μία ασίστ, ενώ δέχτηκε σφοδρή κριτική για την επίπεδη εμφάνισή του στην ήττα από τη Γουέστ Χαμ στους «16» του Europa League. Όπως ήταν αναμενόμενο, συνέχισε επίσης να ταλαιπωρείται από προβλήματα τραυματισμών, με αποτέλεσμα να μείνει δύο φορές στο περιθώριο μέσα σε μόλις πέντε μήνες.

Η ισπανική εφημερίδα Marca χαρακτήρισε τη θητεία του στη Σεβίλλη ως «αποτυχία» και αποδοκιμάστηκε από τους οπαδούς του κατά τη διάρκεια μιας ισοπαλίας χωρίς γκολ με τη Ρεάλ Σοσιεδάδ.

Το νέο ξεκίνημα ανακόπηκε από περισσότερους τραυματισμούς

Ο Μαρσιάλ επέστρεψε από τον δανεισμό του αποφασισμένος να παλέψει για τη θέση του στη Γιουνάιτεντ υπό νέο προπονητή και εντυπωσίασε τον Έρικ Τεν Χαγκ στην περιοδεία προετοιμασίας στην Ασία και την Αυστραλία σε βαθμό που ο Ολλανδός προπονητής εκφράστηκε κατά της πώλησής του.

Ο Μαρσιάλ αρχικά ανταπέδωσε αυτή την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, προετοιμάζοντας το γκολ του Μάρκους Ράσφορντ εναντίον της Λίβερπουλ σε μια νίκη στις αρχές της σεζόν και χτυπώντας δύο φορές εναντίον της Μάντσεστερ Σίτι. Αλλά ο Τεν Χαγκ άρχισε σύντομα να συνειδητοποιεί αυτό που οι προκάτοχοί του γνώριζαν πολύ καλά, ότι ο Μαρσιάλ δεν μπορούσε να βασιστεί στο να παραμείνει σε φόρμα.

Όταν ο επιθετικός ήταν διαθέσιμος, είχε πάντοτε καλή απόδοση και ολοκλήρωσε την σεζόν με εννέα γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων τριών στους δύο τελευταίους μήνες για να βοηθήσει τη Γιουνάιτεντ να τερματίσει τρίτη. Αλλά μια εβδομάδα πριν από τον τελικό του FA Cup εναντίον της Σίτι, υπέστη ρήξη χιαστού, χάνοντας την αναμέτρηση στο Γουέμπλεϊ. Ήταν ο 29ος αγώνας που έχασε κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Αποδοκιμασίες απο τους οπαδούς

Η Γιουνάιτεντ θα ήθελε ευχαρίστως να πουλήσει τον Μαρσιάλ το καλοκαίρι, αλλά δεν έφτασαν κατάλληλες προτάσεις γι’ αυτόν. Και δεν ήταν αρκετά fit ούτε για να ξεκινήσει τη σεζόν, αναγκάζοντας τον Τεν Χαγκ να χρησιμοποιήσει τον Ράσφορντ ως σέντερ φορ, ενώ περίμενε να αναρρώσει από τον τραυματισμό του στη μέση ο νεοαποκτηθείς Ράσμους Χόιλουντ.

Ο Μαρσιάλ δεν αγωνίστηκε πολύ, αλλά όταν το έκανε, η παρουσία του και μόνο προκάλεσε αντιδράσεις στους οπαδούς. Τον υποδέχθηκαν με αποδοκιμασίες όταν μπήκε στη θέση του Χόιλουντ στην ήττα από την Μπράιτον και επίσης έτυχε οργισμένης υποδοχής όταν μπήκε απέναντι στη Σίτι.

Σκόραρε απέναντι στην Κρίσταλ Πάλας στο Carabao Cup και πέτυχε το καθιερωμένο του γκολ απέναντι στην αγαπημένη αντίπαλο Έβερτον, αλλά ήταν πάντοτε στην αφάνεια όταν έπαιζε, χωρίς δύναμη για σπριντ λόγω των συσσωρευμένων μυϊκών τραυματισμών του. Δέχθηκε εκτεταμένη κριτική για δύο μέτριες εμφανίσεις εναντίον της Νιούκαστλ και ήταν εξίσου κακός στην ταπεινωτική συντριβή με 3-0 στην έδρα της Μπόρνμουθ.

Η μίζερη παρουσία του Μαρσιάλ στη Γιουνάιτεντ συνοψίστηκε σε ένα περιστατικό τον Σεπτέμβριο, όταν ο επιθετικός εμφανίστηκε για προπόνηση σε λάθος ώρα και έφυγε από το Carrington λίγα λεπτά μετά την άφιξή του. Έχει γίνει κοινός τόπος να τον επικρίνουν και τα μέσα ενημέρωσης, με τον πρώην προπονητή των Ιρλανδών Μάρτιν Ο’Νιλ να υποστηρίζει ότι είχε «εκνευριστική συμπεριφορά» και «φαίνεται να κλαψουρίζει και να γκρινιάζει». Ο θρύλος του συλλόγου Πωλ Σκόουλς, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι ο «δεν έχει πλέον την καρδιά να παίξει για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ».

Ο Μαρσιάλ δεν είχε παίξει ούτε ένα λεπτό ποδοσφαίρου ούτε καν έχει εμφανιστεί στον πάγκο από την ήττα από την Μπόρνμουθ, πέρυσι στις 9 Δεκεμβρίου.

Συνέχισε με ατομικές προπονήσεις, όμως οι ελπίδες για γρήγορη επιστροφή διαψεύστηκαν από την αποκάλυψη του ατζέντη του Φιλίπ Λαμπολέι ότι θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο ισχίο.

Ο Τεν Χαγκ είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχει καμία επιθυμία να ενεργοποιήσει μια μονοετή επέκταση, όπως έκανε ο σύλλογος με τους Βίκτορ Λίντελοφ και Άαρον Γουάν-Μπισάκα, αφήνοντας τον Γάλλο ουσιαστικά ελεύθερο.

Στη διάρκεια της καριέρας του, ο Μαρσιάλ κατέκτησε με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ένα Europa League, ένα FA Cup και δύο Λιγκ Καπ Αγγλίας.

H διεθνής καριέρα

O Μαρσιάλ αγωνίστηκε με επιτυχία στις “μικρές” Εθνικές ομάδες της Γαλλίας πριν κληθεί στις 26 Αυγούστου 2015, στην ομάδα των ανδρών για τα φιλικά παιχνίδια με την Πορτογαλία και τη Σερβία.

Έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη στις 4 Σεπτεμβρίου στο Estádio José Alvalade της Λισαβόνας, αντικαθιστώντας τον Καρίμ Μπενζεμά για τα τελευταία 16 λεπτά της νίκης με 1-0 επι τις Πορτογαλίας. Στις 11 Οκτωβρίου, ο Μαρσιάλ ξεκίνησε για πρώτη φορά με τους Les Bleus στη νίκη με 2-1 εναντίον της Δανίας στο Parken Stadium της Κοπεγχάγης και έδωσε ασίστ στο εναρκτήριο γκολ του Ολιβιέ Ζιρού.

Λόγω των εμφανίσεων του Μαρσιάλ τη σεζόν 2015-16 με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, κέρδισε μια θέση στην 23μελή αποστολή της Γαλλίας για το Euro 2016, στο οποίο η Γαλλία αναδείχθηκε δευτεραθλήτρια του τουρνουά. Στις 17 Μαΐου 2018, ο Μαρσιάλ συμπεριλήφθηκε στη λίστα αναμονής για την 23μελή γαλλική ομάδα για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στη Ρωσία. Ωστόσο, δεν μπήκε στην τελική αποστολή για το τουρνουά που ανέδειξε τη Γαλλία πρωταθλήτρια για δεύτερη φορά.

Το στοιχείο που τον συνέδεσε με την Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια είναι ο μεγαλύτερος αδελφός του Ζοάν, ο οποίος είναι επίσης επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και μάλιστα τη σεζόν 2020-21 αγωνίστηκε στον Παναιτωλικό, ενώ υπήρξε διεθνής με της Κ20 της Γαλλίας.

Στην ΑΕΚ θα ξανασμίξει με τον Λαμέλα με τον οποίο υπήρξαν συμπαίκτες στο μικρό περάσμά του από την Σεβίλλη.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button